Des d’aquest mes de desembre, el Museu d’Història Natural de Torrevella compta amb una col·lecció de fòssils i publicacions d’un dels geòlegs i paleontòlegs més importants del segle XX, Daniel Jiménez de Cisneros i Hervás (1863-1941), els descobriments del qual després de recórrer a peu quasi la totalitat de les províncies d’Alacant, Albacete, Múrcia i Almeria, van ser imprescindibles per a conéixer la història natural del sud-est espanyol en el qual ens trobem.
Consisteix en una valuosa donació paleontològica i literària composta per 10 fòssils i 8 publicacions. Entre els fòssils, destaca un gran ammonite de 38 x 28 x 10 cm (mol·lusc cefalòpode que es va extingir fa 65 milions d’anys, juntament amb els dinosaures) i s’inclou un calaix realitzat pel mateix Jiménez de Cisneros que conté els altres 9 fòssils, la grandària dels quals oscil·la entre 10 i 15 cms. de diàmetre cadascun. Entre les publicacions donades destaca un exemplar original de les memòries de Daniel Jiménez de Cisneros “Per terres de Múrcia”, editat fa quasi 100 anys, en 1935.
Aquesta gran adquisició s’ha dut a terme gràcies a la iniciativa i gestió de la biòloga i científica María Luisa Molina Gallego. Al setembre es va posar en contacte amb la neta del paleontòleg, Consuelo Jiménez de Cisneros i Baudin, propietària de part de la col·lecció del seu avi i presidenta de la fundació El Cantarano (dedicada a conservar, estudiar i divulgar el seu patrimoni familiar de caràcter científic, cultural i literari).
La científica li va transmetre l’existència del Museu d’Història Natural de Torrevella, únic a la província d’Alacant, i per al qual porta tres anys aconseguint finançament perquè els escolars i el públic puguen conéixer-lo, com a mostra de la rica biodiversitat de les nostres mars. Així mateix, li va transmetre la conveniència de completar la col·lecció paleontològica del Museu, atés que fins a la data comptava amb un únic fòssil (una vèrtebra de balena), així com per a contribuir a divulgar la figura i els descobriments del seu avi.
El diumenge, 3 de desembre, Consuelo es va acostar a Torrevella des d’Alacant (ciutat on viu) per a visitar el museu i, a la donació de 10 fòssils va afegir les 8 publicacions. La donació va acabar materialitzant-se el passat 4 de desembre amb la signatura de la donant i el regidor de Cultura, Antonio Quesada, com a receptor en qualitat de vicepresident de l’Institut Municipal de Cultura “Joaquín Chapaprieta”, entitat que gestiona oficialment el museu.
Consuelo Jiménez de Cisneros ha realitzat així una gran aportació al Museu d’Història Natural de Torrevella procedent de les valuoses col·leccions de Daniel Jiménez de Cisneros, tant paleontològica com literària, que s’exposaran pròximament per a contribuir a completar la col·lecció paleontològica del Museu, i els descobriments del qual van permetre revelar la història natural del sud-est espanyol en el qual ens trobem.
Daniel Jiménez de Cisneros i Hervás
Daniel Jiménez de Cisneros i Hervás (Caravaca de la Cruz, 1863 – Alacant, 1941) va ser un dels més destacats geòlegs i paleontòlegs del primer terç del segle XX per les seues aportacions a la geologia i paleontologia del sud-est peninsular que van establir les bases de nombrosos estudis posteriors. Els seus treballs es van centrar en torn a les comarques del centre i sud d’Alacant i part de Múrcia. Entre les formacions muntanyenques sobre les quals va desenvolupar les seues investigacions, la serra de Crevillent va tindre un especial protagonisme. Daniel Jiménez de Cisneros (1863-1941) va ser catedràtic d’Història Natural de l’Institut Nacional i Tècnic d’Alacant (actual I.E.S. Jorge Juan) entre 1904 i 1933, amb els alumnes del qual va instaurar les anomenades “classes a l’aire lliure”, excursions (més de 100 en els primers 4 anys) per les terres d’Alacant i Múrcia com a complement a les seues explicacions a l’aula. Va fer nombroses contribucions científiques, amb més de 170 articles, comunicacions, ponències, centrats sobre temes geològics, paleontològics i arqueològics. Va ser diputat provincial d’Alacant en la dècada de 1920. Va ser nomenat corresponsal de l’Acadèmia Pontifícia de Ciències (1923), president de la Societat Ibèrica de Ciències Naturals (1924) i corresponsal nacional de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals (1925). Així mateix, va ser autor de textos en diferents gèneres literaris com a contes, relats, rondalles, obres teatrals, poemes i romancillos, alguns d’ells inèdits. Molts d’ells estan recollits en l’antologia literària “Del fòssil al vers, ocis literaris d’un científic”, fruit de la selecció i estudi de la seua neta Consuelo Jiménez de Cisneros i Baudin.
Per a més informació:
Comentarios