El Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant ha iniciat la quarta edició del programa ‘MARQ: Museu i Memòria contra l’Alzheimer’, una iniciativa destinada a promoure la inclusió social d’aquests pacients en entorns culturals pròxims.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha explicat que amb aquesta iniciativa realitzada en col·laboració amb l’Associació Alzheimer d’Alacant “es tracta d’acostar a totes les persones proposades culturals d’una forma accessible i integradora, oferint informació sobre la col·lecció permanent del museu, les exposicions temporals i els jaciments i monuments gestionats des de la Fundació MARQ”.

En aquesta edició, les xarrades i tallers online del programa ‘MARQ: Museu i Memòria contra l’Alzheimer’ es desenvolupen els divendres a les 10.30h. Els usuaris seguiran les sessions en la seu de AFA Alacant, pel fet que les actuals restriccions d’aforament provocades per la pandèmia impedeixen el desplaçament fins al museu de les 20 persones que participen en el projecte.

S’han programat un total de deu tallers, en setmanes alternes, que s’impartiran a dos grups bambolla de 10 persones cadascun amb continguts relacionats amb les èpoques històriques presents en el museu. Si l’evolució de la Covid-19 ho permet, a partir del 15 de gener, es realitzaran també visites guiades tant a l’exposició permanent com a les temporals i tallers presencials en el MARQ. El calendari de xarrades i tallers està programat fins al mes de juny de 2021.

‘MARQ: Museu i Memòria contra l’Alzheimer’ és un projecte que, en la seua quarta edició, ha demostrat la seua capacitat d’afavorir l’estat emocional dels usuaris, estimular la seua memòria autobiogràfica a través de l’evocació de records personals i encoratjar-los cognitiva i funcionalment a través de les activitats pràctiques en els tallers. Amb aquesta proposta es pretén a més afavorir el seu nivell de satisfacció, que els usuaris coneguen objectes i els recreen, indagant en les relacions personals i, sobretot, fomentar la interacció social i participació.

La Fundació MARQ, des de la seua Unitat Didàctica i d’Accessibilitat, ha aconseguit establir mètodes d’anàlisis objectives amb els quals avaluar l’efectivitat del programa, permetent-nos donar visibilitat a les persones amb Alzheimer en entorns no institucionalitzats, convertint-se en un museu accessible per a tots.