Coincidint amb el Dia del Llibre 2023 el Museu Diocesà d’Art Sacre d’Oriola, en col·laboració amb la regidoria de Cultura, ha organitzat l’exposició temporal “Temples de saviesa. La biblioteca de fons antic del Seminari d’Oriola” que es podrà visitar a partir de demà dissabte 22 d’abril i fins a l’1 de juny.
L’exposició està composta per 50 llibres dels segles XV al XVIII on es mostra la riquesa bibliogràfica de la Biblioteca del Seminari d’Oriola, un dels fons bibliogràfics més rellevants de la Comunitat Valenciana. Les obres seleccionades per a la seua exposició en el Claustre Episcopal del Museu Diocesà d’Art Sacre abasten tots els sabers: Religió Teologia, Filosofia, Medicina, Matemàtiques, Història, Literatura, Ciències i Arts. Una de les peces centrals serà la Bíblia Règia o Bíblia Políglota d’Anvers un dels monuments tipogràfics de la història universal.
LA BIBLIOTECA DE FONS ANTIC DEL SEMINARI D’ORIOLA
En el Seminari Diocesà de San Miguel d’Oriola es conserva una de les biblioteques de fons antic de major rellevància de la Comunitat Valenciana. La primitiva biblioteca es va crear durant l’episcopat del bisbe Joan Elías Gómez de Terán (1738 – 1758) amb una quantiosa dotació inicial. Posteriorment, després de l’expulsió dels Jesuïtes, es va enriquir amb l’assimilació dels fons procedents de les biblioteques de la Companyia que existien a les ciutats d’Oriola i Alacant, prèviament expurgades.
Posteriorment, es van depositar els fons bibliogràfics de la Biblioteca Episcopal d’Oriola constituïda en 1774 en el Palau Episcopal d’Oriola.
Les donacions i els llegats de particulars i eclesiàstics han anat enriquint fins a l’actualitat els fons de la biblioteca que comprenen des d’incunables fins a llibres actuals. Entre els seus fons bibliogràfics destaquen principalment obres religioses i teològiques, de filosofia, medicina, matemàtiques, història, literatura i arts.
ELS FONS BIBLIOGRÀFICS
Els fons més destacats de la biblioteca de fons antic del Seminari d’Oriola són de contingut religiós, filosòfic i teològic significativament, en les seues disciplines bíblic – patrístiques i de l’escolàstica renovada del segle XVI. No obstant això, sobreïxen obres de rellevància en les àrees del dret canònic i civil, la medicina, les matemàtiques, l’enginyeria, les arts, la història, o la literatura.
LA BÍBLIA RÈGIA: LA BÍBLIA POLÍGLOTA D’ANVERS
Una de les joies bibliogràfiques de la Biblioteca de Fons Antic del Seminari d’Oriola és la Bíblia Règia o Bíblia Políglota d’Anvers, una obra monumental, composta en huit volums, considerada com la gran empresa tipogràfica del cinc-cents.
Va ser impresa per Christoffel Plantin (1520-1589) en la seua impremta d’Anvers entre els anys 1569 i 1572, sota el patrocini de Felip II, i la direcció de teòleg Benedicto Arias Montano, capellà del rei. Es van editar 1213 exemplars.
Aquesta bíblia recull el contingut bíblic de la Bíblia Políglota Complutense, la coneguda bíblia del Cardenal Cisneros, escrita en hebreu, grec, arameu i llatí. L’edició d’Anvers inclou la Versió Peshitta siríaca de les Escriptures Gregues Cristianes o Nou Testament, i el Tárgum arameu de Jona.
Comentarios