Casa Mediterráneo presenta la seua programació cultural del mes de desembre amb una proposta d’activitats carregada d’actualitat. La institució diplomàtica recupera el Ensemble Casa Mediterráneo, que oferirà un concert extraordinari de Nadal els dies 19 i 20 de desembre a les 12.00 hores. Es tracta d’una actuació musical a benefici de la Fundació Bancs d’Aliments (FESBAL) amb la finalitat de “fer costat a aquesta entitat en un mes en què la feina de casa es multipliquen a l’hora de proveir de productes de primera necessitat a la població més vulnerable de la província, que a més enguany ha sigut durament colpejada per la crisi de la covid-19”, explica el director general en funcions de la institució, Héctor Salvador. L’aforament dels concerts és limitat i és obligatòria la inscripció prèvia en el correu electrònic comunicacion@casa-mediterraneo.es.
L’agenda de Casa Mediterráneo acomiadarà 2020 amb dues noves visites guiades a l’Antiga Estació de Benalúa els dies 9 i 16 de desembre. Així mateix, el dimecres 2, la institució farà un repàs a la cooperació al desenvolupament espanyola als països de la ribera mediterrània en matèria d’ajuda humanitària. Per a això, se celebrarà una trobada emmarcada en “El Mediterrani hui” que comptarà amb la participació de la responsable geogràfica per a Orient Mitjà d’Acció Contra la Fam, Chiara Saccardi, el responsable de Projectes de l’Oficina Tècnica de Cooperació de la AECID i Jordània, Francesc Vila, i la responsable d’Àsia, Orient Mitjà, Nord, Europa i Banya d’Àfrica de Creu Roja Espanyola, Cristina Gómez Morcillo. Els ponents analitzaran les causes, els actors implicats i l’evolució de les accions empreses en els últims anys en aquesta regió.
D’altra banda, la institució de diplomàcia pública acollirà el dilluns 14 la presentació dels resultats de la Reunió ministerial UE-Veïnatge Sud, així com les conclusions del V Fòrum Regional Unió pel Mediterrani, dins dels projectes posats en marxa per Casa Mediterrani per a commemorar el 25 aniversari del Procés de Barcelona. L’exposició d’aquest balanç, emmarcada en el cicle “Geoestrategia i el Mediterrani” comptarà amb la participació del Subdirector General de Relacions Exteriors UE del Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Luis Lozano, l’investigador sènior del Centre d’Investigació i Relacions Internacionals CIDOB, Eduardo Soler, i l’assessora del gabinet del Secretari General de la Unió pel Mediterrani Rim Filali. A més, se celebrarà una trobada amb Joan Calabuig, Secretari Autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes de la Generalitat Valenciana en el cicle “Més Europa al Mediterrani”.
Les activitats de la programació de Casa Mediterrani continuen mostrant la història del Mare Nostrum amb la presentació de ‘Jayyam, Déu = x’, el desé episodi de la sèrie documental «El viatge a la tradició Mediterrani», amb la participació, entre altres, del Director de la AECID, Magdy Martínez Solimán, l’Ambaixador de la República Islàmica de l’Iran a Espanya, Hasan Qashqavi, i la presidenta de la Societat Espanyola de Iranología, Tea Vardosanidze. A més, l’agenda de desembre acull una nova sessió del cicle “Històries del Mediterrani” amb ‘La sal del Mediterrani’, en la qual l’arquitecte Enrique Tallés justificarà el gran valor i importància que ha tingut la sal en la història, l’economia i la cultura de les civilitzacions que han habitat en les ribes de la conca mediterrània.
Casa Mediterráneo incidirà també en els reptes de l’agricultura mediterrània, amb una trobada en el qual participaran el catedràtic emèrit de l’Escola d’Enginyers Agrònoms de València, Manuel Agustí, la professora titular d’Economia Aplicada de la Universitat d’Alacant, Teresa Torregosa, i el president del clúster agroalimentari d’Orihuela i Vega Baixa (CAOVBA), Andrés Ballester en “Economia i el Mediterrani”. A més, la institució exposarà les similituds i diferències entre els arrossos del Mare Nostrum dins del cicle “Gastronomia i el Mediterrani”, en el qual s’elaboraran quatre receptes mediterrànies a càrrec de les xefs Marina Bejerano (cuina espanyola), Abdu Brukhari (cuina grega), Rachida Sahraoui cuina àrab) i Simone di Leo (cuina italiana).
La literatura continua aquest mes de desembre amb una nova sessió de «Poesia mediterrània» centrada la poesia italiana a través del disseny, que portarà a la poeta italiana i ex directora de l’Institut de Cultura Italià de Madrid, Laura Pugno, al costat del professor de Disseny de la Universitat de Navarra, Carlos Chocarro. Els “Mites del Mediterrani” visiten aquest mes l’Institut Aurantia d’Almeria de la mà de la narradora Raquel López, en una sessió que es podrà seguir de manera telemàtica des de la web de Casa Mediterrani. En aquest mateix àmbit, la periodista i reportera internacional Mónica García Prieto i l’escriptor, guardonat amb el Premi de Novel·la Fernando Lara 2020, Gonzalo Giner participaran en els cicles “Escriptors i el Mediterrani” i “Periodistes i el Mediterrani”, respectivament, de la institució diplomàtica.
D’altra banda, el cinema és protagonista de diverses activitats en la programació de desembre amb una trobada en “Dones i el Mediterrani” amb l’actriu i cineasta marroquí Maryam Touzani, així com amb el col·loqui virtual de dues pel·lícules eslovenes, ‘The basics of killing’ i ‘Consequences’, en el “Cineclub Mediterrani”, les quals es poden visionar prèviament en el canal Casa Mediterrani de Filmin.
Nadal a Casa Mediterráneo
A més del concert benèfic a càrrec del Ensemble Casa Mediterrani, la institució celebra una nova sessió de “Psicologia mediterrània” en la qual el psicòleg Fernando Botella oferirà la conferència ‘El Nadal en temps del Covid’. Així mateix, la institució tanca les seues activitats d’enguany i acomiada 2020 amb la presentació i projecció del documental ‘El misteri Melchor, Gaspar i Baltasar’, en el qual es donaran a conéixer tots els detalls que emboliquen la figura dels Reis Mags d’Orient.
Casa Mediterráneo recorda que les activitats començaran, de manera habitual, a les 19.00 hores a través de les seues xarxes socials i el seu web www.casa-mediterraneo.es, en la qual es pot consultar tota la informació sobre la programació de desembre. A més, les activitats es podran veure en redifusión en YouTube, així com seguir en format podcast des del canal de Spotify de la institució diplomàtica.
Comentarios