“Rupestre. Els primers santuaris” ha obert les seues portes en el MARQ per a traure a la llum i reunir per primera vegada peces úniques i extraordinàries que materialitzen l’extraordinari patrimoni arqueològic de la província. El diputat de Cultura, César Augusto Asencio, ha inaugurat aquest matí la mostra que es podrà visitar gratuïtament des de demà divendres fins al diumenge a manera de benvinguda.
Es compleixen vint anys de la inclusió de l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica en la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO i precisament al voltant d’aqueix eix gira aquest nou projecte del MARQ. En les últimes dècades, Alacant ha destacat per les seues pioneres recerques, les conclusions de les quals han sigut determinants per als estudis sobre aquest període de la Història. Ara, a través d’aquesta iniciativa, el museu alacantí rendeix el seu particular homenatge a quaranta anys de recerca, conservació i posada en valor de l’art rupestre que solament en la nostra província compta amb més de 200 conjunts.
Així ho ha destacat Asencio, qui a més ha recordat que també es compleixen vint anys de l’obertura del Pla de Petracos, primer abric barrat amb informació per al visitant en el nostre territori i un excepcional exponent de l’art macroesquemático, exclusiu d’Alacant i algunes àrees del sud de València.
L’acte ha comptat també amb la participació dels comissaris de la mostra, el director d’Exposicions del museu alacantí, Jorge Soler, l’arqueòloga i professora de Prehistòria de la Universitat d’Alacant, Virginia Barciela, i el director de l’Àrea d’Arquitectura de la Diputació, Rafael Pérez, així com el director tècnic del MARQ, Manuel Olcina, i el director gerent del mateix, José Alberto Cortés.
Més de vuit-cents metres quadrats, dividits en tres sales, ofereixen al visitant l’oportunitat d’aprofundir en aquest art mil·lenari. L’original disseny expositiu arranca amb una picada d’ullet a les Cuevas de Altamira per a mostrar l’art paleolític a través de panells i peces d’art moble del nord i centre peninsular, entre les quals destaca l’anomenat Golut del Jarama o la placa de Villalba. A aquesta selecció s’afig una altra procedent d’emplaçaments de la Comunitat Valenciana com la Cova del Parpalló de Gandia o el conjunt del Tossal de la Roca de La Vall d’Alcalà. Aquesta primera sala culmina amb una potent imatge gràfica i audiovisual dels tres santuaris alacantins: la Cova Fosca i la Cova del Reinós a La Vall d’Ebo i la Cova del Comte de Pedreguer.
La segona estada, centrada en el Pla de Petracos, deixarà constància de l’essència del Neolític i de l’Art Macroesquemático. Els calcs dels principals conjunts prehistòrics localitzats en la muntanya alacantina, vertaderes obres d’art elaborades pel Centre d’Estudis Contestans, estan acompanyats pel got amb el orante de la Cova de l’Or, procedent del Museu d’Alcoi. Finalment, la tercera sala concentra la documentació de més de vint enclavaments i està destinada a l’Art Llevantí i a l’Art Esquemàtic que, en part del seu desenvolupament, van ser sincrònics. Aquest espai exhibeix singulars peces procedents de diferents museus locals i nacionals, com el got de Costamar.
“Rupestre. Els primers santuaris” culmina amb una evocació a la influència de l’Art Prehistòric en l’Art Contemporani amb l’obra de Miquel Barceló, Il pittore a Bologna (1983), com a eix principal. Així mateix, cal destacar els paisatges sonors de les sales creats pel reconegut compositor alacantí Luis Ivars i els recursos d’accessibilitat disposats per a obrir aquesta mostra a tots els públics.
El projecte, que mostrarà fins al pròxim mes de gener l’essència de l’art prehistòric en la província d’Alacant, ha comptat amb la col·laboració de Asisa, Cajamurcia, La Caixa i Museums Partner.
Comentarios