El pròxim 25 de març a les 19.30 h. es presenta a la Casa de Cultura de Villena-KAKV el llibre solidari “Todo era Marzo y otros relatos” que ha sigut realitzat per 14 autors i autores alacantins y publicat por l’editorial Eléctrico Romance.

“Todo era Marzo y otros relatos” és una proposta literària que han coordinat els escriptors alacantins Paco Sanguino i Martín Sanz, una obra d’autors i autores que han participat desinteressadament per al desenvolupament d’un llibre de relats que des del sector de la cultura recolze les necessitats socials de les persones i que té per tant l’objectiu d’atendre aquelles sorgides des del combat social contra la COVID-19 que afecta el conjunt del planeta.

L’objectiu d’aquest llibre de relats és dedicar el 100% dels fons de la seua venda perquè l’entitat Alicante Gastronòmica Solidària puga continuar realitzant menús per a totes aquelles famílies afectades per la pandèmia. Un projecte dut a terme per voluntaris del sector de l’hostaleria de la província d’Alacant, amb el qual es pretén atendre les necessitats de menjar de persones de tots els racons de la província havent realitzat més de dos-cents mil menús fins hui.

En l’obra han participat Gerardo Muñoz, Mateo Darrán, José Luis Ferris, Chus Sánchez, Mariano Sánchez Soler, Pedro Nuño de la Rosa, Lola Blasco, Carles Cortés, Luis Leante, Juan Carlos De Manuel, Lliris Picó, Elia Barceló, Pepa Navarro, Paco Sanguino i ha comptat amb la col·laboració artística de Susana Guerrero i el dissenyador Juanjo Hernández.

En l’acte participaran l’autora local Pepa Navarro i l’escriptor Mariano Sánchez Soler. Pepa Navarro és una narradora amb majúscules i escriu des de sempre. Són els últims sis anys probablement dels més productius amb quasi un centenar de relats -on també existeix una novel·la bullint- que el temps i una certa dosi d’inspiració li han permés crear-los per a llegir-se.

Té la sort de treballar en l’àmbit cultural, i en concret en les arts escèniques, qüestió que li gratifica i per la qual sent una vinculació profunda i personal, ara més que mai que està demostrat que els teatres són llocs segurs gràcies també a la gent que treballa en ells. Assenyala que “Todo era Marzo és una iniciativa de suport a un projecte solidari que es va iniciar en els temps més durs del confinament amb el qual ja es donava menjar a les famílies”.

Pepa Navarro

Pepa Navarro escriu sobretot del que veu i coneix i això dóna una clau de la mena de literatura que fa, que és escriure de les coses pròximes siguen alegres o complexes, podent ser hiperrealistes o fictícies, però normalment d’una enorme humanitat i que se secunda -segons assenyala “en l’observació d’un entorn a vegades esquiu, a vegades ocult, però sempre latent”.

Per a Pepa i per a tots-as, inesperadament arribe la pandèmia i a ella li van nàixer mitja dotzena de contes, emmarcats en aquesta època tan inusual que estem vivint i que tenen a veure, de manera directa o indirecta amb la malaltia de la COVID-19.

El seu relat “Volver” en el llibre “Todo era Marzo y otros relatos” retrata a Toni que havia passat a sisé de primària, però havia entrat en confinament fruit de l’estat d’alarma, almenys el primer, i posterior retorn a la nova normalitat. Aqueix estat de confinament l’havia permesa tornar a florir com si la primavera haguera arribat per a ell. Ara Toni no cria que fóra millor tornar a classe i que fins i tot preferia morir abans de passar per tot el que li havia ocorregut en els últims mesos. Toni havia de tornar a la seua vida i per a això anava a necessitar de tota l’ajuda que poguera aconseguir.

D’altra banda, Mariano Sánchez Soler és escriptor, periodista, historiador i poeta. Es va llicenciar en Ciències de la Informació i és Doctor en Història contemporània. Ha exercit el periodisme durant tres dècades. Va rebre els premis Rodolfo Walsh de Literatura de No ficció, Francisco García Pavón de Narrativa, L’H Confidencial de Novel·la Negra, de la Crítica Literària Valenciana 2012, Boira Negra 2017 pel conjunt de la seua obra i Castelló Negre 2020 per la seua trajectòria literària.

Mariano Sánchez Soler

És un estudiós del franquisme i la transició, entre les seues obres destaquem les seues dues més recents d’aquest tema que són La família Franco S.A. (2019) i Els rics de Franco (2020).

“El detective y la nueva normalidad” és el relat de Mariano Sánchez en aquest llibre on coneixem a Terratrèmol que està investigant un cas d’espionatge industrial per a un vinater de Monòver. És una història que comença un 15 de març de 2020 on en el Mercat Central d’Alacant ja calia entrar amb màscara i els llocs tenien unes cortines de plàstic transparent de protecció. Li criden per a entregar l’informe i ha de fer un passeig des del Mercat fins a l’Esplanada passant per la Rambla i l’antiga plaça Gabriel Miró. Aquest passeig es converteix en un camí interessant de l’ahir i del hui de la ciutat i on descobreix un “Alacant que mira a la mar”.

Altres Notícies:

Pepa Navarro, autora de Villena, en l’obra “Todo era Marzo y otros relatos”