‘Mulier, lux mundi’ o ‘La dona és la llum del món’ és el lema del XXVIII Festival Medieval d’Elx. Una edició que se celebrarà del 24 al 31 d’octubre, que dona el protagonisme a la creació artística entorn del paper de la dona i que té en la música un dels principals fils conductors gràcies a concerts dedicats a les dones creadores com “Elles a Bizanci” del prestigiós grup DeMusica Ensemble i “Les filles del Tro” del Projecte EVOCA que tindran lloc en Les Clarisses.
Segons l’edil de Cultura, Irene Ruiz, el Festival Medieval és el “punt de trobada més important de la tardor a la Comunitat Valenciana quant a música, teatre o dansa”. “Volem potenciar este festival per a continuar sent referent cultural i reclam turístic i abans de res traure la cultura al carrer per a fer partícip a tots”.
En la programació destaca la presència del gaiter gallec Hevia en el Gran Teatre amb la seua música cèltica i el concert de música antiga a càrrec del reconegut especialista Marcel Pérès al costat del Ensemble La Danserye. En Santa María tindrà lloc el concert “Sixena” a càrrec de la Capella de Ministrers sota la direcció del reconegut Carles Magraner. També es podrà gaudir del teatre amb “Matins d’abril i maig” del Teatre Fernán Gómez, Centre Cultural de la Vila i Teatre de Malta i el muntatge en valencià “Curial i Güelfa” de Bambolina Teatre Practicable.
A més, els més xicotets podran veure “El gran vestit” de la LaSal Teatre al llarg de la setmana a la Sala Municipal La Tramoia i en Les Clarisses es podrà gaudir de “Les aventures de Martín” de Ensemble Musicantes & Tantatachán Teatre, dirigit a públic familiar.
“El carrer recupera protagonisme en esta edició del festival”, ha apuntat Ruiz, amb l’espectacle de dansa “Indala + Neønymus” de David Vento Danse Theater, la “Processó de les Sibilas” del grup il·licità NSM Teatre, “Creadores de l’edat mitjana” de la companyia il·licitana Maracaibo Teatre i el gran “Espectacle Piromusical de Clausura” a càrrec de Pirotècnia Peñarroja que tindrà lloc en Traspalacio. No faltarà el Mercat Medieval, que cada any convoca a milers d’il·licitans i turistes. Se celebrarà del 26 al 29 d’octubre a l’entorn de la Basílica de Santa María, on hi haurà més de 150 llocs.
Dins de la programació destaca també la I Trobada de Músiques Antigues i Patrimoni que forma part dels cursos d’hivern de la UMH per a l’aproximació del Misteri d’Elx als músics il·licitans través dels seus arxius musicals històrics i estaran impartits pel Emsemble La Danserye i Marcel Pérès.
L’objectiu del curs és conéixer els instruments que van ser utilitzats en la representació del Misteri d’Elx en èpoques anteriors. Es tocaran els repertoris i funcions que els ministrers van exercir en la seua època. Les classes seran presencials a l’Aula de la Plaça de Baix, on tindran lloc els primers assajos i lliçons magistrals. Els dies 28 i 29, es desenvoluparan els tallers en el centre cultural Les Clarisses. Finalment, en la Basílica de Santa María els alumnes del curs realitzaran un concert.
Una altra activitat paral·lela al festival serà l’exposició “Tocadores. Dones medievals, una mirada des del segle XXI” que estarà del 24 d’octubre al 5 de novembre. En esta mostra es fa una reflexió, a través de les fotografies de reproduccions d’instruments medievals i d’un exhaustiu estudi iconogràfic, de la dona com a tocadora, com a compositora i faedora de música. Així, per a il·lustrar la col·lecció d’instruments històrics basats en els seus antecedents medievals de Mª Ángeles Zapata i Lorenzo Cutillas.
Lemes en llatí
L’autor dels tres cartells és l’artista il·licità Antonio Mora, qui també va ser el responsable del cartell de les Festes d’Agost de 2023. Mora ha assenyalat que en ells “es representen diferents matisos, diferents cares de la dona en totes les seues formes i rostres”. La proposta ha dit “són tres cartells amb diferent composició que pretenen representar les mil maneres en les quals es mostra la dona en tota la seua esplendor i força emotiva”.
Els cartells porten el lema en llatí de ‘Omnia vincit amor’ o ‘L’amor ho conquista tot’; ‘Si vis amari, mestressa’ o ‘Si vols ser estimat, mestressa’ i ‘Mulier, lux mundi’ o ‘La dona és la llum del món’.
Per part seua, l’alcalde Pablo Ruz ha assenyalat que en esta ocasió s’han triat textos en llatí. “És important des de l’administració reivindicar el paper del llatí i relacionar-lo amb l’Edat mitjana, que no és un període tètric i fosc sinó el període de les universitats, de l’esplendor d’Europa, els còdexs o La Festa. És un moment esplendorós que cal reivindicar”.
A més, ha destacat la importància de traure la cultura al carrer. “Eixe és el millor escenari per a promoure la cultura”, ha subratllat l’alcalde, qui ha indicat que este festival és una “mostra del compromís amb una cultura per a tots”. I ha afegit que “la cultura és llibertat, un deure i la pedra angular d’una bona acció de govern”.
Comentarios