El Museu d’Aguas de Alicante ha acollit la presentació de l’exposició “Un hivern a Tabarca” d’Aurora Domínguez Mata. L’III Cicle d’Art i Medi ambient organitzat per Aguas de Alicanted és el marc per a aquesta exhibició, que romandrà oberta al públic fins al 2 de setembre de 2022. L’acte ha comptat amb la participació de l’artista, qui ha dut a terme una explicació sobre la simbologia que encarna l’obra, al costat de Martín Sanz, director de Comunicació i Relacions Institucionals de la companyia. “La meua proposta per al Museu d’Aguas té com a objectiu principal la conservació de la memòria col·lectiva i del patrimoni sonor de l’Illa de Tabarca, a més de ser una invitació a prendre consciència sobre el sustentable i el sostenible”, ha declarat Domínguez.
En paraules de Martin Sanz, “amb aquesta nova proposta, volem oferir al visitant una doble visió de qüestions d’actualitat mediambiental i la seua resposta artística com a forma de conscienciació col·lectiva. `Un hivern a Tabarca´ és una mostra de gran projecció, concorde al bagatge, talent i experiència d’Aurora Domínguez, a més del marc perfecte per a la commemoració aquesta setmana d’una efemèride com el Dia Mundial del Medi ambient el 5 de juny”. Inaugurat en 2009 amb l’objectiu de descobrir al ciutadà i al visitant la influència de l’aigua en la història de la ciutat, el Museu d’Aguas de Alicante s’ha convertit des de fa un temps en un espai cultural de referència per a acollir altres projectes oberts a la ciutadania i impulsats per la companyia, en col·laboració amb diferents organitzacions i institucions.
Una obra per a la conscienciació mediambiental
Amb el nom de “Un hivern a Tabarca”, la innovadora proposta cultural d’Aurora Domínguez és un projecte l’objectiu del qual és la creació d’un arxiu sonor que registra l’actualitat de l’illa, al costat de tres peces musicals i, a través de tot això, conservar la memòria col·lectiva i el patrimoni sonor d’aquest espai natural.
Els arxius recollits a partir de l’escolta integral comprenen enregistraments de camp de l’illa des de tots els seus enfocaments: geogràfics, meteorològics, etnològics, demogràfics, marins, ornitològics, morfològics i econòmics. Per part seua, les peces de caràcter poètic són metàfores sensorials denominades començar el dia, migdia i ocàs, i el seu objectiu és concedir l’experiència al receptor de percebre el temps i l’espai des de la consciència a través de l’escolta. Tota aquesta proposta sonora aconsegueix crear l’espai, sense necessitat d’ocupar-lo; aquest esdevé com una representació mental i l’espectador es veu immers en un mapa d’imatges mentals que construirà a partir del so de les peces.
El rerefons de “Un hivern a Tabarca” és la invitació a una reflexió que faça prendre consciència sobre la importància del sustentable i el sostenible. El sustentable, quant a la importància del correcte ús dels recursos actuals de l’illa: preservar, protegir i conservar els recursos naturals amb els quals compte per a assegurar un benestar futur. El sostenible, reivindicat en el projecte com un exercici de conscienciació, convidant a mirar l’illa amb altres ulls i ensenyant nous models d’interacció amb aquesta: escoltar els seus sons, gaudir de la naturalesa autòctona de la mateixa o descobrir aqueixes paraules del dialecte valencià que només són pròpies d’aquests habitants ja en vies d’extinció.
Aurora Domínguez ha comptat per al desenvolupament d’aquest projecte amb la integració i implicació dels propis habitants de Tabarca en aquest, al costat dels qui ha identificat aqueixos sons més representatius de l’illa que ha volgut plasmar en la seua proposta: el dialecte dels seus habitants o els sons de la cocció del calder sobre suport de fang, entre molts altres.
Aurora Domínguez Mata
Licenciada en Filosofia i Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid, va estudiar també Arquitectura en la Technische Universität de Berlín i va ser membre del col·lectiu Plastique-*fantastique i Popticum, tots dos de Berlín.
La seua pràctica artística se centra en accions, intervencions públiques, vídeo, instal·lacions i fotografia. Ha sigut professora de projectes i comunicació en el IED Madrid a l’Escola Superior de Disseny. Entre els seus projectes i exposicions destaquen: Fluxus to the People. Performance Col·lectiva. Museu Nacional d’Art Reina Sofia. Instal·lació Pneumàtica. Primavera Sound. Barcelona amb el col·lectiu Plastique Fantastique. Instal·lació pneumàtica per al Festival Internacional d’Arquitectura i Disseny Concèntric a Logronyo. plurisensorial Deliciós en el Centre Cultural d’Art Contemporani Les Cigarreras Alacant. Actualment, desenvolupa també un projecte de conscienciació sobre el patrimoni arquitectònic d’Alacant a través del seu projecte Lliçons Inesperades un Passeig per Alacant, que consisteix en una sèrie de converses amb experts en l’àmbit de la cultura vinculats a Alacant per a posar en valor la ciutat.
Comentarios