Quasi vint anys després que el Museu Arqueològic d’Alacant abandonara la Diputació d’Alacant per a traslladar-se al MARQ, el fill pròdig de la institució torna a casa. La Sala d’Exposicions del Palau Provincial acull una selecta mostra temporal amb una dotzena d’emblemàtiques peces que durant deu dies s’exhibiran en l’emplaçament original on es va forjar, en 1932, aquest projecte museístic.
El president de la Diputació d’Alacant, César Sánchez, ha presentat aquest matí la mostra en un acte que ha comptat amb les intervencions del diputat de Cultura i Educació, César Augusto Asencio, el director tècnic del Museu Arqueològic, Manuel Olcina, i el director gerent de la Fundació CV MARQ, José Alberto Cortés.
Durant el transcurs de l’esdeveniment, que s’ha iniciat amb la projecció d’un video que repassa la història del museu, des dels seus orígens fins a l’actualitat, Sánchez ha destacat la fita cultural que representa el MARQ no solament en l’àmbit local i provincial, sinó internacional, en convertir-se en “un museu d’avantguarda, innovador, punter a nivell científic, del que ens sentim molt orgullosos els alacantins i que forma part de la nostra història i del nostre llegat”.
L’exposició podrà visitar-se fins al 14 de setembre i inclou una cuidada selecció de peces representatives que actualment alberga el MARQ en les seues sales i que van formar part, en el seu moment, del projecte original. Un total de 12 treballs exposats en set vitrines, una per cada època històrica, conformen aquesta iniciativa que pretén recordar els orígens del museu en el Palau Provincial i explicar la seua evolució.
La mostra s’acompanya d’un gran panell expositiu que aborda les dues grans èpoques històriques del museu, la del segle XX quan se situava en el Palau Provincial i la del segle XXI amb el seu trasllat a l’antic Hospital Provincial, avui el MARQ.
Entre les peces més destacades ressalten la rèplica de la ‘Dama d’Elx’ de José Ignacio Pinazo, una còpia del model original, així com l’acta de la Comissió Provincial de Monuments, que és el document en el qual s’esmenta la compra d’aquesta obra.
Aniversari del museu
El passat any es van complir 85 anys des que es va forjar la proposta d’un Museu Arqueològic Provincial, la ubicació del qual durant prop de set dècades van ser els baixos de la Diputació d’Alacant. L’any 2002 S. M. La Reina Donya Sofia va inaugurar oficialment el seu nou emplaçament en la plaça Doctor Gómez Ulla de la ciutat, donant pas als grans èxits expositius collits pel MARQ, reconegut en 2014 com a Millor Museu Europeu de l’Any.
Des d’aleshores, el llegat arqueològic del centre no ha deixat de créixer i avui és un museu d’avantguarda pel qual han passat més de 60 exposicions temporals -locals, nacionals i internacionals- i prop de 2,5 milions de visitants.
Les seues col·laboracions amb importants museus de tot el món com el British Museum, el Hermitage, el Louvre, el del Sipán o l’Arqueològic Nacional constaten el nivell de les propostes expositives que ha albergat durant aquests anys l’espai alacantí.
A més, els parcs i jaciments arqueològics de la província completen l’imponent llegat històric i cultural alacantí, amb espais com el Pla de Petracos, Lucentum, La Illeta dels Banyets, la Torre d’Almudaina o la Cava Gran d’Agres.
Nova exposició temporal
El president de la Diputació d’Alacant ha anunciat en el transcurs de l’acte que “a causa de motius governamentals de política internacional” s’ajorna el viatge d’inspecció que havia de realitzar una delegació asiàtica de tècnics a Alacant per a examinar, in situ, les instal·lacions del MARQ i conèixer de primera mà el llegat cultural de la província. L’ajornament de la visita, prevista ara per a 2019, motivarà que l’exposició sobre els guerrers de Xi’an no arribe al museu fins a l’any 2020.
Per aquest motiu, segons ha avançat Sánchez, el MARQ ha concretat una altra iniciativa cultural de gran envergadura i treballa actualment per a portar a terres alacantines una mostra procedent d’Iran. Aquesta nova proposta contempla l’arribada de prop de dues-centes peces, una vintena de les quals són d’or, amb les quals es revelarà als visitants la gran cultura d’aquest país, des de la primera presència humana en ell, fa 300.000 anys, fins a l’actualitat.
Assiris, perses -amb Darío i el frio dels arqueros de Persépolis (rèplica)- i, posteriorment, la conquesta islàmica són alguns dels continguts en els quals se centrarà l’exposició que, procedent de Bonn (Alemanya) i Assen (Holanda), partirà, després de visitar Alacant, cap a Dinamarca on conclourà el seu periple abans de tornar al Museu Nacional d’Iran, a Teheran.
Comentarios