El MARQ acull ‘Etruscos. El amanecer de Roma’, la major mostra monogràfica exhibida a Espanya en l’última dècada amb 150 peces procedents d’algunes de les més importants excavacions de l’antiga Etruria. El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mázon, la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, i l’ambaixador d’Itàlia, Riccardo Guariglia, han presentat aquest mig dia aquesta exposició internacional en un acte en el qual han participat també la comissària del projecte, Giuseppina Carlotta Cianferoni, i el director del museu alacantí, Manuel Olcina.

Carlos Mazón ha concretat que és una “exposició única que ens permet en aquests moments ser referència a Espanya. Ara mateix a Alacant s’obri una oportunitat perquè tornem a tot allò que estem anhelant, a través de la cultura, de la història, de l’arquitectura i de l’antiga civilització dels etruscos”. A més, el president ha indicat que es “obrin noves possibilitats i tornem a reprendre els somnis de poder tindre una vida normal i ho fem a través de la cultura”.

Finalment, el responsable alacantí ha avançat que tota la programació que estem duent a terme des de la Diputació té relació amb el bicentenari de la institució, que se celebrarà en 2022, i ha assegurat que el colofó d’aquesta exposició serà la porta d’entrada a moltes altres que arribaran.

Per part seua, la diputada de Cultura ha manifestat que l’exposició és “un somni complit” i ha expressat la seua satisfacció per “portar a Alacant una de les millors mostres internacionals sobre la cultura etrusca de les últimes dècades, una aposta arriscada i valenta assumida amb gran il·lusió per l’equip tècnic i directiu del MARQ”, al qual ha agraït la seua labor, de la mà dels museus italians que han col·laborat en el projecte i del Govern d’Itàlia. Julia Parra ha remarcat que la iniciativa és “un exemple de col·laboració institucional, intercanvi cultural i amistat entre països amb la cultura com a vincle d’enteniment”.

Així mateix, durant la seua intervenció, Guariglia ha expressat també la seua satisfacció per la col·laboració entre prestigiosos museus per a l’organització de l’exposició. «Sens dubte, Itàlia i Espanya comparteixen una rica i mil·lenària història, una relació privilegiada en l’àmbit cultural que s’ha desenvolupat al llarg dels segles i aquesta exposició representa un nou testimoniatge eloqüent del desig de continuar desenvolupant l’amistat entre els nostres dos països i de rellançar un diàleg que mai abans hi havia tan sigut fructífer i vital entre les ribes del Mediterrani”, ha afirmat l’ambaixador italià.

La mostra, que es podrà visitar a Alacant fins al 12 de desembre, és una iniciativa de la Fundació MARQ i la Superintendència de Patrimoni Arqueològic de la Província de Pisa i Livorno. Inclou una selecció peces originals del Museu Arqueològic Nacional de Florència (MAF) i del Museu Etrusc Guarnacci de Volterra, un dels més antics a Itàlia, i ha comptat amb la participació de l’empresa Contemporanea Progetti, amb seu a Florència.

Giuseppina Carlotta Cianferoni i Manuel Olcina han revelat les claus de la mostra que realitza un recorregut sobre la història de la civilització etrusca des dels seus orígens en el segle IX a. C. fins a la seua gradual absorció pels romans en el segle I a. C.

‘Etruscos. El amanecer de Roma’ és un viatge per a descobrir l’estructura cultural, social, política i urbana d’aquesta civilització italiana. En la col·lecció es poden admirar valuosos objectes, com la diadema de Orbetello o les polseres de la necròpoli de Bisenzio. Destaquen, a més, peces d’armament i material ceràmic. La part més important, formada per peces funeràries, inclou obres com les urnes d’Ulisses, de les Sirenes i del Rapte de Proserpina de Volterra o el sarcòfag masculí de la necròpoli de Rosavecchia a la Toscana.

Amb l’objectiu d’arribar a un públic ampli, s’incorpora material gràfic i didàctic que inclou projeccions audiovisuals i eines interactives. Les peces originals estan acompanyades d’imatges i textos explicatius creats a partir d’una rigorosa documentació científica. El museu alacantí ha habilitat també un espai web diferenciat per a l’exposició ‘Etruscos. L’Alba de Roma’ amb imatges i informació dels objectes més destacats i accés a la reserva d’entrades i visites guiades.

Itinerari

L’itinerari establit pel MARQ ocupa les tres sales per a exposicions temporals. La sala 1, dedicada a ‘L’antiga Etruria’ i la civilització etrusca, permet al visitant contextualitzar geogràfica i cronològicament el territori i el període històric inicial, destacant especialment la rellevància del comerç etrusc al Mediterrani antic. La sala 2 recull la segona secció sota el títol ‘Els etruscos i el sagrat: Aldilà, el més enllà’. Aborda la profunda religiositat per la qual els etruscos eren coneguts en el món antic. La sala 3 mostra la influència de la civilització grega en la concepció del destí dels homes.

Com a complement a l’exposició, el MARQ presenta Petjades Etrusques a Alacant, un conjunt de 22 peces que mostren l’empremta d’aquesta antiga cultura itàlica en territori alacantí revelant la importància dels rituals relacionats amb l’orfebreria i amb el vi en l’època ibèrica. S’inclou objectes procedents del MARQ i dels museus municipals de Xàbia, La Vila Joiosa i Guardamar del Segura. La diputada de Cultura ha agraït als tres municipis la cessió temporal de les peces que s’exposaran fins a desembre en el Museu Arqueològic d’Alacant.

A l’acte de la jornada inaugural de ‘Etruscos. El amanecer de Roma’ a Alacant han assistit també el director del MAF, Mario Iozzo; la representant de la Superintendència de Patrimoni Arqueològic de la Província de Pisa i Livorno i del Museu Etrusc Guarnacci de Volterra, Elena Sorge; la presidenta i la cap d’Exposicions de Contemporanea Progetti, Patrizia Pietrogrande i Federica Montani respectivament, així com els arquitectes Eugenio Martera i Manuela Montacci, responsables del disseny expositiu de la mostra; el cònsol honorari d’Itàlia a Alacant, Danilo Angelini; la delegada territorial de ASISA a Alacant, Paula Giménez; els directors dels Museus de Guardamar del Segura, Xàbia i La Vila Joiosa, a més del director gerent de la Fundació C.V. MARQ, José Alberto Cortés.

Tres jornades de portes obertes amb accés gratuït

Després de la jornada inaugural, el MARQ celebrarà tres dies de portes obertes amb accés gratuït a l’exposició ‘Etruscos. El amanecer de Roma’que tindran lloc el divendres 27, el dissabte 28 i el diumenge 29 d’agost, prèvia retirada del tiquet d’accés en la taquilla del museu. En compliment de la normativa sanitària vigent, l’aforament de les sales expositives serà limitat.

A partir del 31 d’agost començaran les visites amb reserva anticipada, que es poden formalitzar a través de la web del MARQ o directament en l’enllaç https://www.marqalicante.com/etruscos/. S’aplicarà una tarifa genèrica per a l’entrada a les exposicions temporals de 3 euros, amb descomptes per a estudiants i majors de 65 anys i membres de Asafan.

La visita a l’exposició internacional Etruscos es pot realitzar de manera lliure o en grup. En aquest últim cas, es requereix de reserva prèvia a causa de les restriccions d’aforament imposades per les autoritats sanitàries. També per a les visites individuals es recomana reservar de manera prèvia. L’aforament màxim establit és de 45 persones per sala, amb les distàncies i itineraris marcats i l’ús obligatori de màscareta.