El Museu Nacional d’Arqueologia de Portugal (MNA) ha inaugurat aquest matí la mostra ‘Ídols. Mirades Mil·lenàries’ organitzada pel Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ) i el Museu d’Arqueologia Regional de Madrid (MAR), amb 270 peces procedents de 17 museus d’Espanya i 11 de Portugal. La mostra es podrà visitar fins al pròxim 12 d’octubre.

L’acte inaugural ha comptat amb la participació dels ministres de Cultura d’Espanya i Portugal, José Manuel Rodríguez Uribes i Graça Fonseca, l’ambaixadora d’Espanya a Portugal, Marta Betanzos, el director del MNA, António Carvalho, els comissaris de l’exposició, Primitiva Bueno, catedràtica de Prehistòria en la Universitat d’Alcalá, i Jorge A. Soler, director d’Exposicions i conservador de Prehistòria del MARQ, així com el director-gerent de la Fundació MARQ, José Alberto Cortés, entre altres autoritats.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha assegurat que “gràcies a la col·laboració internacional i a l’entesa entre museus i institucions, a partir de hui es podrà gaudir a Lisboa d’una mostra impulsada pel MARQ i per la MAR que ha despertat un gran interés i a la qual li desitgem grans èxits a Portugal”.

Portugal ostenta en aquest primer semestre de 2021 la presidència de torn de la Unió Europea i el Ministeri de Cultura Portugués, al costat de la Direcció General de Patrimoni Cultural a través del MNA, ha volgut complementar l’Agenda d’aquest important semestre amb una atracció turístic-cultural internacional de primer ordre com és l’exposició ‘Ídols’. Lisboa és la tercera ciutat en la qual es pot admirar aquesta exposició, que ha sigut visitada per prop de 45.000 persones en les seues dues primeres seus, Alacant i Madrid.

La proposta es compon d’una rellevant col·lecció de figures antropomorfes, conegudes des de la primera meitat del segle XX com a “Ídols”, que s’interpreten com una referència de la gran Deessa Mare Oriental i conformen un conjunt moble d’extraordinari interés que descobreix les primeres expressions artístiques de la figura i el rostre humà en suports tan diversos com pedra, ceràmica, os, ivori i or. Les peces corresponen a la prehistòria en la Península Ibèrica, entre els anys 3300 i 2500 a. C., amb l’origen de la religiositat, la jerarquització social o les pervivències neolítiques com a protagonistes. La mostra ha sigut dissenyada per l’arquitecte Ángel Rocamora i compta amb el suport de diferents audiovisuals dirigits per Gustavo Vilchez, en els quals es presenta l’exposició i el procés d’investigació dels ídols i s’evoca el seu significat.