Els alumnes de Batxillerat Artístic de l’IES Pere María Orts també exposen les seues fotografies sobre ‘Diversitats urbanes’ en el Espai d’Art de Els Tolls
Els Espai d’Art Carrasco i Els Tolls acolliran durant les pròximes setmanes dues exposicions fotogràfiques de temàtica diferent el protagonisme de la qual se centra en la forma de vida d’una xicoteta comunitat matriarcal xinesa, d’una banda, i una reflexió sobre les diversitats urbanes, per un altre.
La primera d’elles porta per títol ‘Mosuo. Un viatge a la terra de les dones’ i es tracta d’un projecte de Núria Crivillés i fotografies de Vicente Miña. Són onze fotografies acompanyades de textos explicatius que podran contemplar-se fins al 30 de setembre en el Espai d’Art Carrasco. Aquest divendres 23 de juny a les 10 del matí tindrà lloc la visita oficial de les autoritats.
La idea de la mostra sorgeix després que els autors hagueren conviscut durant dos anys a la Xina amb l’ètnia majoritària Han, amb una forta tradició patriarcal i després de descobrir l’existència d’una terra situada en els contraforts de l’Himàlaia. Allí habiten els Mosuo, una xicoteta comunitat democràtica en una regió aïllada que es constitueixen com un dels pocs matriarcats existents en el món.
La regidor de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer, ha destacat sobre aquest tema que “allí les dones són les que governen, per tradició, administrant els béns i organitzant el treball mentre els homes, en canvi, fan labors per a la col·lectivitat des de la llibertat de pertànyer a ella i on el vincle amb el seu clan es considera el més important”.
Els autors de l’exposició assenyalen que en aquest característic lloc nàixer dona és celebrat amb alegria perquè suposa l’engrandiment i enfortiment de la família. La mostra, ha indicat Pellicer, “recull escenes quotidianes de la vida i costums d’aquesta ètnia xinesa en els llogarets i l’entorn rural del llac Lugu”, situat en el sud-est xinés en un altiplà a 2.700 metres sobre el nivell de la mar.
La segona exposició es podrà visitar en el Espai d’Art Urbà Els Tolls des del 23 de juny al 30 de setembre i són fotografies seleccionades d’un exercici sobre ‘Diversitats urbanes’ realitzat amb alumnes de primer de Batxillerat Artístic de l’IES Pere María Orts i Bosch amb l’acompanyament del fotògraf Vicente Miña, qui els va introduir en el concepte de diversitats urbanes, els va acompanyar en el safari fotogràfic i els va assessorar en la selecció i edició d’imatges.
La regidor Ana Pellicer ha assenyalat que la mostra planteja “una narrativa visual que aprofundeix en el relat de la convivència i pràctiques quotidianes en els espais públics urbans i des d’aqueix lloc construeixen la seua mirada amb l’objectiu d’identificar les diferents diversitats culturals, funcionals, de gènere, ideològiques o urbanístiques que conviuen en un territori tan plural com és Benidorm”. El resultat, ha continuat l’edil, “és mostrar-nos la importància de comprendre la diversitat en l’entorn urbà per a construir una ciutat cada vegada més inclusiva, accessible i saludable”.