El Museu de Belles Arts Gravina ha inaugurat dues exposicions amb obres procedents de la col·lecció de la Diputació d’Alacant coincidint amb el seu dinové aniversari. Es tracta de 63 peces, algunes inèdites, -54 pintures, set escultures, una ceràmica i un tapís- que abasten des dels primers anys de la dècada dels 50 fins a finals dels 80 del segle passat.
La primera de les mostres reuneix les propostes premiades en els concursos de pintura convocats per la Diputació d’Alacant entre 1952 i 1960 sota el títol ‘La generació figurativa. Premis per a la creació d’un museu’. Mentre que per a la segona, ‘De l’informalisme a l’abstracció mediterrània’, s’han seleccionat díhuit obres realitzades dels anys seixanta a la fi dels huitanta per artistes espanyols de gran projecció internacional.
La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha presentat aquest matí la nova proposta al costat del director del Museu, Jorge Soler, i les comissàries Mª José Gadea i María Gazabat. La diputada ha destacat el començament d’una nova etapa amb Soler al capdavant del MUBAG, “fem hui un pas més obrint més espais al públic, per a ampliar fins on siga possible la superfície d’exposició del museu, aprofitant fins a l’últim racó”. Parra també ha agraït l’esforç de l’equip del centre cultural “que s’ha implicat per a posar en valor el patrimoni provincial en un temps rècord i recuperar i reunir ací gran part de la millor obra de la col·lecció de la Diputació que es trobava emmagatzemada”.
Així mateix, Soler ha valorat el treball realitzat per la institució alacantina ja que “gràcies a aquell interessant programa de premis dissenyat en els anys 50, en l’actualitat atresorem una extraordinària pinacoteca”. “Algunes de les obres que presentem hui es mostren al públic per primera vegada i unes altres no havien tornat a les sales des de fa més d’una dècada”, ha puntualitzat el director del MUBAG.
‘La generació figurativa. Premis per a la creació d’un museu’ recull els treballs guanyadors dels certàmens organitzats per la Diputació que passaven a ser propietat de la institució amb l’objectiu d’enriquir el fons existent i crear un museu de Belles arts amb art espanyol.
Entre els artistes destaquen els noms de Francisco Lozano, Gran Premi en 1952 per Bugaderes, o Francisco Pérez Pizarro, Premi Paisatge amb Indici de primavera en el safareig en 1953. Aqueix mateix any, Xavier Soler es va alçar amb el Primer Premi Provincial amb Interior: cadirat i en 1954 va aconseguir el Gran Premi de la mà de Conversa d’ancianes.
Altres autors rellevants que es van donar a conéixer en aquestes convocatòries van ser Menchu Gal, Juan Bautista Porcar, Pancho Cossío, José Pérezgil, Milagros Lambert o Manuel Baeza. En la VI i VIII edició es va afegir la modalitat d’escultura, els premis de la qual van recaure en Salvador Octavio Vicent Cortina amb Nu dempeus i Benjamí Mustieles Navarro amb Banyista, respectivament. L’estil d’aquesta generació va renovar l’art figuratiu de mitjan segle XX espanyol amb nous llenguatges plàstics que, en alguns casos, van derivar en l’abstracció o l’experimentació.
D’altra banda, els autors de la mostra ‘De l’informalisme a l’abstracció mediterrània’, que recupera l’espai expositiu de l’antic vestíbul del Palau Gravina, van apostar per transformar l’art amb l’ús d’originals materials i amb la creació de nous llenguatges que van arribar a fer propis. El resultat és un interessant recorregut de la mà d’artistes informalistes, geomètrics i abstractes, entre els quals es poden contemplar escultures d’Ángeles Marco, Pablo Serrano, Adrián Carrillo, Francisco Sobrino i Josep Ginestar; pintures de Juana Francés, Eusebio Sempere, Manuel Hernández Mompó, Antoni Tàpies, Luis Feito, Manuel Viola, Antonio Saura, Rafael Canogar, Manuel Rivera, Soledad Sevilla i Mario Candela; així com un relleu ceràmic d’Arcadi Blasco i un tapís de Teresa Lanceta.
Comentarios