Coincidint amb el Dia Mundial dels Aiguamolls, el parc La Marjal va acollir el diumenge la presentació de l’informe final del projecte “Anellament científic d’ocells al parc inundable La Marjal d’Alacant”. L’acte va comptar amb la participació d’Amelia Navarro, directora de Desenvolupament Sostenible i Equitat en Aguas de Alicante, Manuel Villar, regidor de Medi ambient i Juan Luis Beresaluze, cap del Servei de Medi ambient a l’ajuntament, així com els ornitòlegs al càrrec del projecte, Jana Marco i Elías Gomis, els qui van presentar els detalls finals del treball. Durant l’acte es va dur a terme a més una solta d’ocells del Centre de Recuperació de Fauna de Santa Faç, dependent de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Promoguda per Aguas de Alicante i l’Ajuntament d’Alacant, aquesta iniciativa d’anellament ve desenvolupant-se des d’octubre de 2018, amb la celebració fins al moment d’una vintena de sessions i més de 90 hores de treball. Gràcies a això, ha sigut possible conéixer millor la riquesa ornitològica d’aquest enclavament urbà, augmentar les dades i la informació sobre l’estratègia de migració dels ocells en les zones costaneres. A més, aquesta tècnica serveix també com a element d’educació ambiental, amb la realització d’activitats de portes obertes en dies d’especial repercussió mediambiental, com el Dia Mundial de l’Aigua o el Dia Mundial del Medi ambient, o la jornada de portes obertes amb visita guiada duta a terme el Dia Mundial dels Aiguamolls.

Situat molt prop de la línia de la costa, a la Platja de Sant Joan (Alacant), el parc Inundable La Marjal va ser construïda entre abril de 2013 i març de 2015, amb l’objectiu d’emmagatzemar les aigües pluvials torrencials que històricament han provocat grans inundacions en la zona. No obstant això, ha demostrat en molt poc temps ser més que una eficaç infraestructura contra riuades, convertint-se en un magnífic lloc d’esplai ciutadà i en un hàbitat ideal tant per a espècies residents d’ocells, com per a aquelles migradores que troben al parc l’aliment i recursos necessaris per a continuar el seu viatge.

La seua singularitat, localització geogràfica i presència de fonts d’aliment, tant en l’estany, com en la vegetació, ha convertit a la Marjal en un punt de parada perfecte per a espècies migradores, que troben allí l’aliment i recursos necessaris, així com en punt de permanència per a les espècies residents.

Compromesa com està Aguas de Alicante  amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, la companyia treballa per a reforçar el model d’economia circular i la sostenibilitat ambiental de tota la seua activitat, amb un full de ruta definit un uns compromisos ferms i quantificables, entre els quals es troba la protecció d’espais naturals, juntament amb el repte de preservar i recuperar la biodiversitat en el 100% de les seues instal·lacions.