«Yo pinto paredes invisibles
que reflejan cosas imposibles».
SARA.
L’edil de Cultura, Mª Dolores Padilla, al costat del director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont i al vicepresident de la Fundació Caja Mediterráneo, han acudit el divendres al Museu d’Art Contemporani d’Alacant a la presentació del poemari il·lustrat ‘Moderndad y Memoria’ realitzat per cinc joves de ANDA (Associació de xiquets i joves amb discapacitat d’Alacant), i que ha sigut la inauguració de ‘Tots Maca’, un programa d’activitats que se celebraran, al llarg de tot el cap de setmana, en el MACA, amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional.
“Todos Maca” és una iniciativa d’entrada lliure i gratuïta amb l’objectiu de convertir el Museu en un lloc accessible i inclusiu, que valora la participació de totes les persones siguen cuales siguen les seues característiques físiques, psíquiques i/o sensorials. Al llarg de tres dies s’oferiran activitats per a tots els públics: tallers, exposicions, serigrafia, teatre, fotografia i música.
Padilla ha volgut «felicitar a l’equip del Museu per la labor que realitza i el compromís adquirit des de fa anys amb les persones amb diversitat funcional». L’edil considera indispensable que les institucions treballen junts per a oferir alternatives culturals a aquells col·lectius en risc d’exclusió social i per açò «sempre recolzarà programes com els duts a terme en el MACA». «És un museu inclusiu i accessible, la labor del qual és des de fa anys, un exemple per a molts uns altres».
Pérez Pont ha felicitat al Museu d’Art Contemporani d’Alacant i a totes les persones que han treballat en la configuració de “TodosMaca es un programa que celebra la diversitat amb accions adaptades per a tots els públics i capacitats” i ha afegit que “aquestes i altres activitats realitzades en el MACA han sigut recolzades o coordinades pel Consorci de Museus al llarg d’aquest 2018, un any en el qual hem consolidat un programa d’Educació i Mediació que fomenta la inclusió en la cultura de tota la ciutadania, tant a València com a Alacant i Castelló”.
Durant la inauguració de “Todos Maca” s’ha presentat el poemari il·lustrat ‘Modernitat i Memòria’, un projecte emmarcat dins de la primera Edició del Programa 3 x 3, idea i adreça d’Ester García Guixot (d’Extraradi) en col·laboració amb CAMINA (Associació de xiquets i joves amb discapacitat d’Alacant). En ell van participar activament cinc joves artistes amb discapacitat intel·lectual, realitzant un recorregut poètic–artístic per cinc obres pertanyents a la Col·lecció Fundació Caja Mediterráneo, convertint la poesia en art i l’art en poesia a través de l’emoció i la creativitat, amb l’objectiu que els participants experimentaren el procés de creació d’una obra d’art dins i fora del museu.
Durant la inauguració aquests cinc joves han llegit els seus poemes i explicat la seua experiència amb l’ajuda d’un audiovisual que arreplega tot el procés creatiu. A partir d’aquest poemari en la present edició de ‘Todosmaca’ s’ha creat el taller ‘joC de poeMes visuAls” un laboratori d’experimentació i creació amb l’objectiu de crear un joc de cartes amb il·lustracions que desperte la creativitat, potencie la imaginació i evoque fets quotidians o històries comunes narrades a partir de contes extraordinaris, meravellosos o, fins i tot, surrealistes.
Programació
A més de les activitats comentades la vesprada del divendres es va inaugurar l’exposició ‘Vaja negra portes’, amb obres d’artistes del Centre Sant Rafael. Aquestes obres són el resultat de dos tallers duts a terme per ‘Daguten. Escola Gràfica de Barri’. L’exposició comptarà amb fotografies del procés creatiu, realitzades pel fotògraf Kike Romá.
El dissabte es realitzarà una marató fotogràfica oberta a la participació d’associacions, col·lectius i qualsevol persona que vulga gaudir del MACA, fotografiant amb la seua càmera digital les diferents propostes, acompanyats per fotògrafs professionals.
Per a sufocar la set de la marató, s’oferirà un tast de sucs amb diferents sabors i sons, en la Plaça de Santa María, a càrrec The October Press. A la vesprada el grup artístic “Equip Crònica” que serà en aquesta ocasió el protagonista del radi0-teatre ‘Teatre en la foscor’, un espectacle que pretén convertir-se en un experiència inclusiva, indagant en l’empatia artística i social a partir de la privació de la vista, i l’estímul de la resta dels sentits.
El diumenge s’oferirà el taller “Estampa Diversa”, una invitació a concórrer en un espai d’experimentació, creació i participació entorn de la serigrafia. Totes les creacions s’exposaran tendides al sol de l’hivern, i al llarg del matí, en la Plaça Santa María, convertint el lloc en una gran exposició efímera.
Per a finalitzar aquests tres dies d’activitats i experiències, el MACA convidarà al públic a un tentempié sensorial, on l’olfacte està íntimament lligat amb el gust i implicat en la percepció dels sabors, en la Plaça de Santa María, i a càrrec de The October Press, en col·laboració amb The Cone Lab.
Comentarios