La Fundació L’Alcúdia compleix un quart de segle amb la publicació d’un llibre commemoratiu editat per la Universitat d’Alacant (UA). El jaciment situat a la partida d’Atzavares Baixes, que és un referent nacional i internacional en docència i investigació arqueològica, i també autonòmic en tant que centre cultural i turístic. La UA ha comptat amb 29 especialistes per a elaborar una obra presentada ahir a última hora de la vesprada en el Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE) davant d’un nombrós públic.
En l’acte, en què van participar el vicerector d’Investigació de la UA, Juan Mora, la regidora de Cultura de l’Ajuntament il·licità, Marga Antón, i els coordinadors de la publicació, el director de L’Alcúdia, Alejandro Ramos Molina, i el director científic de la fundació, Francisco Javier Jover, es va evocar el passat, el present i el futur del lloc arqueològic on es va trobar, entre moltes altres peces referencials, la mundialment famosa Dama d’Elx, vestigi de la civilització ibera.
El llibre La Fundación La Alcudia. 25 años creando patrimonio, que consta de 232 pàgines, 180 fotografies i 17 capítols, està dividit en tres blocs: la trajectòria i les fites de l’organització de la qual és patró l’Ajuntament d’Elx, els projectes científics promoguts des del 1996 fins al 2021 i la descripció de 25 peces seleccionades de tres mil d’alt valor museogràfic, encara que el conjunt d’objectes trobats a la zona arqueològica suma un total de 270.000. Els autors de l’exemplar pertanyen a les comunitats educatives de les universitats d’Alacant i Múrcia, membres de la fundació i col·laboradors habituals com l’Associació d’Amics de l’Alcúdia ASADILA.
Juan Mora va subratllar la responsabilitat històrica que va assumir la UA amb l’adquisició dels terrenys de l’Alcúdia a la família Ramos fins a convertir-se “en un dels jaciments més importants del sud-est peninsular i que serveix als objectius de la universitat: la docència, la recerca i la transferència de coneixement», va dir, després de regraciar els patrons de la fundació, «essencials en la transformació viscuda en aquests vint-i-cinc anys”, i lloar els dos espais museogràfics “de primer ordre” del recinte: “El Centre d’Interpretació i el Museu Monogràfic, que té una col·lecció única.” A més, va tenir paraules de reconeixement per a Rafael Ramos Fernández, “motor i promotor d’aquest projecte”. El llibre, va expressar, “és també un homenatge a la seua tasca professional com a arqueòleg i estudiós de l’Alcúdia”.
“Vull traslladar la meua felicitació a tots els que han fet possible aquests 25 anys de la Fundació L’Alcúdia, que és tant com dir més de dues dècades de promoció de la riquesa arqueològica d’Elx”, va manifestar, per part seua la regidora Antón, el qual va recordar que, des del 2017, l’ajuntament ha anat incrementat el finançament a l’entitat aportant els peons que han fet possible desenvolupar noves línies d’investigació com els projectes «Domus», «Asteros» i «Dames i herois», que pretenen cobrir tota la cronologia del jaciment. Així mateix, va rememorar un passat que comença el 1935 amb la primera excavació oficial empresa per Alejandro Ramos Folqués, i va instar a continuar treballant per a revelar “un ric patrimoni que s’estén pel territori d’Elx i que és motiu d’orgull per a tots els il·licitans”..
Segons Ramos Molina –que va donar les gràcies a l’actual equip de govern de la UA per “estar bolcat amb el jaciment”–, la publicació és el colofó en el qual “es veuen reflectides les investigacions, excavacions i grans projectes”, tot i reconèixer que els set primers anys de la fundació no van ser senzills. Durant la crisi econòmica de 2008, va assenyalar, l’ajuntament de la divuitena legislatura va apostar per l’Alcúdia amb els fons del Pla Confiança, que van permetre remodelar el museu i continuar analitzant l’àrea occidental del terreny. “L’Alcúdia és un jaciment afortunat, va ser el meu avi qui va fer que tots els materials trobats es quedaren a Elx”, va assenyalar, i va destacar que és un «cas únic a Europa», ja que es tractava inicialment d’un espai arqueològic propietat d’una família d’arqueòlegs que l’excavava i, ara, d’una universitat que l’ha convertit en un referent científic.
Els objectius de La Fundación La Alcudia. 25 años creando patrimonio són, va apuntar Jover, “donar compte del desenvolupament de l’activitat i la història del projecte i mostrar com, en els últims cinc anys, s’han intensificat àmpliament les investigacions gràcies al finançament de la Regidoria de Cultura”. I va especificar que sobre el jaciment hi ha editades vuit tesis doctorals, memòries de final de grau i de màster –moltes difoses com a monografies– i 203 publicacions obertes al públic en el repositori de la UA. “El llibre és una carta de presentació d’aquesta efemèride; de l’enorme treball efectuat en aquest temps i de l’esforç i inversió per salvaguardar el patrimonio”.
Durant la seua intervenció, la regidora il·licitana va aprofitar per a demanar la col·laboració institucional de la UA al consistori en les seues pretensions per a la cessió del bust iber: «Des de l’Ajuntament no estem escatimant esforços a fi de preparar el nostre MAHE perquè aculla la Dama i acostar-nos a ella amb una mirada nova.» Una exposició que, va explicar, mostraria en les instal·lacions del Palau d’Altamira la riquesa material de l’Alcúdia, i constituiria “un estímul per a convidar els visitants a visitar el jaciment, i que els 25 anys de la Fundació i els 125 del descobriment de la Dama quedaren units el 2022”.
La fundació per a gestionar i posar en valor l’Alcúdia a través de la investigació i la divulgació, integrada per la família Ramos, l’Ajuntament d’Elx i la UA, va començar la seua tasca el 1996. Amb posterioritat s’hi van sumar la Diputació, la UMH i la Generalitat Valenciana. L’últim Pla Director de l’entitat, que cobreix el període de 2017 fins a 2029, estipula continuar treballant sobre el terreny. D’altra banda, també es pretén continuar la programació d’activitats culturals ja consolidades, com el Festival de Teatre Clàssic –del quals es va celebra la novena cita l’estiu passat –, o Els Dilluns amb l’Alcúdia, que la setmana pròxima comença la divuitena edició en el Centre de Congressos Ciutat d’Elx.
Comentarios