GFPsequedaencasa és el Projecte Fotogràfic Col·lectiu organitzat pel Grup Fotogràfic de Petrer (GFP) a causa de la COVID-19. Quan van intuir que aquesta situació podria arribar a paralitzar l’activitat quotidiana, aqueixa amenaça la van transformar en oportunitat de continuar fent el que els agrada, FOTOGRAFIA, si bé des de les llars o llocs de treball i sota unes pautes setmanals. Així va nàixer aquest projecte com un dels pilars per a l’adaptació “en línia” de les activitats culturals i formatives que veníns desenvolupant de manera presencial. A l’esforç de 10 setmanes recopilant les nostres vivències en imatges i alguns textos d’associats-as durant el confinament i les primeres fases de desescalada, cal afegir les setmanes de coordinació i organització de les diferents actuacions, disseny i conceptualització, edició d’imatges, impressió o muntatge en els seus diferents formats o suports… donant lloc a un treball de dimensions considerables, que gràcies a la il·lusió dels diferents equips de treball que han intervingut (compostos entre altres, per José Ignacio Máñez i Manuel Guijarro amb l’exposició fotogràfica física, Basilio Segura i Juan Sanz amb l’exposició virtual, Vicent Olmos amb la instal·lació al carrer, i Tomás Senabre amb el llibre; i tots ells coordinats per Pascual Maestre i Juan Sanz), ha pogut superar totes les traves derivades de la pandèmia.

A causa de les mesures sanitàries i restriccions actuals, aquest projecte s’ha articulat en quatre diferents formes de materialització amb l’objectiu d’arribar a tothom possible:

  1. Per a qui es queda a casa, un llibre molt especial amb imatges per a gaudir tranquil·lament i portar en la nostra butxaca, i que també es troba allotjat en la plataforma ISSUU, en el següent enllaç: https://bit.ly/2xey7su
  2. Per a qui té ordenador, telèfon intel·ligent o tauleta, una exposició fotogràfica virtual per a recórrer amb deteniment una part important del cos d’obra des de les pantalles en qualsevol lloc i moment, a la qual es pot accedir des de la plataforma peopleartfactory, des del següent enllaç: https://bit.ly/2n6k01w
  3. Per a qui desitja acostar-se a la seu del GFP situada en Plaza Ramón y Cajal, 3 de Petrer (https://maps.app.goo.gl/qwbgzqy3da24bd1ba), una lona exterior de 24 m² a manera d’instal·lació que capta la nostra atenció immediatament des del carrer.
  4. I per a qui visite la seu del GFP, trobaran un recorregut visual amb algunes de les imatges més destacades del projecte, que es complementa amb la instal·lació de la façana. Aquesta exposició física, denominada Experiències visuals del confinament i primeres fases de la desescalada, es pot visitar a la sala expositiva Juan Miguel Martínez Lorenzo, els dissabtes de 18.30 a 20.30 h. i els diumenges d’11 a 13 h., fins al 7 de febrer de 2021.
    A causa de les difícils circumstàncies actuals per la pandèmia (amb avís de confinament, mesures sanitàries, restricció d’horaris i de mobilitat), han volgut arribar fins a l’espectador estiga on estiga, perquè puga gaudir del projecte fent ús del format que trie. Com s’ha assenyalat, s’ha disposat quatre formats diferents interconnectats, on cadascun compta un punt de vista sobre el projecte, i sent possible passar d’un format a un altre mitjançant codis QR i enllaços web, i aconseguir d’aquesta manera una experiència global i deslocalitzada.
    En definitiva, s’ha elaborat un projecte col·lectiu transversal que, a través de la fotografia, han desenvolupat des de les seues cases i entorns com a espais d’inspiració i escola fotogràfica, un entrenament per a exercir una mirada crítica, i contar històries a través d’imatges on les diverses experiències i veus construeixen el relat col·lectiu de la situació que ens ha tocat viure en aquesta pandèmia.