El etnomusicóleg i investigador hispanouruguayo Carlos Blanco Fadol, dues vegades candidat als prestigiosos Premis Príncep d’Astúries, participarà en l’Alfàs del Pi en unes jornades culturals sobre música i literatura que han sigut organitzades per l’Associació d’Uruguaians i Amics de la Costa Blanca, en col·laboració amb la regidoria de Cultura.
Carlos Blanco Fadol s’ha reunit amb l’alcalde en funcions de l’Alfàs, Vicente Arques, amb la regidores de Cultura i de Relació amb Col·lectius en funcions, Mayte García i Marisa Cortés, respectivament, i amb la presidenta de l’Associació d’Uruguaians i Amics de la Costa Blanca, Rina Castellucci, per a coordinar la celebració d’aquestes jornades, que es desenvoluparan els dies 21, 22 i 29 de juny a la Casa de Cultura.
“Tenim l’oportunitat de conéixer a l’Alfàs a un autèntic aventurer amb ànima de trobador. Músic, investigador, poeta i cantautor… Carlos Blanco Fadol porta 40 anys recorrent el món a la recerca d’instruments, una curiositat que li ha portat a conéixer diversitat de cultures”, ha destacat Arques.
Al llarg de 40 anys, Carlos Blanco Fadol ha viatjat per tot el món i utilitzat la música com a element pur de comunicació. D’aquesta forma va aconseguir un acostament molt estret entre els nadius a través dels instruments que tocava. Això li va permetre investigar i recopilar una gran diversitat d’instruments musicals ètnics i accedir a secrets de tradició oral inèdits. La seua col·lecció es compon de prop de 3.500 peces diferents de 145 països dels 5 continents i està considerada entre les més importants del món. Pot visitar-se en el Museu Ètnic de la Música, amb seu en Barranda-Caravaca (Múrcia).
Aquest hispanouruguayo de rellevant i variada trajectòria internacional destaca, a més, per la seua faceta com a inventor de nous instruments musicals: didàctics, innovacions musicals, instruments per a minusvàlids, grans estructures sonores i reproduccions d’instruments musicals antics. Ha creat més de 100. És també compositor, amb més d’una dotzena de discos publicats, cantautor, poeta i humanista.
Dues vegades candidat als prestigiosos Premis Príncep d’Astúries, de les Arts en 2006, presentat per l’Ambaixada de Malàisia a Espanya, i de la Concòrdia en 2009, presentat per l’Ambaixada i el govern de l’Uruguai i donat suport per prop de 30 països dels 5 continents, sent la candidatura amb més suports.
Entre les seues obres destaca l’enciclopèdia ‘Instruments musicals ètnics del món’, que és fruit d’un treball de quaranta anys d’investigació per tot el planeta. Tot el que apareix en aquest llibre són instruments de la seua col·lecció.
Les jornades es desenvoluparan a la sala de reunions de la Casa de Cultura i estan obertes a la participació de tota la ciutadania, amb entrada lliure i gratuïta fins a completar aforament.
Comentarios