Aquesta exposició que podem veure fins a finals d’agost a Casa Mediterráneo és una mostra que convergeix, però amb punts d’eixida diferents. La proposta està plantejada pel fotorreportero alacantí Rafa Arjones i la creadora marroquina Imane Djamil.

El treball d’Arjones contextualitza un moment, el de hui, d’un país germà i pròxim que és el Marroc revisant diverses ciutats de referència com Rabat, Casablanca o Tànger digerides en set dies de treball allí. Un país en el qual es troben segles d’història però molt actual i modern també a l’altura de les capitals europees i es veu en l’exposició. “Un lloc on tornar, per a construir les teues pròpies postals” assenyala Rafa Arjones. Els seus capvespres, la seua olor a espècies, la magnitud dels seus monuments, l’ombra de les seues palmeres -com a Alacant- ens fa assaborir aqueixa essència del país.

Imane ve a Alacant, concretament a la Albufereta, per a cridar horroritzada perquè algú ha desvirtuat les ribes del mar i l’horitzó blau essencial. Les construccions, públiques i privades, han escanyat un espai humà amb la naturalesa que són les arenes i les roques que freguen l’aigua. La seua col·lecció de fotografies presenta un matrimoni de conveniència entre la rajola i la sal que a penes permet veure amb tranquil·litat el mar que tenim, i ella ha vingut a explicar-lo com cree. La seua exposició sembla una espenta que ens ha d’ajudar a obrir els ulls per a adonar-nos que tot l’hem canviat, sense més.

“Camineu aquest matí a Alacant

Mentre el mar sap que esteu en ell només màgicament

Ell no us culpa

del vostre desviament econòmic

Ja que fins i tot en la seua desolació més profunda

Conéixer les vostres veritats i s’alegra, com a reflex, del

vostre retorn a ell.”

La inauguració d’aquesta exposició celebrada divendres passat 24 de maig va coincidir amb l’estrena del vídeo documental sobre el Marroc produït per Casa Mediterráneo i realitzat per la periodista Anabel Roses i el fotògraf Rafa Arjones.