La Nit Mediterrània de les Investigadores torna al MUDIC i a la Universitat Miguel Hernández (UMH). La directora del Museu Didàctic Interactiu de Ciències del Baix Segura (MUDIC) María del Carmen Perea, i Antonio Sánchez, Regidor d’Educació de l’Ajuntament d’Orihuela, han presentat les activitats i la programació en el MUDIC al campus d’Oriola de Desamparados de la UMH.
María del Carmen Perea informat que “el divendres 24 de setembre se celebra, MEDNIGHT, acció conjunta amb la Ciència com a bandera comuna i en la qual participen Universitats, centres de divulgació i centres d’investigació de Grècia, Xipre, la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia. MEDNIGHT se celebra en el marc de la Nit Europea de la Investigació (European Researchers’ Night), un projecte de divulgació científica promogut i finançat per la Comissió Europea com a part de les accions Marie Sklodowska-Curie (acord de subvenció núm. 101036107) del programa Horitzó 2020”.
Enguany, a les activitats presencials, limitades i amb aforaments màxims per la pandèmia de Covid-19, s’uneixen activitats en format virtual i mixt. Per a això, professorat, investigadores i investigadors de la UMH i el MUDIC han dissenyat més de 30 activitats que es duran a terme des del dilluns 13 i fins al 2 d’octubre en diferents modalitats i formats, així com en diferents escenaris: en la UMH, a Elx, Oriola i Torrevella. En les activitats participa personal del MUDIC i personal investigador dels centres i àrees de coneixement de la UMH.
Programació presencial i virtual
“Una programació ambiciosa per a acostar la ciència a les estudiants i als estudiants, composta per més d’una trentena d’actes presencials que es combinaran amb dues activitats amb format presencia amb emissió en streaming i una trobada virtual amb Joves investigadores dirigit a estudiants de secundària, que tindrà lloc el 23 de setembre. Al seu torn, contribuirem a la Mednight TV, amb píndoles informatives, un panell sobre dieta i nutrició i l’emissió del curt documental La DANA, que prèviament s’estrenarà a la Biblioteca María Moliner” ha explicat Antonio Sánchez, regidor d’Educació.
El 13 de setembre, a les 19.30 a la Biblioteca María Moliner d’Oriola, s’estrena el documental La DANA, que combinant imatges de les inundacions amb testimoniatges, ens farà reviure el drama, dos anys després de les majors tempestes viscudes a la Vega Baixa del Segura. Acollirem l’exposició Rostres mediterranis de la ciència, organitzada per la fundació séneca, en ella es convida a conéixer a 27 dones investigadores de tot el Mediterrani. La mateixa, es podrà visitar en el Centre Cultural Verge del Carmen de Torrevieja, des del 15 d’aquest mes, fins al 3 d’octubre, i a la Biblioteca María Moliner d’Oriola, des del 16, fins al 26 de setembre. L’exposició va ser el leitmotiv d’una yincana, amb la qual es contribuirà a inculcar la importància de la dona en la ciència.
El divendres 17, la Llacuna de la Mata acollirà l’observació astronòmica nocturna, amb l’objectiu de posar en valor la quietud i la serenitat del Parc Natural. Aqueix mateix dia, comencen les visites guiades al Museu d’Història Natural de Torrevieja, dirigida a estudiants de primària, que també podran anar en grup els dies 18; 24; i 25.
Al llarg del mes es realitzaran tres representacions de l’obra Volant en el Coronascience, destacant la que es realitzarà el dia 22 al Campus de la UMH a Elx, que també s’emetrà en streaming per a tots centres educatius.
El 23 es produirà la trobada virtual entre joves investigadores i estudiants d’institut de tota la comarca, mostraran el seu treball per a despertar la vocació científica en les estudiants. El mateix dia, a les 20.00, El Centre Cultural Verge del Carmen de Torrevieja acull la primera conferència del Cicle Torrevella i la Mar, Les paraules de la mar.
Els Contes de Mednight
Com a activitat transversal, per a ser realitzada també per totes les entitats del Projecte Mednight, el MUDIC ha organitzat el concurs de contes de temàtica Tales From the Mednight, existint altres certàmens literaris de temàtica científica, aquest és el primer destinat a la recreació dels relats davant un públic especialment colpejat per la pandèmia. Es representaran per a xiquets de llarga estada als Hospitals Generals d’Elx i Alacant; de manera presencial i streaming per a migrants en centres d’acolliment de la província; i davant majors del Centre Ocupacional Oriol d’Orihuela.
El concurs es va iniciar al juliol d’enguany, i al tancament d’aquest, el 30 d’agost, es van inscriure 50 obres, de les quals 6 guanyadores han sigut les triades per a la seua reprepresentación, edició com a llibre de contes i obtenció de l’ISBN.
Activitats Nit Europea de la Investigació
Per al 24 de setembre de 2021, dia oficial de la European Researchers’ Night, el MUDIC oferirà accions presencials en 3 localitats, Elx; Oriola; i Torrevella. El tret d’eixida el dóna la xarrada Pot una autonomia convocar un referèndum d’autodeterminació en l’Estat Espanyol? Que tindrà lloc a les 11.00 a l’aula universitària del Centre Cultural Verge del Carmen. A la vesprada prenen el relleu els tallers sobre biotecnologia; el chorlitejo patinegro i astronomia que tindran lloc en el Centre Cultural Verge del Carmen a partir de les 18.30. Al seu torn, hi haurà un taller de tast de cervesa. A les 20.00 tindrà lloc la conferència del Cicle Torrevella i la Mar titulada Àrees marines protegides, una inversió de futur.
A Oriola, a partir de les 18.00 es realitzaran a l’entorn de la Biblioteca María Moliner conferències curtes, tallers i l’activitat transversal de la Universitat Politècnica de Cartagena coneguda com a EU Corner. A les 19.00 s’emetrà a a la sala d’usos múltiples de la Biblioteca el documental La Dana. I a les 20.00 començarà la ruta teatralitzada en la qual Hypatia, Matilde Ucelay i Blanca Català, acompanyaran a Miguel Hernández en un passeig per les seues disciplines, amb l’objectiu de remarcar la importància de les dones pioneres, per a la ciència i la igualtat.
Elx acollirà 5 conferències curtes, un EU Corner i tallers sobre àrees diverses de la biotecnologia, l’enginyeria, les ciències de la salut i activitats tradicionals com el treball artesanal de l’espart.
Més enllà del dia 24, la ruta teatralitzada, que parteix des de la casa de Miguel Hernádez es tornarà a representar a les 20.00 els dies 25 de setembre i els dies 1 i 2 d’octubre.
El fermall a Torrevella el posarà Santi García Cremades i el seu monòleg La música de les matemàtiques, que es realitzarà el dissabte 25 de setembre a les 20.00 a l’auditori del Centre Cultural Verge del Carmen.
Totes les activitats estan dirigides a estudiants de Secundària, universitaris i població general. Es tracta de “una aposta per acostar la ciència a la societat, especialment a públic infantil i juvenil, amb l’objectiu de despertar vocacions científiques i tecnològiques i la igualtat”, detalla la directora del MUDIC, María del Carmen Perea.
Les activitats presencials estaran subjectes a inscripció prèvia i es duran a terme en grups reduïts ateses les mesures sanitàries marcades per al pròxim 24 de setembre de 2021.
Nit Europea de la Investigació en femení
Sánchez ha recordat que “La Nit Mediterrània de les Investigadores, MEDNIGHT 2021 és un projecte concebut a l’empara de la European Researchers’ Night. L’objectiu és mostrar a la ciutadania la rellevància de la Ciència i la Investigació que es desenvolupa als països del Mediterrani -fent èmfasi en el paper de la dona en aquest àmbit- i que busca fer front als problemes compartits per la societat mediterrània”
El projecte MEDNIGHT reuneix un consorci de 13 institucions: Universitat d’Alacant (UA); Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO); Universitat Jaume I (UJI); Universitat de València (UV); Fundació per a la Investigació de l’Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (INCLIVA); Agència Estatal Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); Universitat de Múrcia (UMU); Fundació Museu Didàctic i Interactiu de Ciències del Baix Segura de la Comunitat Valenciana (MUDIC); Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT); Fundació SÈNECA – Agencia de ciència i tecnologia de la Regió de Múrcia; SciCo Grècia; SiCo Cyprus, i l’empresa El Caleidoscopio, coordinadora del projecte.
Comentarios