La proposta entre el 17 i el 23 d’octubre mescla videoart, poesia, pintura, arts escèniques, fotografia i plàstiques en diferents espais urbans de la ciutat
La IV edició del Front d’Iniciatives Contemporànies (FIC) 2022 reunirà  30 creadors de l’art més experimental i avantguardista del moment, tant en l’àmbit nacional com internacional. El certamen, presentat sobre l’escenari del Teatre Arniches de Alacant per a tota la província, proposa “explicar l’avanç dels últims temps en matèria de creació i art, tal com ocorre amb els progressos en ciència i tecnologia. Villena ofereix en set dies conéixer les últimes tendències en les diferents disciplines en art Contemporani”, segons ha explicat el director del FIC, José Ayelo.
Per al director, el FIC està concebut originalment per a oferir un espai expositiu de creadors de Villena reconeguts a tot el món en la seua pròpia ciutat, però amb les anteriors edicions s’ha convertit en una cita en la qual també conflueixen artistes de tota Espanya i els més interessants del panorama internacional.
L’oferta inclou propostes que es diferencia entre la possibilitat de participar en tallers pràctics, xarrades, mostres escèniques i exposicions en diferents espais i àmbits de creacions diferents, ha comentat una de les cinc comissàries de la mostra, Helena Ferrando. Encara que moltes de les activitats es concentren en els diferents espais de la Casa de la Cultura, molts altres són presentats en diferents llocs, com un aparador buit d’un antic comerç, en la façana d’edificis emblemàtics o, fins i tot, en una tradicional cerveseria artesanal. La comissària del FIC ha explicat que hi ha un “intent d’inundar a la ciutat, posar a l’abast de la mà aquest tipus de creacions no convencionals als amants de l’art però que desconeixen aquest tipus de creacions”.
Per part seua, l’edil de Cultura de Villena, Elena Benítez, “aquest FIC és ja un senyal propi de la identitat cultural de Villena, una aposta del nostre compromís amb la Cultura com a segell que ens defineix en tots els sentits i l’ambició d’aconseguir que Villena siga ‘Ciutat cultural de l’interior de la província’.
Programació
El FIC ofereix la possibilitat de participar en diferents tallers, tots ells amb caràcter gratuït, com el conjunt de la programació. Maite Sánchez ofereix el taller d’arts escèniques ‘Nous Sommes’, mentre que Raúl Domene dirigeix el curs sobre viodemapping durant tres jornades. Juana Valera, també en l’àmbit de les arts escèniques, ofereix el seu taller ‘Resolancia’.
En l’elenc d’artistes que conflueixen al llarg del FIC es troben figures com Emma Lobo, Rafa Hernández, Izabela Matos, Xus Francés, Isabel Pérez del Polze, Jero Martínez, l’actuació de Versonautas, Ainhoa Valle, Rulo Pardo, Jorge Sellés, el Club de Jazz de les Mil Pessetes, Raúl Domene, el grup musical ‘Crudo Pimiento’ i actuaran com a clausura Moondog’s són.