Alere/Dolia és una convocatòria entorn a la gastronomia i el enoturismo que vol posar en valor la preservació del territori i el paisatge a través del raïm Moscatell d’Alexandria, el cultiu del qual ha sigut la principal activitat agrícola de la Marina Alta, la seua base econòmica durant molts segles i font d’una rica tradició cultural que es remunta a èpoques ancestrals.
Alere/Dolia és una mirada al territori des del Auditori Teulada Moraira, un enclavament on arquitectura i paisatge flueixen perfectament en un sinuós diàleg paisatgístic amb sabor i color mediterrani. També centra la seua mirada en els productes que ens ofereix el nostre gran rebost del segle XXI, els nostres fons marins i, en cada edició, posa l’accent en els productes amb Denominació d’Origen com a expressió del patrimoni de la nostra geografia gastronòmica de la Comunitat Valenciana.
En la mostra Alere/Dolia 2019 participarà Santi Gómez, un mestre gelater contemporani que va naixer a Xixona, i ser d’allí ho té molt arrelat per les seues tradicions del gelat i el torró. Considera la Marina Alta com una comarca que és la màxima expressió del Mediterrani. A ell l’apassiona la investigació per a la innovació i pot estar sis mesos a l’any pensant per a després presentar les seues novetats al públic
Pregunta: Quina sensació t’aporta estar present el pròxim 7 de setembre en el Alere/Dolia de l’Auditori Teulada Moraira?
Resposta: A nivell personal, en altres edicions, ha sigut el fet de compartir amb professionals amb bons referents com tornarà a ocórrer enguany. Em sent el xiquet que jugue en el seu equip de futbol favorit. Suposa poder experimentar i crear oportunitats que desenvolupem i el Auditori de Teulada Moraira aposta per la innovació, a més d’obrir-me portes creant un nou camí que em fa créixer molt.
P: Com enfocares la teua participació aleshores en el Alere/Dolia?
R: Crearem una experiència explicant què passa amb el Moscatell d’Alexandria de la Marina Alta, una zona que és la màxima expressió del Mediterrani. Hem buscat diferents cellers de l’entorn que tenen les seues pròpies particularitats del vi. És el moment de posar en valor la nostra història des dels ibers, on vam tindre el primer lloc de producció del nostre vi.
Realitzarem un tast sensorial per a aconseguir tots els matisos de sabor. Al Jardí, farem una espècie de gelat singular i prepararem una mica de cocteleria, una activitat de bartender que és la meua altra faceta.
P: Què és el que aporta el territori de la Marina Alta dins del gelat?
R: La meua gelateria ens és convencional atés que jo ho considere una eina. Aporta el producte amb creativitat que és una combinació perfecta, posant aquest focus per a convertir-lo en gelat.
P: Com conviuen els vins i el gelat creant noves opcions de sabor?
R: La cocteleria i la gelateria són dues de les meues passions. Vaig tindre la sort de poder unir-les, partint de la base tècnica és la gelateria però em divertisc amb la cocteleria. Les tècniques són compatibles i se sumen. La creativitat naix o es potencia quan es combinen disciplines a més de ser més divertides. Un la faceta tècnica-científica amb la meua part més canalla i retroalimenten.
P: Vas inventar el primer gin tónic de torró: una qüestió de Xixona total.
R: Va ser un projecte realitzat amb Susana Romero, que associats el creguem. Desenvolupem una ginebra i estudiem la fórmula afegint ingredients que recordaven el sabor de torró de pedra. Jo sempre dic que sóc de Xixona i això s’ha de notar d’una forma natural atés que ho tinc molt arrelat en la meua vida.
P: A la província d’Alacant, ja es pot dir això de “Gelat tot l’any” o encara el costum o tradició ens fa consumir aquest producte d’abril a octubre?
R: Per l’esforç i amor dels meus companys del sector ja s’aconsegueix sobretot quan es baralla en el gelat artesà, anem a més. En el meu grup 20 Sota zero investiguem molt, creant experiències, fora del tradicional perquè la gent consum tot l’any. El nostre grup de professionals de tota Espanya està interessat a estar a l’avantguarda: durant sis mesos s’investiga i després es presenta al públic, tot en pro de la investigació per a la innovació.
Web Alere/Dolía: https://bit.ly/2NEjRoN
Comentarios