Els dijous d’aquesta quinzena la Filmoteca d’Alacant en el Teatre Arniches obri el seu cicle EL CIRC Al CINEMA amb dues pel·lícules clàssiques que acosten a aquest gènere.

Amb la pel·lícula El Circ dirigida i interpretada per Charles Chaplin es recull com el rodamón Charlot és perseguit per un policia fins a una carpa de circ. Els propietaris del mateix creuen que aquesta persecució és una farsa i, davant els riures que provoca, ho contracten. Allí, Charlot s’enamora de la filla de l’empresari circense.

Última pel·lícula realitzada per Chaplin en el període mut, es tracta, tal vegada, de la seua obra més complexa en el terreny formal i, sens dubte, una de les més divertides. Com en la resta dels seus films, la malaptesa i falta d’adequació a l’entorn del rodamón Charlot provoquen, d’una banda, el caos, però per una altra la hilaritat dels altres fins al punt de convertir-li en l’estrela del circ. I així i de forma involuntària, li veiem enfrontar-se a un lleó o exercir de funambulista i eixir airós amb el seu enginy de totes les situacions. Tot això dóna lloc a alguns dels gags més elaborats i enginyosos de la carrera de Chaplin, com la persecució inicial o l’escena dels espills. També tindrà ocasió de mostrar la seua ingenuïtat i el seu bon cor, característiques d’un personatge immortal que diverteix i emociona generació rere generació.

En La Parada dels Monstres (Freaks) dirigida per Tod Browning en 1932, relata com un nan que forma part de les atraccions d’un circ de fenòmens humans deixa a la seua núvia seduït per una bella amazona, que es casa amb ell únicament pels seus diners.

La seua visió actual, circumscrita encara a la pastura cinèfil, continua sent fart problemàtica i adaptada a tota mena d’imprevistos per part d’un espectador que, de l’una o l’altra forma, la rebutja. Darrere de tots els adjectius –o dels silencis obtusos– aplicats al film de Tod Browning s’amaga un efecte d’estranyesa: la de trobar-nos davant un film que no accepta reconéixer-se en cap altre, que no troba aqueixa lectura transparent i modèlica de tot film clàssic que es pree. Efecte d’estranyesa en trobar-nos davant una experiència límit (el film i la seua escriptura de producció) i un text, en bona mesura, únic”. Domènec Font en Terrors íntims (1985)

Projeccions

Dijous, 12 de setembre

18.00 hores El Circ

20,00 hores El Circ

Dijous, 19 de setembre

18.00 hores La Parada dels Monstres (Freaks)

20,00 hores La Parada dels Monstres (Freaks)