El Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (Cemab) organitza dues activitats el pròxim dimarts 12 de març, que tindran al teatre com a protagonista: la «II Jornada de docència i investigació teatrals en la UA» i el cicle «Trobar-se en la paraula», amb el director teatral César Oliva i la filòloga Carmen Márquez, experta en teatre espanyol i hispanoamericà. Els dos són membres de l’Acadèmia d’Arts Escèniques d’Espanya.
La primera proposta, la «II Jornada de docència i investigació teatrals en la UA», tindrà lloc a les instal·lacions del Cemab del campus (Facultat de Filosofia i Lletres III), de 9.30 a 14 hores, i compta amb la col·laboració del Departament de Filologia Catalana i els vicerectorats d’Investigació, i de Cultura, Esport i Extensió Universitària. La directora del Cemab, Beatriz Aracil, Biel Sansano, coorganitzador de la jornada, detallen que «el nostre propòsit és crear un espai en què poder compartir, des de les àrees de coneixement respectives, línies de docència, d’investigació o preocupacions sobre els estudis teatrals en l’àmbit universitari, la literatura dramàtica i l’escena en diferents èpoques i latituds o la manera en què estem incorporant (temàticament o instrumental) les arts escèniques en les nostres classes»
Per a completar la jornada, en sessió de vesprada, el Cemab ha programat una nova sessió del cicle «Trobar-se en la paraula» amb les intervencions de la filòloga i experta en teatre espanyol i hispanoamericà Carmen Márquez (Universitat de Las Palmas de Gran Canària) i César Oliva, autor i director teatral (Universitat de Múrcia), acompanyats per Beatriz Aracil, directora del Cemab. El diàleg tindrà lloc a les 17.30 h.
L’activitat es farà de manera presencial fins a completar la capacitat de la sala, i també podrà seguir-se en directe.
César Oliva
Autor i director teatral, César Oliva és doctor en Filologia Hispànica per la Universitat de Múrcia, on ha exercit durant diverses dècades com a catedràtic de Literatura Espanyola. Responsable de la fundació del Teatre Universitari de Múrcia i primer director del Festival de Teatre Clàssic d’Almagro. Com a director d’escena ha estrenat nombrosos muntatges, tant d’autors clàssics com de nous dramaturgs. Ha impartit cursos en nombroses universitats espanyoles i estrangeres, en paral·lel a la publicació de més de 300 articles i una vintena de llibres. Entre els seus reconeixements destaca el Premi al Millor Director en el III Festival de Teatre de Sitges i el Premi García Lorca de la Diputació de Granada.
Carmen Márquez
Doctora en Filologia i professora en la Universitat de Las Palmas de Gran Canària. Estudia el teatre espanyol i hispanoamericà sobre els quals ha publicat una desena de llibres, entre els quals destaquen Isidora Aguirre: entre la historia y el compromiso (Universitat de Sevilla, 2008) i La dramaturgia de Isaac Chocrón. Experiencia de individualismo crítico (Universitat Central de Veneçuela, 2000), a més de monografies en revistes i un centenar de capítols de llibres i articles a Espanya, Cuba, EUA, Veneçuela, França, Argentina, Portugal, etc.
Comentarios