El 28 de maig de 2002 la Reina Donya Sofía va inaugurar la nova seu del Museu Arqueològic d’Alacant en un edifici tan singular com les col·leccions que guarda: l’antic hospital provincial. Hui, 18 anys després, el MARQ pot presumir de ser un dels centres culturals de referència a nivell internacional, amb rellevants reconeixements i premis de prestigiosos organismes.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha felicitat a tot l’equip del MARQ “per fer possible en aquests anys que el museu haja guanyat un gran prestigi internacional pel seu treball en moltes importants col·leccions, la seua labor d’investigació, divulgació i integració i per obrir les seues portes per a acollir centenars d’esdeveniments i trobades d’interés”.

La diputada ha destacat a més que “fins i tot durant la pandèmia, el Museu s’ha mantingut actiu, al servei de la societat. Enguany encara ens queden per viure molts bons moments, com l’exposició els Guerrers de Xi’an que ha causat una gran expectació a tot el món”.

En el període transcorregut des de 2002, l’ús de les noves tecnologies ha facilitat en gran manera les eines per a acostar els vestigis des de la prehistòria fins a l’època contemporània, passant per la cultura ibèrica, la romana i l’Edat mitjana, en un recorregut que compta amb més de 81.000 peces exposades. A més de les sales cronològic culturals permanents, en les quals es mostren els principals fons arqueològics dels jaciments de les comarques alacantines, el MARQ ofereix al visitant altres tres espais temàtics, dedicats a la ciència de l’arqueologia de camp, urbana i subaqüàtica.

El museu s’ha convertit en el principal enclavament cultural de la província d’Alacant i ha albergat exposicions internacionals d’altíssim nivell amb gran acolliment de públic. De fet, Donya Sofía, que professa un gran afecte al museu, l’ha visitat en altres dues ocasions per a inaugurar l’exposició ‘La Bellesa del Cos’ -que va portar a Alacant en 2009 el Discòbol de Tafaner- i per a veure la mostra ‘Ermitage. Tresors de l’Arqueologia Russa en el MARQ’, fa nou anys.

Amb un pla anual d’excavacions pròpies, el MARQ destaca per la seua gran labor d’investigació, conservació i difusió del patrimoni arqueològic de la província. Així mateix, ha desenvolupat nombrosos programes destinats a promoure un ús i gaudi per a tots els públics, fent especial incidència en accions vinculades a l’accessibilitat. La pauta seguida ha sigut la de la col·laboració amb institucions i associacions d’àmbit local, provincial i autonòmic de persones amb capacitats diferents i en risc d’exclusió social. Programes que el museu ha estés als parcs arqueològics facilitant i promovent l’accés al Tossal de Manises i la Illeta dels Banyets, adaptant els recorreguts i disposant mitjans per a la millor comprensió dels vestigis amb la finalitat de suscitar en tots els visitants, independentment de les seues capacitats, l’interés pel passat i la necessitat de preservar el seu llegat.

Entre altres guardons, el MARQ va obtindre en 2004 el premi al Millor Museu d’Europa i la revista National Geographic l’inclou en la seua llista de deu museus de visita imprescindible a Espanya. Al setembre de 2018 va ser el primer museu del nostre país a obtindre la Certificació Q de Qualitat Turística en la norma UNEIX 302002.