El president de la Diputació d’Alacant, Toni Pérez, ha presentat en el Museu Arqueològic Nacional de Madrid, MAN, la pròxima mostra internacional que albergarà el MARQ sobre els primers regnes de l’Europa prehistòrica. La nova proposta, que obrirà les seues portes el pròxim 26 de març i podrà visitar-se fins al 13 d’octubre en el museu alacantí, inclou peces inèdites i obres mestres de l’Edat del Bronze, algunes de les quals s’exhibeixen per primera vegada a Espanya.
Amb el títol “Dinasties”, aquesta iniciativa constitueix un ambiciós projecte amb prop de 500 objectes valuosos, entre els quals destaca una reproducció del Disc de Nebra i part del seu tresor. Es tracta de la primera representació coneguda de la volta celeste a Europa, inclosa en el Registre de la Memòria del Món de la UNESCO des de 2013.
Toni Pérez ha valorat “el treball de recerca i divulgació de l’equip humà del MARQ ens acostarà a la Prehistòria del nostre continent en una època que va suposar un punt d’inflexió determinant a Europa i tornarà a demostrar el nivell d’excel·lència del museu a nivell internacional, tant per les exposicions que presenta com per l’experiència cultural que ofereix als seus visitants”.
El president ha manifestat que el més important d’aquesta iniciativa “és el relat científic d’anys de treball, de rigor i d’estudi gràcies al qual hem aconseguit reunir prop de 500 obres mitjançant la col·laboració d’un total de 21 museus”.
El responsable institucional també ha valorat l’aportació que aquest projecte té per al turisme cultural. “Volem que aquesta exposició bata rècord de presències i que acoste la nostra cultura i el treball rigorós del MARQ al públic perquè Alacant torne a ser epicentre internacional museístic”, ha valorat.
En aquest sentit, ha reivindicat l’efecte enriquidor que suposa “l’oferta de destí de la província i de la ciutat d’Alacant”, al mateix temps que ha reconegut que es tracta de “una exposició d’un valor incalculable i d’una posada en escena extraordinària”.
Les investigacions pioneres dutes a terme des de finals del segle XIX fins als nostres dies han anat ampliant la informació sobre les cultures de l’II mil·lenni a. C. a Europa i les dades actuals que recopila l’exposició mostren unes societats menys aïllades i més interconnectades.
Així, els objectes seleccionats, procedents de 21 museus i institucions de tota Europa, donen testimoniatge de l’aparició dels primers personatges ‘guerrers’, de l’evolució de les societats agrícoles i ramaderes com a fonaments dels primers estats, de les activitats extractives com la mineria i el desenvolupament d’oficis com la metal·lúrgia i l’orfebreria o de la constitució de les elits i el control ideològic de la societat.
A més, la proposta inclou conjunts d’aixovars localitzats en les monumentals sepultures dels primers reis i reines de l’Edat del Bronze. S’exhibiran també obres mestres de l’Edat del Bronze europees, com el barret d’or de Schifferstadt (Alemanya), el conjunt de alabardas de Meltz, (Alemanya), la diadema d’or de Cinquena dona Água Brava (Portugal) o l’espasa de Guadalajara, i es mostraran per primera vegada diversos tresors, com els de Dohmsen i Teicha, trobats a Alemanya i restaurats recentment.
Així mateix, i després de 120 anys d’absència, la pròxima aposta del MARQ permetrà el retorn a Espanya dels aixovars de l’Edat del Bronze trobats a Almeria en el segle XIX i depositats des de llavors en el Museu del Cinquantenari de Brussel·les (MRAH). El MARQ aportarà a la mostra 26 peces destacades de la seua col·lecció, algunes de les quals seran exposades al públic per primera vegada.
La presentació ha comptat també amb l’assistència del diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, la directora del MAN, Isabel Izquierdo, el director del MARQ, Manuel Olcina, i el gerent de la Fundació CV-MARQ, José Alberto Cortés.
‘Dinasties’, que obrirà les seues portes el mes vinent de març, estarà comissariada pels arqueòlegs Juan Antonio López Padilla del MARQ, Roberto Risch de la Universitat Autònoma de Barcelona i János Dani del Museu Déri de Debrecen d’Hongria. En l’elaboració dels continguts científics de l’exposició participen més de 70 investigadors de tota Europa, especialistes en l’estudi de l’Edat del Bronze.
Durant el torn d’intervencions, la directora del MAN ha ressaltat la col·laboració i treball conjunt de tots dos museus des de fa anys i ha assegurat que, fruit de “aquesta excel·lent relació hem cedit quatre peces per a aquesta magnífica exposició, mostrant una certa generositat amb el projecte i amb el MARQ”.
Isabel Izquierdo, qui ha augurat un gran èxit a aquesta exposició, ha recalcat que la cessió s’ha pogut dur a terme “perquè l’estat de conservació de les nostres peces ho permet, perquè el projecte té una excel·lència, abast i projecció a Europa considerables, a més de comptar amb una qualitat de fons i forma molt apreciable, i perquè les nostres peces tenen gran protagonisme en ella”.
Per part seua, Manuel Olcina ha reconegut que és una satisfacció per al MARQ comptar amb la col·laboració de museus de tota Europa per a aquesta mostra, al mateix temps que ha posat en valor el treball de recerca dels tècnics del museu alacantí durant anys.
“Ara els museus no són mers espais d’exposició, sinó que reuneixen la labor d’equips de professionals dedicats a la investigació i conservació del patrimoni que aporten major solidesa. El MARQ és un bon exemple amb els seus plans d’investigació i com a cabal de novetats que ofereixen rigor i bellesa” ha constatat Olcina, qui ha assegurat que aquest projecte no seria possible “sense tot el grup de persones que conforma el museu, i la seua excel·lència, així com els patrocinadors que donen suport a aquestes iniciatives culturals”.
En el seu torn de paraula, Juan de Dios Navarro ha manifestat que aquest acte constitueix “el tret d’eixida per a una de les exposicions més importants que tindrà Espanya i la província d’Alacant en aquest any 2024”. Per això, ha volgut reconéixer el treball del MARQ, “perquè no és una exposició més, sinó que ens hem coordinat amb set països i 21 museus per a posar en valor la història i el nostre passat”.
El diputat ha reconegut que la mostra “és tot un repte, però tornarem a ser referents després d’una de les exposicions més importants que hem tingut, els guerrers de Xi’an” mentrestant, que els comissaris han destacat les relacions amb companys de professió d’altres museus d’Europa, “sense els quals aquesta mostra no haguera sigut possible”.
Segons han traslladat els experts als mitjans de comunicació presents en l’acte, la idea d’aquest projecte va sorgir fa més de dos anys com a resultat d’una investigació arqueològica en jaciments i col·leccions de l’Edat del Bronze a Oriola. “Aquesta troballa ens va portar a establir connexions amb els Carpats i a això es van unir els avanços en les últimes dues dècades”. A més, han avançat que la proposta expositiva reuneix una col·lecció de peces “absolutament excepcional, perquè algunes s’exposen per primera vegada a Espanya i altres, simplement, s’exposen per primera vegada”.
‘Dinasties’ es repartirà en les tres sales temporals del museu, en la primera de les quals es mostrarà al públic la història del món que abandona l’Edat del Bronze i la formació dels nous estats, la seua construcció i la conformació de les bases dels dirigents polítics i els regnes. En la segona sala, es revelaran eixes xarxes d’intercanvi que comparteixen objectes preciosos, or, planta, ambre o estany, a més de com es treballaven i què es fabricava amb ells. Finalment, la tercera sala oferirà una explicació de com eixos personatges es converteixen en herois i com el seu impuls de perpetuar eixos privilegis permet, per primera vegada, la construcció de les dinasties, títol de la mostra.
Tal com han reconegut els comissaris, es tracta d’una “exposició crucial que es focalitzarà en tres societats concretes, la unetice, la cultura otomani i l’argàrica, perquè en aquestes tres es produeixen canvis revolucionaris per a la humanitat”.
En aquest sentit, han detallat que per vegada “trobem un intercanvi massiu d’objectes i béns a més de 500 quilòmetres de distància, com veiem en els metalls, amb el que podem parlar dels inicis del comerç. També del sorgir del concepte del valor del canvi, gràcies als lingots i la proto moneda, o la producció en sèrie, amb la proto indústria i i l’intercanvi d’armament com les destrals les destrals. Tot això produeix uns nivells de desigualtat social espectaculars i això ens permet parlar dels primers estats o regnes d’Europa”.
Finalment, han puntualitzat que aquesta exposició del MARQ “repara un oblit històric i s’assentisca en un discurs científic que presentarà una visió i un catàleg que no existeix ara mateix. Serà un manual per a estudiants i un llibre de consulta, al mateix temps que suposarà un homenatge als primers investigadors de la història d’Espanya. I la fem en el MARQ perquè ha apostat per exposicions de qualitat com un element didàctic fonamental per a millorar el nivell cultural”.
Entre els museus prestadors que han contribuït a fer realitat aquesta nova proposta cultural destaquen el MRAH de Brussel·les; el Museu Nacional de Arquelogía de Lisboa; el Museu Estatal de Prehistòria-Trobe; el Museu Déri-Debrecen; el Museu Damjánich János-Szolnok d’Hongria; Oficina Estatal de Cultura, Arqueologia i Conservació de Monuments-Mecklenburg-Pomerània Occidental; el Museu Moesgard en Aarhus, Dinamarca; el Museu Hermann Otto-Miskolc d’Hongria; el Museu d’Història del Palatinat de Speyer, a Alemanya; l’Oficina Estatal de Conservació de Monuments i Arqueologia de Turíngia, Weimar; l’Acadèmia de Ciències d’Eslovàquia-Nitra; el MAN de Madrid; el Museu Arqueològic i Paleontològic Regional de Madrid-Alcalá de Henares; el Museu d’Arqueologia de Catalunya, així com museus de Lorca, Almeria, Jaén, Mula i Callosa de Segura.
Comentarios