El MUBAG ha inaugurat la mostra internacional ‘Dones entre Renoir i Sorolla’ que reuneix més de setanta peces d’autors com Renoir, Casas, Hugué, o Sorolla inspirades en l’univers femení a través dels grans canvis socials de finals del segle XIX i principis del XX.
La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha destacat la importància d’aquesta proposta per l’àmplia selecció d’autors de referència en la història de l’art i pel discurs expositiu entorn de la dona. «Per primera vegada s’exposarà en el MUBAG una obra del pintor francés Renoir, amb el títol Femme et jeune fille dans un paysage, i també és la primera ocasió en la qual veurem ací el treball de Ramón Casas. No tots els dies es pot recórrer una exposició que reuneix tants grans autors, entre els quals serà present també Sorolla, amb quatre destacades pintures».
La titular de Cultura ha confirmat, a més, que amb aquesta mostra –que es podrà visitar fins al 27 de març- s’inicia un cicle d’accions amb les quals es commemorarà el vinté aniversari de l’obertura del MUBAG, que es compleix el dia 14 de desembre. «Després de dues dècades de recorregut, volem marcar un punt d’inflexió cap a un procés de major projecció nacional i internacional i, amb l’exposició que hui presentem, s’inicia aqueixa evolució», ha assenyalat Julia Parra.
La proposta, comissariada per Helena Alonso, inclou 64 obres pertanyents a la Fundació d’Art Contemporani Fran Daurel i set procedents del Museu Diocesà de Barcelona. Una selecció amb la qual Alonso aborda el ric univers femení de finals del segle XIX i principis del XX, que constitueix un de les etapes més suggeridores de la història de l’art pels importants canvis socials i econòmics en els quals la dona comença a ser partícip i protagonista.
Així, en l’exposició es mostren diferents contextos protagonitzats per la dona i vistos des del prisma de Renoir, Casas, Nonell o l’alacantí Lorenzo Casanova amb Gitana. El discurs expositiu diferència fins a set àmbits: la representació del nu –on destaca el Nu en el divan groc de Sorolla-; la dona lectora –amb obres com La lectura preferida de Ribera-; la dona en l’espai exterior –amb En la llotja de Josep Llovera o Hivern de Ramón Casas-; la dona treballadora –amb l’escultura de Hugué La Llovera, entre altres-; l’àmbit domèstic –representat per Dona mirant a l’exterior de Casas o Mes de María de Brull-; el retrat –Sense títol de Casas- o la arcadia somiada, bloc en el qual Renoir, amb Femme et jeune fille dans un paysage, representa el femení com a portador de l’ideal de bellesa i valors enfront del progrés tecnològic de principis de segle.
Durant la presentació, el director del museu, Jorge Soler, ha explicat que va veure per primera vegada l’exposició a Lisboa i ha assenyalat com a novetat que, en la mostra del MUBAG, «és especialment interessant l’aportació del Museu Diocesà de Barcelona». Per part seua, Alonso ha ressaltat l'»extens elenc d’obres dels quals són considerats com a exemples en el món de la pintura i en l’escultura» en l’etapa d’inici de la Modernitat artística.