El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha visitat aquest migdia a Sant Vicent del Raspeig l’escultura gegant d’un guerrer de Xi’an que ha elaborat l’artista alacantí José Manuel García, ‘Patxi’, per a promocionar la mostra internacional que s’exhibeix en el MARQ fins a gener de 2024.

La peça, d’onze metres d’altura, inclòs el pedestal (vuit metres d’obra), ha estat construïda per un equip de cinc persones amb una estructura de ferro modelada en poliestirè expandit i recoberta amb un elastòmer per a fer front a les inclemències meteorològiques.

El guerrer policromat, elaborat durant tres mesos en el taller de ‘Patxi’ a Sant Vicent del Raspeig, se situarà a l’Esplanada d’Alacant com a reclam turístic per a incentivar als visitants que recorrin la ciutat a gaudir de l’exposició “El llegat de les dinasties Qin i Han, la Xina. Els Guerrers de Xi’an”.

L’obra, que recrea un dels autèntics guerrers de terracota, ja està finalitzada a l’espera dels corresponents permisos per part de l’Ajuntament d’Alacant per a la seva exhibició en la calçada pública, on s’instal·larà en els pròxims dies.

Segons Mazón, aquesta iniciativa constitueix un dels principals esdeveniments de l’any a Espanya i marca un punt d’inflexió en l’oferta cultural i museística d’Alacant. “L’exposició ja està a ple rendiment amb més de 1.000 visites diàries, la qual cosa demostra que està sent una de les exposicions més visitades d’Espanya. Ara toca conquistar la ciutat d’Alacant i l’Esplanada que és on estarà aquesta rèplica feta amb talent alacantí”, ha avançat el president.

La mostra inèdita que alberga actualment el Museu Arqueològic d’Alacant, molts dels objectes i els elements del qual s’exhibeixen per primera vegada en el món, es va inaugurar a la fi del mes de març i ha registrat ja prop de 47.000 visites, superant les expectatives previstes. Una selecció de 120 peces originals procedents de nou museus i institucions xineses, entre elles nou estàtues i un cavall, conformen la proposta cultural.

L’exposició ofereix un original i elaborat disseny expositiu amb materials didàctics i accessibles per a tots els públics, així com recursos sensorials que han permès crear un ambient immersiu a través de diferents olors. La sala un fa olor de cirerer i arròs; la sala dues, a encens, i la sala tres, a flor de lotus i et. Així mateix, les peces musicals creades exprofeso pel compositor alacantí Luis Ivars acompanyen i emboliquen al visitant durant tot el recorregut.

El conjunt dels Guerrers de Xi’*an està declarat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat des de 1987 i la seva estada en el museu alacantí és fruit d’anys de gestions i treball amb les autoritats xineses.