El Museu del Joguet d’Ibi, una de les màximes identitats de la localitat i un dels majors pols d’atracció al turisme local, va rebre l’any passat 2019 un total de 21.366 visitants, procedents en la seua majoria de la Comunitat Valenciana, amb 16.742 visitants. No obstant això, un 20% de visitants procedeixen de llocs de tota Espanya com Canàries, Cantàbria, Galícia, Andalusia, Ceuta o Melilla.
El major nombre de visites al Museu es registra els caps de setmana, en els quals el Museu està obert els dissabtes de 10.00 h a 13.00 h i de 16.00 h a 19.00 h i els diumenges d’11.00 h a 14.00 h. La resta de la setmana el freqüenten majoritàriament grups, moltes vegades amb visites concertades tant d’escolars com d’adults. A més, donades les facilitats d’accessibilitat a les instal·lacions del Museu, són cada vegada més els grups amb diversitat funcional que les visiten, per la qual cosa la regidoria de Museus de l’Ajuntament d’Ibi espera poder continuar adaptant l’espai per a ampliar el nombre de col·lectius que puguen anar a gaudir amb normalitat de l’extensa mostra de joguets antics i exposicions temporals que es realitzen.
Han sigut moltes les donacions particulars rebudes durant l’any passat, 74 joguets de diverses èpoques i fabricants que contribueixen a fer més gran el patrimoni conservat. L’Ajuntament d’Ibi i el Museu del Joguet agraeixen enormement a totes aqueixes persones que depositen la seua confiança que el Museu siga la salvaguarda d’aqueixos tresors.
A més, durant aquest passat any, s’han organitzat sis exposicions temporals en el propi museu. A la Sala Temporal es realitzen almenys tres grans exposicions a l’any, en aquesta ocasió van ser les següents: “Pop-Up. Història del llibre desplegable”, sorprenent exposició de part de la col·lecció de llibres desplegables prestada per Marisol Sánchez Ampudia; la tercera edició de “Històries de Joguets”, al costat de l’Associació Artística de la Vall del Joguet, exposició que es realitza amb les obres d’art que es presenten a la convocatòria que es realitza sobre el mes d’abril i de la qual el museu se sent especialment orgullós pel constant creixement en el nombre de participants i per la varietat i qualitat de les obres que es presenten. I l’última exposició de l’any a la nostra sala temporal ha sigut “Rimar-Hospital del Joguet”, dedicada a aquesta institució madrilenya a la qual uneix una bona amistat i que ha realitzat i continua realitzant una gran labor en el món del joguet. Entorn a aquestes exposicions s’han realitzat diversos tallers al llarg de l’any relacionats amb la temàtica d’aquestes.
Les altres exposicions temporals realitzades s’han situat en els xicotets espais lliures que hi ha pel museu susceptibles d’utilitzar i que acaben sent mostres especialment interessants com, per exemple, les realitzades amb els treballs de l’alumnat de l’IES Fra Ignacio Barrachina dins de l’assignatura optativa “Cultura del Joguet” que dóna nom a les dues exposicions que s’han pogut gaudir durant el 2019. I, finalment, s’ha pogut gaudir de l’obra de José Antonio Aracil que realitza de manera artesanal tartanes, carrusels, gramòfons i dominós.
Fora del museu, el Museu del Joguet ha sigut l’honor de ser el primer museu de la Comunitat Valenciana a exposar dins del Palau de la Generalitat. Sota el títol “La fàbrica de somnis”, es van poder mostrar cent joguets fabricats a Ibi en les dècades dels anys 20 fins als 60 durant la jornada de portes obertes que va realitzar la institució valenciana des del 16 de desembre fins al 12 de gener.
A més de les exposicions, durant l’any es van realitzar diverses activitats com a presentacions de llibres. Al febrer, es va presentar la novel·la guanyadora del Premi Planeta ,“Jo Julia”, comptant amb la presència del seu autor Santiago Posteguillo; i a l’octubre “El primer diccionari de Nara”, de l’il·lustrador David Pintor i l’editorial iberuda “De Gom a Gom”, amb els quals es va gaudir al costat de Pablo Auladell d’una molt entranyable i entretinguda presentació.
Des de fa tres anys, amb la Universitat Politècnica de València, al seu Campus d’Alcoi, el Museu col·labora amb els premis IdeaTKids per a joves emprenedors de 5é i 6é de primària. Col·laborant també en l’enregistrament d’un documental que s’està elaborant sobre Pérez Arroyo, un dels grans mestres valencians dels projectors de cinema infantils.
Per a finalitzar el resum del passat any, una de les activitats més destacades per la seua projecció a nivell nacional és la celebració del Mercat ambulant del Joguet Antic que, per quart any, s’ha organitzat al costat de l’Hospital del Joguet de Madrid. Col·leccionistes i afeccionats al món del joguet antic de tota Espanya es donen cita a mitjan mes d’octubre en els exteriors del museu, esdeveniment al qual acudeix un gran nombre de públic que aprofita per a visitar les instal·lacions.
Rubén Barea, tinent d’alcalde de Turisme i Museus de l’Ajuntament d’Ibi, expressa el seu agraïment a totes les persones que d’una forma o una altra, amb les seues visites, donacions, col·laboracions i històries, contribueixen dia a dia al creixement i consolidació del museu. “Estem molt orgullosos de ser centre de referència per a col·leccionar, conservar, investigar, educar i difondre un patrimoni jogueter, que és el que li ha donat a Ibi una identitat pròpia”.
Comentarios