La setmana passada es va presentar en el Museu d’Aguas de Alicante el I Cicle d’Art i Medi Ambient organitzat per l’empresa Aguas de Alicante amb la col·laboració institucional d’Universitat d’Alacant, romandrà obert al públic fins al pròxim 15 de maig.
“Fragilidades” és el títol d’una innovadora proposta cultural, que inclourà l’exhibició d’obres escultòriques i videoinstalación dels artistes José Ángel Uberuaga (UBE) i Rafael Maestro, a més d’un cicle de ponències científiques. Segons ha declarat el director de Relacions Institucionals d’Aigües d’Alacant, Martin Sanz, “amb aquesta nova proposta volem oferir al visitant una doble visió de qüestions d’actualitat mediambiental. D’una banda, la resposta artística com a forma de conscienciació col·lectiva. Per un altre, la visió de la ciència a la recerca de solucions a problemes globals com el canvi climàtic o la contaminació de l’aigua”.
Les obres de Maestro i UBE seran el marc artístic per a la reflexió, ocupant durant dos mesos l’entorn singular que representen els Pous de Garrigós, sistema d’aljubs del segle XIX. “Les meues propostes tracten de sensibilitzar a l’espectador des d’un punt de vista poètic i subtil, amb la fragilitat de la vida com a fil conductor”, ha comentat Maestro. Per part seua, UBE aportarà el contrapunt escultòric a aquesta exposició, fent gala del seu tret més destacat, la provocació i el contrast, a la recerca de respostes de l’espectador.
El recorregut escultòric pels pous es completarà amb tres ponències, resultat de treballs científics d’investigació. La primera, “L’art en el cel: ciència, naturalesa i estètica”, estarà a càrrec de Jorge Olcina Cantos, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d’Alacant, el 29 de març (19.30 hores). La segona, oferida per Santiago García Rivera, investigador en la Universitat d’Alacant, el 5 d’abril (19.30 hores), aprofundirà en la contaminació dels nostres oceans sota el títol “El fem marí en el Golf d’Alacant. El paper dels pescadors en l’eliminació de residus del mar”. Jordi Cortina, catedràtic d’Ecologia de la UA serà l’encarregat de l’última conferència, copresentada per Elysa Silva el 12 d’abril (19.30), on tractaran “La restauració ecològica de serveis culturals en un paisatge semiárido”.
El Museu d’Aguas de Alicante va ser inaugurat en 2009 amb l’objectiu de descobrir al ciutadà i al visitant la influència de l’aigua en la història de la ciutat d’Alacant. A més, s’ha convertit des de fa un temps en un espai cultural de referència per a acollir altres projectes oberts a la ciutadania i impulsats per Aigües, en col·laboració amb diferents organitzacions i institucions.
Comentarios