L’emblemàtic grup Luar Na Lubre presentarà en el Festival Músiques Sense Fronteres de Rojals (Alacant), el divendres 2 de desembre, les cançons del seu treball ‘Petxines de pelegrí e vieiros, històries de pelegrins’, un àlbum amb històries i llegendes dels pelegrins que van recórrer els diferents camins que portaven a Santiago, així com les seues derivacions cap a Fisterra i Muxía, en els confins de la terra.
El grup internacional del folk a Galícia posa banda sonora al Camí de Santiago, a través dels temes que conformen aquest treball, en el qual combina creacions pròpies, amb sonoritats de les senderes i llocs de l’itinerari xacobeo, com el so d’un temporal, els rius, el vent, els ocells rapaços, les campanes en Cebreiros o una missa a Muxía.
Aquesta gira compta amb el suport de la Xunta de Galícia, dins del Programa Operatiu FEDER GALÍCIA 2014-2020, i finançada per la Unió Europea, a través del FONS EUROPEU DE DESENVOLUPAMENT REGIONAL (FEDER), com a part de les respostes de la Unió Europea a la pandèmia de la COVID-19.
El concert se celebrarà en el Teatre Municipal Capitol de Rojals, a les 21.00 hores. Les entrades (des de 12 euros) es poden adquirir a través en la web: https://www.servientradas.com/espectaculo/ayuntamineto_de_rojales/4/luar-na-lubre-musicas-sin-fronteras-rojales-2022.html?fbclid=iwar2arazz3xrcv0dh7hza1ndmsgptqzt_yjme9vadxgzap5gpnnngqwtfbrk i en la taquilla del Teatre (Alberto González el Verger, s/n), una hora abans de l’inici de l’actuació.
El grup està format per Bieito Romero (gaites, acordió, zanfoña), Irma Macías (veu), Nuria Naya (violí), Patxi Bermúdez (bodhran, tambor), Pedro Valero (guitarra acústica), Xavier Ferreiro (percussió llatina, efectes), Xan Cerqueiro (flautes) i Brais Maceiras (acordió).
Luar Na Lubre, que significa la ‘resplendor de la lluna en el lloc sagrat dels celtes’, es va fundar a la ciutat de la Corunya amb la vocació de desenvolupar i donar a conéixer la música i la cultura gallega. Amb un repertori basat fonamentalment en músiques d’arrels gallegues, és actualment la banda més internacional de Galícia que ha actuat davant el públic de més de 35 països del món.
Les llegendes dels pelegrins
‘Petxines de pelegrí e vieiros, històries de pelegrins’, l’àlbum número 19 de la formació gallega, compta amb la col·laboració especial del cantant Miguel Ríos, que interpreta la cançó ‘Benvido’, que canta en idioma gallec, un tema per a donar la benvinguda a tots els pelegrins. El disc recull a més el tema ‘Dum Pater familias’, el cant més antic de pelegrins a Compostela, que apareix recollit en el Còdex Calixtino, i ‘Martiros e o vákner’ recupera una de les llegendes vinculades al final del Camí de Santiago, en les terres de Muxía i Fisterra, que s’inspira en el viatge que el bisbe armeni Mártiros de Arzendjan va realitzar, en el segle XV, a Compostela. Durant el seu recorregut, després de rebre la benedicció de l’apòstol a Santiago, l’armeni es va trobar, en les muntanyes de Dumbría, amb una bèstia maligna i de gran grandària, a la qual va anomenar vákner. També recupera la llegenda de Dugium, la ciutat negada, al mateix temps que acosta algunes de les sonoritats pròpies de la ruta xacobea, com són els corbs de la Ulloa o les gavines de la mar de Fisterra.
‘Petxines de pelegrí e vieiros, històries de pelegrins’ inclou un segon disc que recopila alguns dels temes de Luar Na Lubre vinculats a la ruta xacobea. “La nostra creació és molt pròpia i personal, però està molt relacionada amb les músiques tradicionals i, especialment, amb la lírica gallega medieval”, exposa Bieito Romero. El segon CD inclou cantigues que Luar Na Lubre ha versionat al llarg de la seua trajectòria i cançons amb les col·laboracions de Diana Navarro, Ismael Serrano, Pablo Milanés, Mire Casabella, Orquestra Simfònica de Bratislava i Carlos Jean.
“Les històries del Camí i el seu factor humà són elements d’un patrimoni que hem de mostrar i posar en valor. Volem reflectir i donar a conéixer, des d’una nova perspectiva, el valor del nostre patrimoni immaterial”, assenyala el músic. D’aquesta manera, Luar Na Lubre ret homenatge a la labor de figures com a Don Elías Valiña, rector, en el seu moment en O Cebreiro, porta d’entrada del camí a Galícia i recuperador fonamental del camí modern.
El projecte musical es basa fonamentalment en les músiques d’arrels gallegues, per la qual cosa dediquen particular atenció a l’estudi dels principals cancioners gallecs, així com al treball de camp que els proporciona un profund coneixement sobre la realitat musical gallega que es té revelat determinant en les seues pròpies composicions.
Més de 35 anys de trajectòria
Luar Na Lubre ha venut més de 350.000 exemplars i ha rebut dos Discos d’Or, 9 Premis de la Música i altres reconeixements, dins i fora de Galícia. En els seus més de 35 anys de trajectòria, el grup ha oferit més de 1.500 concerts en més de 35 països, on ha participat en festivals destacats en la música folk, en els quals ha actuat al costat d’artistes internacionals, com Mike Oldfield, The Waterboys, el llegendari grup The Corrs o Bob Geldof, i espanyols, com a Llum Casal, Kepa Junkera, Pedro Guerra, Diana Navarro i Marisa Valle Roso, entre altres.
Des de la publicació d’O Són do ar (1988), tema que va arribar versionar Mike Oldfield, el grup va procurar el seu propi estil, tenint com a inspiració primària la música gallega. Una labor pertinaç que es reflecteix en tots i cadascun dels discos publicats fins al moment per l’agrupació liderada per Bieito Romero: Beira Atlàntica (1990), Llaura Solis (1993), Plenilunio (1997), Cap do món (1999), XV Aniversari (2001), Espiral (2002), Hai un paradís (2004), Saudade (2005), Camiños do fi dona terra (2007), Ao Viu (2009), Solstici (2010), Sons dona Lubre nas Noites de Luar (2012), Mar Maior (2012), Torre de Breoghán (2014), Extramundi (2015), XXX Aniversari (2016), Ribeira Sacra (2018) i ‘Vieiras e vieiros, historias de peregrinos’ (2020).
Comentarios