El Museu Dámaso Navarro de Petrer, amb l’assessorament de l’àrea de restauració del Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ), ha començat amb els treballs de neteja i consolidació de la columna tardorromana datada a mitjan segle IV d. C. trobada en l’excavació arqueològica de la plaça de Baix.

El treball està sent realitzat per la restauradora Teresa González Ortiz, qui, en una primera valoració, va comprovar com la peça acumula brutícia generalitzada amb crostes i depòsits superficials a causa d’haver estat enterrada uns 1700 anys. A més, pateix desgastos per erosió i corrosió, la qual cosa ha provocat la arenización de la pedra. En aqueix sentit, la intervenció consisteix a realitzar una neteja superficial emprant mitjans mecànics i químics (dissolvents i sabó neutre) i, per a finalitzar, s’aplicarà un consolidante que retorne la cohesió al material original.

Es tracta d’una peça singular que correspon al fust de la columna que es va trobar partida en dues parts en un context estratigràfic datat a mitjan segle IV d. C. En concret, és una columna tardorromana, atenent la seua decoració, que està composta per una seriació d’arcs de mig punt i columnes sogueadas. A més de la columna, els treballs han tret a la llum nombrosos restes ceràmiques, material de construcció, monedes i dos mosaics.

Després d’aquestes valuoses troballes, la regidoria de Cultura i Patrimoni, una vegada s’adjudique la nova licitació, continuarà amb l’excavació arqueològica que s’està duent a terme en la plaça de Baix de Petrer per a identificar l’antic assentament romà conegut com a Vila Petraria.

Finalitzada la intervenció de neteja i consolidació de la columna, la duració prevista de la qual és d’entre dues i tres setmanes, la peça s’exhibirà en la col·lecció permanent del període romà, al costat del mosaic de Vila Petraria, en el Museu Dámaso Navarro.