El Teatre Principal d’Alacant va presentar el mes de desembre passat l’avanç de la programació d’aquesta primavera. El regidor de Cultura, Antonio Manresa, el director general del Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos i la subdirectora del Teatre Principal, María Dolores Padilla han anunciat els 24 espectacles que completen la seua pròxima programació en una roda de premsa que ha tingut lloc en l’hall del Principal.
El regidor de Cultura, Antonio Manresa ha manifestat que «aquest any 2022 és un any important per al Teatre Principal, compleix 175 anys per tant el protagonisme que va adquirir el nostre coliseu serà fonamental en aquest any per a tot el desenvolupament que es realitzarà en el seu interior, així com en les activitats paral·leles a causa de la commemoració que estem celebrant, a Espanya hi ha pocs teatres amb aquesta longevitat”.
La programació per al semestre del 2022 segueix el deixant ja iniciat des de la recuperació de la presencialitat, és a dir en ascendent, amb una programació variada en temàtica i en públic, cada vegada més àvid d’acudir a veure les obres que allí es mostren. Com sempre convidem a la ciutadania de la ciutat i de la província al fet que acudisquen al teatre, #CulturaSegura.»
Abel Guarinos, director general del Institut Valencià de Cultura de la Conselleria de Cultura ha explicitat que “per part nostra continuarem fent tot el necessari perquè s’aconseguisca que el Principal d’Alacant siga un referent cultural com es mereix. Hem aconseguit que les parts que conformem la propietat d’aquest espai emblemàtic per a la ciutat d’Alacant augmentem les quotes anuals de pressupost i per a la programació que hui es presenta volem destacar ‘La mort i la donzella’, la nostra producció pròpia multipremiada en els Max i els Premis de les Arts Escèniques Valencianes. Creiem que aquest espectacle de dansa, dirigit per Asun Noales, havia de fer parada obligatòria en Principal d’Alacant per la seua importància i que així els alacantins i alacantines puguen gaudir d’aquest magnífic muntatge al febrer”.
María Dolores Padilla ha manifestat que “en aquest any es compleix el 175 aniversari de la inauguració d’aquest magnífic coliseu i el volem celebrar amb un atractiu programa per als pròxims mesos amb 56 propostes amb molta qualitat i varietat, que esperem que agraden als alacantins amb la confiança que el nostre Teatre és un espai segur amb totes les garanties sanitàries.”
Com sempre, el Teatre Principal aposta per la qualitat, la diversitat i l’heterogeneïtat de les seues obres i funcions, per a satisfer la demanda dels alacantins, xicotets i majors, apostant perquè el Teatre siga un lloc segur, mantenint totes les mesures necessàries i que els alacantins gaudisquen de la programació amb tranquil·litat.
La primera obra presentada ha sigut “La Mort i La Donzella”, que arriba al Teatre Principal el dijous 10 de febrer a les 20:30h de la mà del Institut Valencià de Cultura.
Amb autoria de Asun Noales i música de Telemann Rec, aquesta peça s’endinsa en el sublim quartet de corda nº14 en Re menor de Franz Schubert, “La mort i la donzella”. Des d’una revisió contemporània d’aquesta composició romàntica, viatgem a través d’elements existencials essencials, estar viu i morir. Asun Noales es planteja el trànsit prematur d’un estat a un altre a partir d’un cos orgànic on la vida trencadissa persisteix en els seus batecs, a penes un respir, un tènue hàlit de carícia.
El divendres 11 de febrer a les 20:30h, el Teatre presenta “EN TIERRA EXTRAÑA”, una obra de teatre de la companyia SOM PRODUCE dirigida per Juan Carlos Rubio. Una idea original de José María Cámara, que compta amb l’acompanyament de Julio Awad com a director musical.
“EN TIERRA EXTRAÑA”ens mostra a una Concha Piquer que desitja des de fa temps conéixer a Federico García Lorca. No en va, ell és el poeta més sol·licitat del moment i ella la més famosa cantant d’Espanya. Aqueixa trobada ha de produir-se. Dona acostumada a manejar el seu destí i a no rebre mai un no com a resposta, li demana al seu col·laborador Rafael de Lleó que cite al poeta en el Teatre Espanyol de Madrid, on assaja el seu nou concert. Vol proposar-li que li escriga una cançó. Federico accepta la invitació.
El dissabte 19 de febrer a les 19:00h, arriba la comèdia més disbauxada al Principal. “LA CUENTA”, de Clément Michel, adaptada per Ramón Paso i dirigida per Gabriel Olivares, és una producció de Reló Produccions i Bycicle Produccions, que compta amb Antonio Hortelano, César Camino i Raúl Peña en el repartiment.
Què és l’amistat? Pot ser, tal vegada, una partida de ping-pong eterna, un estira i arronsa interminable, on la cosa, al final, va de cedir. El compte és la història de tot el que callem i que, a vegades, és la base d’una amistat; i que també, altres vegades, és la base de la desaparició de l’amistat. Tot comença quan tres vells amics queden, després d’un temps de veure’s menys, amb l’excusa d’ajudar a arreglar la piscina d’un d’ells. No obstant això, quan un xicotet accident posa sobre la taula rancors passats, tots els judicis dels tres amics s’encarregaran de posar sobre la taula els comptes pendents.
I continua el teatre. Serà el diumenge 20 de febrer a les 18:00h, PRODUCCIONES TEATRALES CONTEMPORÁNEAS, presenta “LA MÀQUINA DE TURING”, original del gran dramaturg francés Benuit Solès. L’obra està dirigida per Claudio Tolcachir i Daniel Grao i Carlos Serrano conformen l’elenc.
En 1952 el professor Turing va presentar una denúncia per robatori en la comissaria de Manchester. Aquest fet no escapa als serveis secrets, perquè Alan Turing és l’home que va desxifrar el codi nazi “Enigma” que els alemanys utilitzaven durant la guerra per a xifrar els seus missatges. El sergent Ross, encarregat de la investigació, a poc a poc va descobrint a un home atípic i encantador del qual es fa amic.
Alan Turing va ser condemnat per homosexualitat en refusar defensar-se per considerar que no era una cosa de la qual haguera de disculpar-se. En lloc de complir condemna en la presó, va triar la castració química, la qual cosa li va provocar uns efectes devastadors en la seua salut física i mental. Dos anys més tard se suïcidaria.
Però no tot és drama, i com que en la diversitat està el gust, els melòmans amants del rock and roll gaudiran aquest dimecres 23 de febrer a les 20:30h de “WE LOVE ROCK”, un musical produït per EXTRESOUND PRODUCCIONES SLU i PLANETA FAMA, dirigit per YLLANA i Marc Álvarez en la direcció musical. Enrique Sequero és el principal actor i cantant de l’espectacle, acompanyat dels músics Gonzalo Palacios, José Miguel Martínez, Sergio González i Miguel Sempere, així com els ballarins Aniran Alegria i Cynthia d’Andrés.
We love Rock és un espectacle-concerte-tribut que parteix de la mirada d’un locutor de ràdio —un navegant de les ones—, on l’espectador gaudirà d’un emotiu viatge per alguns dels temes mítics que han alimentat la memòria col·lectiva de generacions i generacions d’amants de la bona música.
Un espectacle made in Yllana en el qual l’humor, la música, la diversió, la nostàlgia, la fantasia i la participació del públic (a 33,45 o 2000 revolucions per minut), faran les delícies dels qui han dedicat bona part de la seua vida a transcendir el temps i l’espai pegats a una ràdio, a un tocadiscs o conformant la seua llista de Spotify per a compartir-la.
I més comèdia en el Principal, que presenta “CAMPEONES DE LA COMEDIA” el diumenge 27 de febrer a les 18:00h. Aquesta obra de teatre còmica compta amb la interpretació de José de Lluna, Gloria Ramos, Claudia Fesser i Alec Whaite, i està dirigida per David Ottone i produïda per JLJ e YLLANA.
Gloria i Josete s’acaben d’independitzar sota la tutela de Claudia. Davant la necessitat de trobar un treball per a poder tindre un sou amb el qual mantindre’s, Claudia els proposa que intenten dedicar-se a alguna cosa que els agrade de veritat. Ells volen ser artistes. Per a això haurien de trobar un representant. I resulta que Gloria porta temps parlant amb un a través d’una app de lligues … encara que usant una foto de Claudia sense que aquesta s’assabentara.
El diumenge 13 de març a les 18.00h arriba al Principal l’obra teatral “LA TARARA”, de l’alacantina Josi Alvarado produïda per Hika Teatre en coproducció amb el Teatre Arriaga. L’obra compta amb la interpretació dels actors Itziar Ituño, Sandra Ferrús, Kepa Errasti, Jose Cruz Gurrutxaga, Adrián García dels Ulls i Jurdana Otxoa.
En ple Barri antic d’Alacant creix Rosa, una xiqueta violinista que creu veure a Liszt i a altres compositors difunts. La Tarara, una prostituta que treballa la nit, l’acompanya en la lluita contra els seus fantasmes. La Rosa adulta i la Rosa xiqueta s’entrellacen en un anar i vindre de records que voletegen sobre un secret: un incendi, cendres i l’oblit. Fins que unes cartes d’amor rescaten la memòria trencada d’una xiqueta plena de llum.
El divendres 8 d’abril a les 20:30h, Second presenta el seu gira “FLORES IMPOSIBLES” en el Teatre Principal, de la companyia THE MUSIC REPUBLIC.
Second, una de les principals bandes de Indie Rock d’Espanya amb més de 20 anys en els escenaris, presenta el seu nové i nou treball ‘Flores Imposibles’ que ix a la venda el mes vinent d’abril de 2022.
Amb una legió de fans i extenses gires, Second està posicionat com a grup referent en l’escena independent nacional, sent un dels grups imprescindibles en els cartells de tots els festivals del país, i penjant el cartell de “No hi ha entrades» en els seus concerts.
Un dia després, el dissabte 9 d’abril a les 20:00h, el Teatre rep en el seu escenari l’obra en llengua valenciana “El Mètodo Grönholm”, de la companyia Olympia Metropolitana S.A i amb autoria de Jordi Galcerán. Ferrán Gadea, Jordi Ballester, Diego Braguinsky i Rebeca Valls conformen el repartiment.
Dirigida per Gemma Miralles i Rebeca Valls, “El mètodo Grönholm” és una sàtira sobre el món dels processos de selecció de personal. Quatre aspirants a un càrrec d’alt nivell en una de les més prestigioses empreses multinacionals es presenten per a la prova definitiva. Aquesta segueix un procediment poc convencional: el Mètode Grönholm. Els aspirants s’enfrontaran conjuntament a una sèrie de “jocs” cruels, basats en tècniques reals de selecció de personal. Fins a on estaran disposats a arribar per a obtindre el treball dels seus somnis?
Per a completar el cap de setmana, el diumenge 10 d’abril a les 18:00h arriba “CIGARRERAS”, l’obra original d’Emilia Pardo Bazán dirigida i adaptada per Cándido Pazó. El repartiment compta amb l’actuació de Tamara Canosa, Susana Dans, Merce Castro, Isabel Naveira, Covadonga Berdiñas, Ana Santos i Ledicia Sola.
Si en la seua trama argumental estem davant la història d’una relació socialment impossible entre una proletària i un burgés, l’obra també pot ser llegida com un testimoniatge de la crisi política que en 1868 va portar a la caiguda de la dinastia borbònica i en 1873 a la proclamació de la I República. Tota una època confusa i convulsa en la qual ressonen molts ressons de l’actualitat.
El dijous 21 d’abril a les 20.30, el Institut Valencià de Cultura continua la seua línia de produccions públiques desenvolupades en les diferents seus territorials. Arriba “EL PÚBLICO”, dirigida i coreografiada per l’alacantí Gustavo Ramírez Sansano, una obra musical inspirada en l’obra amb el mateix nom del literat Federico García Lorca. Luis Miguel Cobo dirigeix la composició musical.
Gustavo Ramírez Sansano és reconegut internacionalment per la seua llarga trajectòria coreogràfica. En “EL PÚBLICO”, aborda amb el seu personal llenguatge una dels textos més icònics de Lorca.
El Teatre Principal presenta “UN SECRETO A VOCES”el dissabte 23 d’abril a les 20:00h. Una obra original d’Álvaro Carrero. Un espectacle de comèdia de produccions LA COCHERA. L’obra compta amb la interpretació de Pablo Puyol, Virginia Muñoz, Miguel Ángel Martín i Noemi Ruíz.
Un concepte tan antic com el secret, combinat amb una cosa tan actual com les fake news faran d’aquesta història un perfecte còctel explosiu portant al límit als quatre protagonistes d’aquesta obra.
El dimecres 27 d’abril a les 20:30h els fans de Dire Straits gaudiran de “THE GREAT SONGS OF DIRE STRAITS”, el nou espectacle musical d’Óscar Rosende i la seua nova banda homenatge, Great Straits.
Un autèntic viatge sonor amb el qual tornar a gaudir en directe de la màgia de tots els grans èxits compostos per Mark Knopfler, amb una posada en escena única a Europa i l’aval d’Óscar Rosende, guitarrista de la Corunya que va arribar a confondre al propi músic escocés i la seua banda: “Estava tocant Why Aye Man i he de dir que vaig pensar que era un enregistrament la nostra” – Guy Fletcher (teclista de Dire Straits).
El divendres 29 d’abril a les 20.30, el Teatre Principal celebra el Dia Internacional del Jazz en la novena edició d’aquest concert col·lectiu i benèfic en el qual més de 30 músics locals, nacionals i internacionals celebren amb música aquest dia commemoratiu afavorit per la UNESCO cada 30 d’abril.
Encapçalat per la seua directora general Audrey Azoulay i el llegendari pianista i compositor Herbie Hancock (Ambaixador per al Diàleg Intercultural i Director del Herbie Hancock Institute of Jazz), aquest esdeveniment se celebra en més de 200 països. La impulsora d’aquesta celebració a la nostra ciutat és la companyia Liz Vallet, a qui continuem retent homenatge.
Ballarins i coreògrafs alacantins que treballen dins i fora del nostre país es donen cita el diumenge 1 de maig a les 18:00h dins del programa «La Terreta Balla». El Festival Abril en Dansa, organitzat per la companyia OtraDanza en col·laboració amb els Ajuntaments d’Alacant i Elx, el IVC i la col·laboració del Teatre Principal d’Alacant, acosta a la seua província a professionals amb una àmplia trajectòria tant nacional com internacional.
David Guapo porta el seu xou de comèdia “#QUENONOSFRUNJANLAFIESTA2” al Principal dimecres que ve 4, dijous 5 i divendres 6 de maig a les 20:30h.
#QUENONOSFRUNJANLAFIESTA2 és una aposta segura on l’humor, la música i la improvisació es mesclen en un espectacle únic per a tots els públics. David Guapo combina diàleg i música. David fa diàlegs i no monòlegs, perquè les seues actuacions són autèntics intercanvis d’impressions amb els espectadors. És i serà un espectacle divertit i sorprenent.
El dissabte 7 de maig a les 21:00h i el diumenge 8 de maig a les 19:00h el Teatre presenta el musical “VIVIR ASÍ ES MORIR DE AMOR” de la companyia Moon World.
“VIVIR ASÍ ES MORIR DE AMOR” és el major espectacle entorn de la figura de Camilo Sesto, la nostra icona musical amb més arribada internacional. Concebut i creat des del més absolut respecte i admiració, aquest espectacle ofereix un ampli recorregut per les cançons més grans i emblemàtiques de la meteòrica carrera de Camilo Sesto, totes elles himnes i números u en desenes de països.
“Adiós, dueño mío”, de María de Zayas, arriba al Principal de la mà d’Olympia Metropolitana S.A dimarts que ve 10 de maig a les 20:30h. La direcció de l’obra està executada per Magüi Mira, sent la mateixa una versió d’Emilio Hernández. L’elenc està conformat per Marta Calabuig, Pilu Funtán, Rosana Martínez, Laura Valero i Silvia Valero.
Un sarau, com deia María de Zayas, en ple Segle d’Or. Comèdia. Embolic. Sexe. Música. Vers. Ball. Cinc actrius interpreten a cinc amigues. I a tres homes. Cinc dones que gaudeixen i pateixen. Que busquen amor. Sense compromisos. Sense amos. Sense lligams. Amb la mateixa llibertat que qualsevol home. Per què no?
“Adiós, dueño mío”, versió lliure de la seua obra “La Traición en la Amistad”,amb molt de respecte i gran admiració, és un homenatge a María.
La companyia Antonio Gades incendia el Teatre Principal el dijous 12 de maig a les 20:30h amb “Fuego”, un espectacle de dansa i flamenc que compta amb extractes de “L’amor bruixot”, interpretats per Rocío Jurado amb l’Orquestra Nacional d’Espanya, dirigida per Jesús López Cobos.
Foc, ballet inspirat en l’amor bruixot de Manuel de Falla, compte la història de Candela, una jove gitana enamorada de Carmelo i turmentada per l’esperit del seu difunt marit -apunyalat al principi de l’espectacle durant un duel- amb el qual balla totes les nits. Una bruixa recomana a la parella ballar “la dansa del foc” per a desfer-se de l’espectre que s’interposa en el camí del seu amor.
Continuem amb més teatre. “OCEANIA”, original de Gerardo Vera i José Luis Collado, arriba al Teatre divendres que ve 13 de maig a les 20:30h.
Dirigida per José Luis Arellano i interpretada per Carlos Hipòlit, Oceania és el testament artístic i vital de Gerardo Vera. És l’últim projecte que va realitzar abans que el coronavirus se’l portara prematurament, i sens dubte el més il·lusionant dels milers de treballs realitzats al llarg del seu mig segle de carrera en pantalles i escenaris. Oceania és el record d’una vida apassionant. És el retrat d’un país i d’una època.
El divendres 20 de maig a les 20:30h el Teatre presenta “SILENCIO”, de la companyia i producció Avanç i Entrecajas Produccions Teatrals S.L. Original de Juan Mayorga, aquesta obra de teatre compta amb l’actuació de l’actriu Blanca Portillo.
El dramaturg ingressarà en l’Acadèmia pronunciant un discurs titulat Silenci. Els seus oïdors són els altres acadèmics, amb els quals comparteix estrada, i les persones que han vingut a acompanyar-ho aquesta vesprada. Ha triat parlar sobre el silenci en la vida i en el teatre. Però potser el més important és, per a qui pronuncia el discurs i per als qui el reben, per damunt i per davall de les paraules, escoltar junts el silenci.
Dimarts que ve 31 de maig a les 20.30 el Teatre Principal presenta “REBELIÓN”, una obra basada en “Rebelión en la granja” de George Orwell, producció del Teatre Escalante de la Diputació de València. La duració de l’obra és de 60 minuts, sent en valencià en la sessió matinal concertada amb Centres Escolars i subvencionada per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i en castellà a la vesprada per al públic en general. La direcció i l’autoria és a càrrec de la Teta Calba, i compta amb la interpretació d’Elena Marava, María José Mora, Lourdes de la Rúa, Paula Sebastián i Yolanda López.
Cinc dones, cinc obreres. És prompte. El dia despunta. El sol ix, però des de la fàbrica no es veu. Les mans estan llestes per al treball, per a produir. Són part de la màquina. Són el bestiar. Una cinta transportadora que res transporta. Una seqüència sense fi. Sense descans. Metalls lluents i vides oxidades. Work, work, work!
El Principal d’Alacant presenta “DIVINA CLEOPATRA” el divendres 3 de juny a les 20:30h. Aquesta obra de teatre i lírica original de Marc Rosich ve de la mà de la companyia i productora ANNEXA, i compta amb Dani Espasa com a director musical. Quant als músics, Roman Gottwald a l’acordió, Joan Palet al violoncel i Darío Barroso a la teorba i guitarra, acompanyen l’espectacle.
«María Bayo torna per a parlar-nos de Cleopatra. Tirant del record de la qual va ser la seua primera interpretació del rol en l’òpera de Händel, comparteix amb el públic la seua fascinació per una dona forta, poderosa i que va estimar amb llibertat, però de la qual només tenim constància a partir de la visió esbiaixada de testimoniatges masculins. En aquest viatge tant musical com teatral, María ens acaba mostrant les mil facetes del personatge, ficant-se en la seua pell amb cites que van de Shakespeare a Bernard Shaw. Així, la cantant acaba mesclant els seus punts de vista sobre el polèmic personatge amb la seua pròpia experiència vital»
Per a finalitzar, el Principal té l’honor de presentar l’estrena nacional de “CAPERUZA ROJA, UN MUSICAL FEROZ” diumenge que ve 5 de juny a les 18:30h, un musical per a tota la família dels creadors de “Rapunzel El Musical” i “Campanilla, una aventura musical”. De la mà de Món Imaginarius, i dirigida i guionizada per Rubén Yuste, qui també s’encarrega de la producció musical, l’obra compta amb la interpretació d’Elena Lacal, Adam Enrique García, Juanjo León, Sara López, Pedro García i Sandy Masteroff.
Caputxa vol complir un somni des de xicoteta, ser la protagonista d’un musical, pujar a un escenari i sentir emocions. El problema és que, a la ciutat del seu propi conte, Valley Rock, els musicals no existeixen. Només la seua avieta sap com viatjar a “L’altre Costat”, el món de les llums de neó i els musicals, a través d’un portal màgic. La seua mare Marianela i Jack Lumber, el llenyataire, es neguen al fet que Caputxa marxe a aqueix altre món i abandone la seua ciutat. La seua avieta haurà d’ajudar-la, sense que ningú s’assabente, explicant-li un secret familiar que anys arrere va estar a punt de destruir Valley Rock.
Amb muppets, efectes especials i la participació del públic en la resolució de la història. Una producció perquè xiquets i pares gaudisquen en família i complisquen els seus somnis.
Les entrades estaran disponibles des del divendres 14 de gener pels canals habituals del Teatre Principal d’Alacant. Taquilla en horari de 12 h a 14 h i de 17 a 21 h i web: www.teatroprincipaldealicante.com.
Comentarios