El Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ) ha cedit un conjunt de peces de bronze per a l’exposició temporal ‘Les arts del metall en al-Ándalus’ que s’ha inaugurat aquest matí en el Museu Arqueològic Nacional (MAN). La mostra es podrà visitar fins al dia 26 d’abril i posteriorment viatjarà al MARQ, on romandrà exposada uns mesos. La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha participat en la inauguració de la mostra, presidida pel ministre de Cultura i Esport en funcions, José Guirao, en la qual col·laboren també el Ministeri de Cultura i Esport i Acció Cultural Espanyola (AC/E), amb el suport de ASISA. A l’acte ha assistit també el director tècnic del MARQ, Manuel Olcina, al costat d’altres representants de les entitats col·laboradores.
La diputada de Cultura ha convidat a gaudir “d’una selecció d’objectes procedents de les més prestigioses col·leccions espanyoles i estrangeres. Mai fins al moment s’havia proposat un projecte d’aquestes característiques que és, sens dubte, clau per a comprendre un dels períodes de major esplendor i influència internacional de la nostra història”.
La proposta -la primera dedicada exclusivament a les arts del metall en un dels períodes de major esplendor i influència internacional de la nostra història- reuneix les principals obres mestres de la metal·listeria andalusina en les quals es conjumina el reflex de la societat de l’època, la precisió tècnica i la bellesa estètica.
‘Les arts del metall en al-Ándalus’ inclou obres del MAN, que alberga una de les principals col·leccions andalusíes del món, i objectes destacats del MARQ. Es tracta de nou peces de bronze (bols, cassó, candelabro, llum, esenciero, contrapés de balança…) del segle XI d. C., procedents de la zona de Cesarea (Palestina). El conjunt es trobava a l’interior d’una tinaja de ceràmica descoberta a Dénia, en els anys 20, pel reverend Pare Belda, director de l’antic Museu Arqueològic d’Alacant. A més, cal destacar que recents investigacions han documentat un taller amb la mateixa mena d’objectes en la zona del Llac Tiberiades d’Israel.
L’exposició, comissariada pel conservador cap del Departament d’Antiguitats Medievals del MAN, Sergio Vidal, ofereix una cuidada selecció de 264 peces, acompanyades de material audiovisual, que posen en relleu l’alt grau tecnològic, el saber científic i el gran refinament artístic aconseguits en aqueixa època. A més, també mostra fons del Museu Arqueològic de Còrdova, el Museu de la Alhambra, el Museu de Mallorca, el Museum für Islamische Kunst de Berlín o el Museu dell’Opera del Duomo de Pisa.
L’eix expositiu recorre les diferents fases històriques del-Ándalus, des de l’etapa emiral i el califat de Còrdova fins a la seua disgregació en els coneguts regnes de taifes i les posteriors invasions. El metall és el protagonista absolut de les sales on es detalla el procés de l’extracció del material en la mina, el seu posterior tractament i la seua manufacturació final.
Comentarios