El passat 5 de juliol es va reunir el jurat per a la concessió dels V Premis José Estruch de les temporades 2019-2021 del Teatre Principal per a procedir a la concessió dels premis.
Van formar part del jurat:
José Ferrándiz Lozano, professor universitari.
Mila García, actriu.
Marc Llorente, crític teatral del diari Informació.
Elena Candela, actriu.
Marina Torreta Lafuente, professional de Comunicació en Arts Escèniques.
Manuel Palomar, tècnic de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant.
Diego Juan, actor.
Juana María Balsalobre García, doctora en Història i crítica d’art.
Cristina Llorens Estarelles, Llicenciada en Filosofia i Lletres.
Raquel Molina Albero, professional de Comunicació en Arts Escèniques.
Juan Antonio Ríos Carratalá, catedràtic de Literatura de la Universitat d’Alacant.
Antonio Díez Mediavilla, catedràtic d’EU de Didàctica de la Literatura de la Universitat d’Alacant.
María Dolores Padilla Olba, subdirectora del Teatre Principal d’Alacant.
Després de debatre i valorar els diferents espectacles de teatre i les produccions valencianes de la programació de la citada temporada en el Teatre Principal d’Alacant, es concedeixen els següents premis:
Llàntia contribució a les arts escèniques de la Comunitat Valenciana:
Juanjo Llorens, dissenyador d’il·luminació.
Juanjo Llorens, alacantí, és un dels més prestigiosos dissenyadors d’il·luminació de l’escena nacional. Director tècnic i docent, a més d’il·luminador, les seues obres han sigut guardonades amb alguns dels premis més prestigiosos. En els últims deu anys ha sigut guanyador de tres premis Max i ha sigut guardonat amb altres premis i nominacions. La seua gran faena en diferents modalitats de les arts escèniques pot veure’s a Alacant totes les temporades en espectacles que recalen a la nostra ciutat.
Llàntia a la millor interpretació de repartiment: Elenc complet de Gossada, Fran Cantos, María Hervás, Ignacio Mateos, Javier Mora, Martiño Rivas i Raúl Prieto.
Els actors de Gossada dirigits per Miguel de l’Arc amb el seu magnífic treball coral donen veu a uns fets ocorreguts en 2016 en un cas de violació grupal que commociona els espectadors. Interpretació intensa i complexa de cinc actors que interpreten a diversos personatges en un dels casos més controvertits de la història recent d’Espanya.
Llàntia a la millor interpretació principal: Juan Diego Botto en Una nit sense lluna.
A través de les entrevistes, xarrades, conferències i fragments de les seues obres i de la dramatúrgia i la interpretació de Botto és el mateix Lorca qui en primera persona ens acosta al seu món. El seu creixement com a actor al llarg de tota la representació va fascinar al públic. Excel·lent interpretació de Juan Diego Botto.
Llàntia a la millor autoria: Jordi Casanovas per Gossada
Jordi Casanovas i Güell, dramaturg i director teatral, guanyador de múltiples premis ha escrit més de quaranta textos teatrals, crea per a Gossada una dramatúrgia a partir de la transcripció del judici realitzat a “El Ramat”, construïda amb fragments de les declaracions d’acusats i denunciant. Un judici en el qual la denunciant és obligada a donar més detalls de la seua intimitat personal que els denunciats. Un judici que marca un abans i un després.
Llàntia a la millor direcció: Sergio Peris-Mencheta per Lehman Trilogy
Sergio Peris-Mencheta, actor de cinema, teatre i televisió a més de director de teatre va realitzar la versió i la direcció de Lehman Trilogy, que va poder veure’s en el nostre Teatre al novembre 2019. Aquest muntatge conta la història de 3 generacions de la família Lehman des del seu ascens fins a la seua caiguda. Recorre, a través de 150 anys, la història del capitalisme modern amb més de 120 personatges que desfilen en escena de la mà de 6 músics actors en un fascinant i divertit viatge de manera magistral de la mà de Peris-Mencheta.
Llàntia al millor espectacle: Una nit sense lluna, coproducció de la Trencada Produccions, Barco Pirata Produccions i Concha Busto Producció i Distribució.
Una nit sense lluna, escrita i interpretada per Juan Diego Botto i dirigida per Sergio Peris-Mencheta, la música d’Alejandro Pelayo amb col·laboració de Rozalén. Una peça commovedora i sorprenent que ens parla de Lorca des d’una sensibilitat del segle XXI amb entrevistes, xarrades i conferències, així com fragments de les seues obres i algun dels seus poemes.
Llàntia al millor espectador: Al públic en general i personal del Teatre Principal pel seu comportament i compromís durant la pandèmia.
En aquesta edició la Llàntia al millor espectador és per al públic en general que ha demostrat la seua capacitat d’adaptació en temps de pandèmia, per la seua confiança en les garanties sanitàries que oferia el Teatre i per la seua col·laboració en tots els protocols de seguretat establits avalant amb la seua presència que la cultura és segura.
I a l’equip humà del Teatre format per huit persones per la seua adaptació laboral en aquesta pandèmia i per l’esforç per a continuar amb la programació en temps tan difícils, instaurant protocols de seguretat, mesures de distanciament social, reassignació de butaques i la reprogramació de les obres previstes i cancel·lades en el període que el Teatre va romandre tancat.
Cristina Montero Vares, netejadora
Jesús Martínez Masanet, conserge
Alberto Ramos Pascual, cap de sala
Felicitat Sánchez Rodríguez, taquillera
José Luis Sirvent Martinez, tècnic maquinària
José Manuel Cabot Chaves, cap tècnic
Luis Martínez Ortuño, cap tècnic
Mª Dolores Padilla Olba, subdirectora
La Gala per al lliurament de premis es realitzarà el pròxim 15 de novembre. Un esdeveniment ple de sorpreses que commemora la vida i trajectòria de José Estruch.
Enguany la Llàntia estarà dissenyada per l’escultor alacantí Miguel Bañuls Maciá. Es tracta d’una escultura abstracta, dins de la línia estètica que ve investigant recentment, i que recorda pel tractament de l’espai i de la llum a una escenografia teatral moderna o quasi futurista, a través d’un joc de bambolines. Per a això ha emprat materials molt actuals com ho són l’acrílic de color o el vinil.
La subdirectora del Teatre agraeix el treball i compromís de tots els membres del jurat en la valoració dels premis d’aquestes dues temporades, ja que l’any passat no va poder realitzar-se a causa de la pandèmia. També expressa la seua satisfacció per poder comptar en la programació del Teatre amb produccions de tal qualitat i sensibilitat.
Comentarios