El Museu de Belles Arts Gravina arranca el mes d’agost amb dues noves exposicions dedicades, d’una banda, a Emilio Varela i els seus contemporanis i, per un altre, al qual fóra vicecònsol francés a Alacant i pintor aficionat Didier Petit de Meurville que enriquiran l’oferta cultural de la província durant l’últim semestre de l’any.
La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, i el director del Mubag, Jorge Soler, han presentat aquestes dues mostres, comissariades per Mª José Gadea i María Gazabat, que reuneixen en total més de 80 obres, a més d’objectes personals i la projecció de dos documentals.
La titular de Cultura ha manifestat que “és un dia important també perquè culminem la segona fase d’ampliació de la zona d’exposicions del MUBAG, un procés que va començar fa 8 mesos i que hui es completa amb un nou espai que protagonitzarà Emilio Varela amb el qual creix la mostra permanent del museu”.
La diputada ha confirmat que des de la reobertura del MUBAG, al juny del passat any, “el funcionament ha sigut excel·lent, malgrat les dificultats per la crisi sanitària, aconseguint prop de 30.000 visites”. S’ha compromés a continuar treballant “per a donar al nostre públic l’oportunitat de gaudir d’obres d’art importants tant de la Diputació d’Alacant com d’altres col·leccions rellevants”.
Per part seua, Soler ha remarcat que “és un dia gran per al MUBAG perquè hem obert un espai gran d’exposició amb Varela, un pintor que és referència, i l’exposició de Didier, un regal amb vista d’Alacant, detalls d’imatges de monuments que estan perduts”.
Emilio Varela i els seus contemporanis
La segona planta del Mubag acull des de hui 61 obres d’Emilio Varela i altres artistes com Lorenzo Aguirre, Rigoberto Soler, Vicente Albarranch i Gastón Castelló. La mostra ‘D’acord. Emilio Varela i els seus contemporanis’ la integren peces procedents tant de la col·lecció de la pròpia Diputació com de cessions d’altres institucions com el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, el Banc Sabadell, l’Ajuntament d’Alacant, la Fundació Caja Mediterráneo i la Fundació Cultural Frax. La majoria de les pintures, unes 50, pertanyen a Varela, figura clau en el panorama artístic alacantí de la primera meitat del segle XX lligada al Mubag des de la seua inauguració, ja que fins i tot una de les seues sales porta el seu nom.
“En aquesta nova etapa del museu, iniciada fa menys d’un any, també volem mostrar el llegat d’aquest gran artista, instal·lant-lo en un espai privilegiat de la segona planta i unint-se a obra dels seus contemporanis”, ha indicat Parra.
De l’il·lustre alacantí s’han triat per a l’exposició lluminosos paisatges de la província, recognoscibles vistes urbanes de la ciutat d’Alacant, extraordinaris autoretrats i seleccionats interiors, natures mortes i retrats marcats pel seu estil original i inconfusible amb el qual va aconseguir revolucionar l’art del seu temps. D’entre la resta d’artistes vinculats a aquesta terra, s’han seleccionat paisatges costaners de l’alcoià Rigoberto Soler i de l’il·licità Vicente Albarranch entremesclats amb les seues composicions més casolanes i quotidianes, mentre que de Lorenzo Aguirre, establit a Alacant des de la seua infantesa, i de l’alacantí Gastón Castelló es mostren, respectivament, un retrat i una panoràmica de la ciutat, totes aquestes pintures propietat de la Diputació.
A més, l’espai s’enriqueix amb una vitrina en la qual es mostren els materials de treball d’Emilio Varela, com les seues caixes de pintures, ceres, paleta i pinzells depositats per Santiago Varela Botella i dos documentals, que es visionaren a la sala audiovisual contigua, cedits per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, sobre Emilio Varela i Gastón Castelló realitzats en els anys huitanta per l’Aula de Cinema de l’Institut d’Estudis Alacantí. La mostra està comissariada per María Gazabat i Jorge Soler.
Didier Petit de Meurville
D’altra banda, el Mubag també reserva un espai a l’exposició ‘Alacant, paratge exòtic. La mirada de Didier Petit de Meurville’, amb 24 obres inèdites que el diplomàtic va pintar a mitjan segle XIX inspirats en els paisatges de la província d’Alacant, a més del retrat que li va fer el pintor Manuel Ojeda i Siles.
La mostra, que podrà visitar-se des de hui i fins al 9 de gener de 2022 en l’espai del gabinet en la entreplanta del museu, té un alt valor documental, ja que suposa un viatge en el temps a la província i als seus habitants recreats amb minuciosa pinzellada.
Les vistes del pintor a Alacant, Sant Joan, El Moralet, Elx, Crevillent, Orihuela i una excursió a Granada, acosten a la topografia i a l’atmosfera dels diferents enclavaments costaners i fluvials que va recórrer. És probable que Didier prenguera anotacions i fera dibuixos dels paratges que posteriorment passaria a l’oli, completant cada obra amb el record de la seua mirada.
Els antics carrers del que ara és la Rambla, el Teatre Principal i el Castell de Santa Bàrbara, a Alacant, o les piteras i El Palmerar d’Elx són alguns dels paisatges que van inspirar al que fóra vicecònsol francés a Alacant entre 1848 i 1857.
La col·lecció pertany a Rafael Valls, que l’ha cedida al MUBAG amb motiu d’aquesta exposició, comissariada per Soler i Gadea i per a la qual s’ha elaborat un catàleg digital.
Comentarios