El Servei Municipal d’Arqueologia i Patrimoni (SEMAP) de Villena ha presentat la pedra plana que va formar part de l’estructura de l’antic convent de San Francisco, una edificació religiosa del segle XVI, que va ser derrocat a la fi del segle XIX, en 1877. Aquesta pedra va ser trobada en les excavacions realitzades pel Museu Arqueològic de Villena en 2009, prèvies a la remodelació del Passeig Chapí.

La importància d’aquesta peça obeeix al fet que la seua troballa va permetre localitzar les restes del Convent de San Francisco i documentar les fonamentacions del claustre, l’església i una hospedería. En aquest complex religiós, la peça presentada pel SIMAP formava part del paviment enllosat d’una de les dependències situades al nord-oest del claustre, a l’esquerra de l’entrada principal. L’equip del SIMAP va trobar la peça davall d’una jardinera del parterre, al sud de la font escultural dedicada al compositor Ruperto Chapí.

Aquesta pedra plana té un contorn irregular de color beix, que presenta una entalladura en forma de cua d’oreneta, amb una perforació circular central per a ancorar el pernio d’una porta. Els experts entenen que tenia una funció de quicialera, on ancorar l’eix metàl·lic fix sobre el qual giraria la fulla de la porta.