El Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant ha posat en marxa un nou programa formatiu en línia per a acostar les troballes del jaciment de la Pobla de Ifach als escolars. A través del projecte, la Fundació MARQ i l’àrea de Cultura de la Diputació d’Alacant han fet un pas més en el procés de digitalització dels recursos didàctics del museu.
La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha anunciat l’acord aconseguit amb l’Ajuntament de Calp a través de la Regidoria d’Educació que dirigeix Rebeca Merchán perquè s’impartisca gratuïtament el programa en els centres educatius del municipi. “Aquests nous recursos permetran que prop de 2.000 estudiants de Primària i Secundària coneguen el seu patrimoni arqueològic més pròxim i la seua història a través dels vestigis investigats en l’enclavament de sa Pobla de Ifach”, ha explicat Julia Parra.
Per part seua, Rebeca Merchán ha manifestat que “l’objectiu d’aquesta col·laboració institucional és que tots els escolars de Calp gaudisquen d’aquesta proposta formativa a partir del mes de març, comptant amb l’estreta col·laboració del professorat i l’ajuda econòmica de l’àrea de Cultura de la Diputació”.
El programa formatiu inclou una guia didàctica en castellà i valencià, al costat d’activitats que mestres i alumnes podran consultar i descarregar des de la web per a treballar els seus continguts a l’aula. Aquests recursos també poden descarregar-se en format de lectura fàcil, per a aquells estudiants amb dificultats de comprensió. A més, es posarà en marxa un joc interactiu trivial de preguntes per a consolidar els coneixements adquirits, un vídeo de presentació dirigit als menors amb una presentació realitzada pel comissari de la mostra, l’arqueòleg del MARQ José Luis Menéndez, i un audiovisual de l’exposició amb dibuixos animats amb tota la informació sobre el grafit, la seua troballa, la seua importància com a document històric i la seua contribució per a documentar la història de Ifach.
Finalment, s’ha programat també un taller didàctic en streaming, ‘Cavallers i Grafiti’, per a reproduir el dibuix amb la imatge del cavaller aparegut en la Domus Lau¬*ria de Calp. Servirà per a proposar un viatge en el temps a la ciutat medieval origen del municipi.
La iniciativa formativa sobre el jaciment de sa Pobla naix de la col·laboració entre la Fundació MARQ i l’Ajuntament de Calp després de la inauguració en el MARQ el passat 8 d’octubre de l’exposició ‘El Cavaller de Ifach. L’ocàs de la ciutat medieval’. El Consistori calpí és membre del Patronat de la Fundació CV-MARQ i realitza anualment una aportació de 12.000 euros.
’Cavallers i grafiti’, igual que la resta de tallers didàctics que ofereix la Fundació MARQ, estan oberts a qualsevol altre centre escolar interessat en la seua realització, prèvia concertació, de manera presencial i en streaming, i el pagament d’una taxa de 1€ per alumne. Tota la programació didàctica del museu està a l’abast dels docents que vulguen treballar amb ella a les seues aules a través de la web del MARQ www.marqalicante.com.
Comentarios