El XXIII Festival de Guitarra ‘Ciutat d’Elx’ se celebrarà aquest any del 24 al 31 de juliol. Una nova edició que es posa en marxa amb la intenció de recuperar la normalitat i la rutina que havia tingut abans de la pandèmia. Després de l’edició extraordinària del passat any en la qual només va haver-hi concerts, tornen les classes magistrals, les conferències i els concursos. A més, en una efemèride molt especial, el centenari del naixement del compositor Astor Piazzolla. Motiu pel qual el mestre Álvaro Pierri al costat del flautista Juan Carlos Chornet presentaran un concert exclusiu titulat “Homenatge a Piazzolla”.

D’altra banda, pel fet que la situació sanitària encara no ha arribat al nivell de normalitat òptim, els concerts es realitzaran a la Sala Cultural La Llotja on es comptarà amb un major aforament i major seguretat. Havent de deixar el clàssic escenari del Claustre de San José per a pròximes edicions.

Els cursos d’interpretació per a guitarristes, seran impartits per professors de renom, com: Álvaro Pierri, Margarita Escarpa, Pedro Mateo González, Andrea de Vitis, Pedro Jesús Gómez, Marco Smaili, Eduardo Baranzano i Dimitri Van Halderen. També es reprendrà el XVIII Concurs de Guitarra ‘Ciutat d’Elx’ i el VIII Concurs Internacional de Música de Cambra amb Guitarra, sense oblidar el XV Concurs Calendura per a menors de 20 anys.

Els concerts del Festival de Guitarra se celebraran en Sala Cultural La Llotja, sent en la seua majoria gratuïts exceptuant: el concert d’Andrea de Vitis, el dilluns 26 i el de Pedro Mateo González, el dimarts 27; tots dos amb una entrada de 10 euros. Així mateix, el concert de clausura, el dissabte 31, d’Álvaro Pierri i Juan Carlos Chornet, costarà 15 euros l’entrada.

DISSABTE 24

Concert Luis Alejandro García (Espanya)

Gratuït / Hora: 21.30 hores – Sala Cultural La Llotja.

Amb més de 30 premis nacionals i internacionals en el seu haver, Luis Alejandro García (Tenerife, Espanya) és un dels guitarristes espanyols més llorejats de la seua generació. Lloat com un intèrpret que combina «virtuosisme amb una excepcional musicalitat, repleta de matisos» (Enric Madriguera, Russell Cleveland Director of Guitar Studies at UT Dallas), s’ha alçat amb primers premis en multitud de certàmens.

DIUMENGE 25

Concert Giulia Ballaré (Itàlia)

Gratuït / Hora: 21.30 hores – Sala Cultural La Llotja.

Graduada amb honors màxims en el conservatori de Novara “Guido Cantelli” amb el mestre Guido Fichtner, ha cursat classes magistrals amb les figures més importants del món de la guitarra clàssica com: Oscar Ghiglia, David Russell, Pavel Steidl o Paolo Pegoraro entre altres. Ha guanyat més de 30 premis en competicions de tota Europa. Actualment és professora de guitarra en el Conservatori “Arrigo Pedrollo” de Vicenza (Itàlia) i el Conservatori de Música de Ginebra (Suïssa). També és convidada regularment, com a concertista per a tocar en recintes prestigiosos de tot el món.

DILLUNS 26

Concert Andrea de Vitis (Itàlia)

Preu: 10 euros / Hora: 21.30 hores – Sala Cultural La Llotja.

Andrea De Vitis és considerat un dels guitarristes més talentosos de la seua generació. Va començar els seus estudis musicals a Roma amb Marco Cerroni; es va graduar amb honors del Conservatori Perusa en la classe de Leonardo D’Angelis i va obtindre el Màster en Música Contemporània per a guitarra clàssica del Conservatori de Santa Cecilia a Roma en la classe d’Arturo Tallini. Va continuar els seus estudis en l’Acadèmia de Guitarra de Segòvia (Pordenone, Itàlia) amb Paolo Pegoraro i Adriano Del Sal; va assistir a classes magistrals amb Carlo Marchione, Oscar Ghiglia, Pavel Steidl, Frédéric Zigante, David Russell, Carles Trepat, entre altres. En els últims 5 anys ha guanyat més de 40 premis en moltes competicions internacionals.

DIMARTS 27

Concert “Dies Irae”, Pedro Jesús Gómez (Espanya)

Preu: 10 euros / Hora: 21.30 hores – Sala Cultural La Llotja.

Natural d’Albacete, és doctor en Música per la Universitat Alfons X i catedràtic de carrera de Guitarra del Real Conservatori Superior de Música de Madrid. Va rebre la seua formació en guitarra clàssica de la mà de mestres de la talla de José Tomás, Àlex Garrobé i Tom Kerstens. Interessat en la música antiga va rebre el títol superior de Música en Instruments de Corda Premuda del Renaixement i Barroc amb els prestigiosos guitarristes barrocs José Miguel Moreno i Juan Carlos de Mulder. Ha realitzat enregistraments per a ràdio i televisió, ha publicat onze discos en CD i ha escrit diversos llibres i articles d’investigació, treballs que compagina amb la docència de classes magistrals en diversos festivals i les gires de concerts a solo, en cambra o amb orquestres per diversos països com els EUA, França, Holanda, Alemanya, l’Argentina, el Brasil o Espanya entre altres.

DIMECRES 28

Final del VIII Concurs de Música de Cambra amb Guitarra

Gratuït / Hora: 21.00 hores– Sala Cultural La Llotja.

DIJOUS 29

Recital de Yuki Saito (el Japó)

Gratuït / Hora: 21.30 hores – Sala Cultural La Llotja.

Un dels millors joves guitarristes japonesos, Yuki Saito va nàixer a Tòquio (el Japó) i va començar a tocar la guitarra als cinc anys. Va estudiar guitarra amb Kazuhito Osawa, Noboru Muraji, Daisuke Suzuki, Mariko Tsubokawa, Kiyoshi Shomura, Tsuneo Ema, Yong Tae Kim i Soichi Muraji. A més, va estudiar composició amb Sunao Isaji i va tocar la trompa i el contrabaix mentre era a l’escola secundària. Des de 2016 estudia a l’estranger en Weimar (Alemanya) amb el professor Ricardo Gallen. Ha guanyat més de 60 premis en concursos internacionals, entre els quals està el Concurs Internacional de Guitarra Ciutat d’Elx (Espanya) l’any 2019.

DIVENDRES 30

Final del XXVIII Concurs Internacional de Guitarra premie ‘Ciutat d’Elx’

Gratuït / Hora: 21.00 hores– Sala Cultural La Llotja.

DISSABTE 31

“Homenatge a Astor Piazzolla”

Juan Carlos Chornet, flauta (Espanya) i Álvaro Pierri, guitarra (l’Uruguai)


Preu: 15 euros / Hora: 21.00 hores – Sala Cultural La Llotja.

Juan Carlos Chornet (Espanya) s’ha format en els conservatoris de València, Madrid i París. En l’actualitat desenvolupa una intensa activitat concertista. Ha tocat amb algunes de les millors orquestres europees i és flauta solista de l’Orquestra Ciutat de Granada. Només o al costat de formacions de càmera ha sigut dirigit per alguns dels més prestigiosos directors del moment, com Christopher Hogwood o Frans Brüggen. També a actuant al costat de músics de la talla de Victòria De Los Angeles, Vitòria Mullova o Plácido Domingo, entre altres. Compagina la seua activitat concertística amb la docència com a professor de l’Escola Superior de Música d’Alt Rendiment de València “ESMAR”.

Alvaro Pierri (l’Uruguai). La seua intensa activitat com a solista instrumental i solista amb les més importants orquestres del món li fan ser un reconegut guitarrista a nivell mundial. Les ràdios i televisions de tot el món li han dedicat programes en sol o amb artistes com Astor Piazzolla o Frank Peter Zimmermann. Álvaro Pierri recorre Europa, Amèrica del Nord i del Sud, així com el Japó, Corea i la Xina fent concerts. Com a pedagog ha ensenyat en la Universitat Federal de Santa María al Brasil, en la McGill University a Mont-real, el Canadà, i en la Université du Québec à Montréal. En l’actualitat és professor titular de la Càtedra de Guitarra de la prestigiosa Acadèmia de Viena, la «Universität für Musik und darstellende Kunst Wien».