El Museu Arqueològic d’Alacant exposa una de les seues principals peces, ‘La Mà de l’Emperador’, en el Museu Nacional d’Arqueologia de Portugal (MNA). El director gerent de la Fundació MARQ, José Alberto Cortés, ha destacat, durant la inauguració, que aquesta col·laboració “ve a reforçar la nostra vocació internacional, que s’està consolidant gràcies als acords segellats amb centres tan importants com el de Lisboa”.
‘La Mà Romana de Lucentum’ estarà en l’en el MNA fins al 19 d’abril. La presentació d’aquest fragment d’escultura romana en bronze ha tingut lloc a la Sala dues Tesouros dóna Arqueologia Portuguesa a les cinc de la vesprada del passat dimecres amb la presència de Paula Araujo da Silva, directora general de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura de la República de Portugal, Antonio Carvalho, director del MNA, Marta Betanzos Roig, ambaixadora d’Espanya a Portugal, Manuel Olcina, director del Museu Arqueològic Provincial d’Alacant, i Cortés.
Després de la inauguració de l’exposició, Olcina ha pronunciat una conferència en la qual ha detallat les peculiaritats d’aquesta valorada peça, un vestigi escultòric d’època romana únic. Es tracta de la mà esquerra seccionada d’una estàtua de gran grandària en bronze, molt probablement d’un emperador, que estava situada, en el seu moment, en el fòrum de la ciutat iber romana de Lucentum.
La mà llueix un anell en el segell del qual apareix el lituus o bàcul dels àugurs romans i té una empunyadura d’espasa, unint amb això dos elements claus per a la seua comprensió: el poder religiós i el polític-militar, que habitualment apareixen empleats en la iconografia romana per separat. La característica més singular és l’extrem de l’empunyadura de l’espasa, un pom amb dos caps d’àguila que miren en direccions oposades, imatge que no existeix en tota la plàstica clàssica.
‘La Mà de l’Emperador’, també dita ‘El Bàcul i l’Espasa’, va aparéixer en les excavacions del Fòrum Romà de Lucentum en 2005 i, després d’un llarg procés de restauració i investigació, ocupa un lloc d’honor, des de 2008, a la Sala de Roma del MARQ.
El trasllat temporal a Lisboa d’una de les peces més rellevants que atresora el museu alacantí és fruit de l’estreta col·laboració entre el MARQ i el museu portugués que ha permés també la cessió del centre cultural lusità de 37 peces que formen part de l’exposició ‘Ídols. Mirades Mil·lenàries’ que s’exposa a Alacant fins al pròxim 19 d’abril. Aquests objectes estan vinculats a la cultura neolítica que es caracteritza per la construcció de megàlits en l’occident de la Península Ibèrica, entre els quals destaquen els ídols placa de Anta do Curral dóna Antinha, els bàculs de Anta de Heredade o el conjunt de Anta de Olival dóna Pega, catalogats com a Béns Culturals i Tresors Nacionals a Portugal.
El MNA es troba en un lloc privilegiat de la capital portuguesa, en l’ala aquest del Monestir dels Jerònims, en el barri de Belem. El centre posseeix la major col·lecció arqueològica del país, amb peces que recorren des dels inicis de la civilització en el Paleolític fins a Egipte, el període clàssic, el món àrab i l’Edat Mitjana.
Comentarios