Amb motiu de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, el Museu Arqueològic d’Alacant ha preparat una programació en línia dedicada a l’arqueòloga Solveig Norström. Per a això, la Unitat Didàctica del Museu ha elaborat una guia sobre el treball de la investigadora sueca, qui al llarg de la seua carrera va dirigir importants excavacions a la província.

Per a ressaltar la seua figura, la institució ha organitzat un calendari d’activitats entorn de l’especialista, que s’emmarca dins de la celebració del 8M. Les propostes programades tindran lloc aquest cap de setmana, del divendres 5 al diumenge 7 de març, i inclouran l’edició d’una guia, una xarrada i també tallers en línia per als més xicotets.

Mitjançant aquesta iniciativa, el Museu ha decidit retre homenatge a la investigadora sueca morta el mes de gener passat, ja que al llarg de la seua trajectòria professional va estar directament vinculada al patrimoni arqueològic de la província. La diputada de Cultura i vicepresidenta de la Diputació, Julia Parra, ha destacat que “Nordströmva ser en la nostra terra una dona avançada al seu temps, que va exercir la seua activitat professional en una època en la qual aquesta disciplina i la direcció d’excavacions requeia principalment en elshomesˮ. Així mateix, la diputada ha assenyalat que “hui dia la seua trajectòria no sols sorprén pel seu rigor com a arqueòloga de camp, sinó també pel seu coratge en introduir-se en una societat estrangera molt diferents en valors, en aquells dies, a la del seu país deorigenˮ.

El MARQ ha elaborat una guia didàctica sobre Solveig Nordström, que serà el segon volum de la col·lecció “La arqueología en femeninoˮ. Aquesta obra té com a objectiu principal visibilitzar el paper de les dones en l’arqueologia per a promoure pràctiques que afavorisquen la igualtat de gènere.

Per als més xicotets s’han dissenyat dos tallers sobre la cultura ibera, el període històric en el qual es van centrar la major part dels treballs de Solveig.

Atés que el lema d’aquest any triat per l’ONU per al 8M és “Dones líders: per un futur igualitari en el món de la Covid-19ˮ, la institució ha decidit adequar-se a l’essència de la celebració, preparant una mostra en la qual els visitants podran conéixer el paper que van exercir les dones al llarg de la història i bandejar mites a través d’un QR interactiu.

La programació dissenyada amb motiu d’aquest dia va donar principi el divendres 5 de març a les 11.00 hores, amb la xarrada en línia per a Aules de la Tercera Edat, que va tractar acosta les dones en la dècada dels anys 20, a través de recursos audiovisuals mitjançant els quals es van reproduir diferents episodis de la Història d’Espanya.

Ahir, dissabte 6 de març, a les 17.30 hores, va tindre lloc el taller – homenatge a Solveig Nordström en línia “Ceràmica íberaˮ, per a acostar als més xicotets el treball de l’arqueòloga d’una manera interactiva.

Per a finalitzar aquest cicle d’activitats, hui diumenge, a les 11.30 hores, tindrà lloc el segon taller – homenatge, titulat “La vida de la arqueóloga Solveig Nordströmˮ, també destinat al fet que els xiquets coneguen la història de la investigadora d’una forma entretinguda.

Tot aquell que ho desitge podrà participar en els tallers a través del següent enllaç: http://meet.google.com/mrc-rmdi-zad

Amb aquest cicle d’activitats, el MARQ ha volgut commemorar el 8M, Dia Internacional de la Dona, aprofitant la celebració per a destacar i reivindicar la importància d’una de les principals arqueòlogues que es va encarregar de posar en valor el patrimoni històric d’Alacant.