L’exposició internacional ‘Etruscos. L’alba de Roma’ amplia la seua estada en el MARQ fins el mes vinent de març. La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha confirmat que la decisió ha comptat amb el suport unànime de la Comissió Executiva de la Fundació CV-MARQ en l’última trobada celebrada.

Julia Parra ha explicat que el motiu principal que ha propiciat aquesta pròrroga ha sigut “permetre que el públic puga continuar visitant aquesta mostra donat el gran interés que ha suscitat, així com l’excel·lent resposta, amb més de 40.000 visites registrades fins al moment, una xifra que supera totes les nostres expectatives i confirma que ha sigut tot un èxit”.

Davant aquest balanç de la proposta inaugurada a l’agost, la Comissió Executiva de la Fundació CV-MARQ ha aprovat l’extensió del període d’exhibició tant d’Etruscos com de ‘Petjades Etrusques a Alacant’ fins al 20 de març de 2022. L’excel·lent acolliment de l’exposició s’ha traduït en la compra, amb setmanes d’antelació, de totes les passades guiades i teatralitzats oferits en la pàgina web del Museu i en la plataforma Instanticket, així com en les llargues cues de visitants que es formen quasi diàriament per a accedir al museu al costat de la venda de multitud d’objectes de record.

‘Etruscos. L’alba de Roma’ està formada per 150 peces procedents de les més importants excavacions de l’antiga Etruria i és la major mostra monogràfica exhibida a Espanya en l’última dècada sobre aquesta misteriosa cultura. És una iniciativa impulsada per la Diputació d’Alacant, la Fundació MARQ i la Superintendència de Patrimoni Arqueològic de la Província de Pisa i Livorno que inclou una selecció de peces originals del Museu Arqueològic Nacional de Florència (MAF) i del Museu Etrusc Guarnacci de Volterra.

En l’exposició es poden admirar valuosos objectes com la diadema de Orbetello o les polseres de la necròpoli de Bisenzio. La part que la mostra dedica al món de les creences, formada fonamentalment per peces funeràries, inclou obres com les urnes d’Ulisses, de les Sirenes i del Rapte de Proserpina de Volterra o el sarcòfag masculí de la necròpoli de Rosavecchia a la Toscana.

A més, i amb l’objectiu d’arribar a un públic més ampli, la proposta incorpora material gràfic i didàctic que ofereix projeccions audiovisuals i eines interactives. Les peces originals estan acompanyades d’imatges i textos explicatius creats a partir d’una rigorosa documentació científica. D’altra banda, el MARQ ha habilitat també un espai web amb imatges i informació dels objectes més destacats i accés a la reserva anticipada d’entrades i visites guiades.

Paral·lelament, ‘Petjades Etrusques a Alacant’ presenta un conjunt de 22 peces que mostren l’empremta d’aquesta antiga cultura itàlica en l’el nostre territori i revelen la importància dels rituals relacionats amb l’orfebreria i el vi en l’època ibèrica, incloent objectes procedents del MARQ i dels museus municipals de Xàbia, La Vila Joiosa i Guardamar del Segura.

Les visites a Etruscos es poden realitzar de manera lliure o en grup. Es recomana la seua reserva prèvia des de l’enllaç https://www.marqalicante.com/etruscos/. A causa de les actuals restriccions d’aforament imposades per les autoritats sanitàries, podran accedir fins a 60 persones per sala i els grups guiats seran d’un màxim de 15, amb les distàncies i itineraris marcats i l’ús obligatori de màscara.