Arriba una nova edició del Festival ‘L’Alfàs en Jazz’, dissabte que ve 2 de setembre, amb el concert gratuït que oferirà Alberto Tarín Quartet al parc dels Eucaliptus, coincidint amb la celebració de l’esdeveniment enogastronómico Albir Wine Lover. D’aquesta manera es donarà el tret d’eixida a aquest festival, que en 2023 celebra el seu trenté aniversari.
“Un festival pioner a la província d’Alacant, que ha sabut mantindre la seua essència durant les seues tres dècades d’història, amb concerts de primer nivell a preus populars”, ha subratllat aquest matí el regidor de Cultura de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, Manuel Casado, durant l’acte de presentació.
Tete Montoliu, Ximo Tébar, Lou Benet, Chano Domínguez, Charles McPherson o Pedro Iturralde són algunes de les figures que han actuat en la llarga i més que consolidada trajectòria de ‘L’Alfàs en Jazz’.
La trentena edició del festival alberga quatre concerts, que tindran lloc els dissabtes 2, 9, 16 i 23 de setembre, a les 21.00 hores. El primer, gratuït, se celebrarà al Parc dels Eucaliptus, coincidint amb l’esdeveniment enogastronómico Albir Wine Lover. Els altres tres tindrà lloc a l’auditori de la Casa de Cultura. El preu de les entrades -5 euros- no varia respecte a edicions anteriors.

Concerts
Els encarregats d’obrir el 30 Festival ‘L’Alfàs en Jazz’ seran Alberto Tarín Quartet, dissabte que ve al Parc dels Eucaliptus. Aquest quartet ens endinsa en el món del blues i del soul, amb anotacions jamaicanes, amb molts temes originals i també recreant cançons d’una època recent, adaptant-les als temps que corren. Tresors musicals ocults en les grans llistes d’èxits, més pagant tribut a la bellesa i influència de la música afronorteamericana, amb el blues com a arrel, amb autors com Commodores, J J Cale, Bob Marley, Lonnie Johnson, Albert Collins, Al Green…
La trajectòria dels quatre músics que conformen aquest quartet és extensa. Alberto Tarín (guitarra i veu), qui ha contribuït a la música popular espanyola durant més de 30 anys, tocant i arreglant per a alguns dels grups més famosos de l’escena musical espanyola, entre ells Mecano, Seguretat Social, Raimundo Amador o Lolita Flores, entre altres. La relació d’Alberto amb la música jazz comença en els anys 70. Ha acompanyat al llegendari grup jamaicà The Skatalites en els seus concerts a Espanya, Holanda i França. També va acompanyar a Rita Marley en un dels seus concerts espanyols i ha compartit escenari amb el llegendari guitarrista Carlos Santana.
Completen el quartet Santi Navalón (teclats), Xavier Alamán (baix) i Rafa Villalba (bateria), músics també d’àmplia trajectòria. A l’Alfàs del Pi arriben amb un concert en el qual no faltaran grans clàssics revisitats, espill de la música que corre per les seues venes.
El dissabte 9 de setembre, la Casa de Cultura acollirà el concert ‘El clàssic troba al jazz’, de Claudio Piastra Quartet, amb obres de Piazzolla, E. Morricone, P. Desmond i Claude Bolling.
Nascut en Parma, Claudio Piastra (guitarra) ha realitzat més d’un miler de concerts en festivals internacionals a tot el món, tant com solista com col·laborant amb prestigioses orquestres i directors del panorama musical. És molt freqüent la seua presència en programes de televisió i emissions de ràdio, que solen tindre programes monogràfics dedicats a ell. Compagina la seua labor docent amb l’activitat concertística. La seua música va més enllà de qualsevol etiqueta possible.
A l’Alfàs del Pi arriba acompanyat de Simone Pagani (piano), Lucca Garlaschelli (contrabaix) i Massimo Melillo (bateria), músics d’àmplia trajectòria, per a oferir un concert en el qual la música clàssica i el jazz es troben. El jazz va ser un horitzó cotitzat per a. Piazzola. La música clàssica sempre va ser la pedra angular de la música de E. Morricone. La famosa suite del compositor i pianista C. Bolling és un clar exemple de fins a quin punt la mescla d’estils pot enriquir el discurs musical. Un programa amb música espontània i honesta, amb paisatges sonors d’Espanya, Mèxic i Àfrica, que s’entrellacen en un resultat sonor sublim.
El Festival ‘L’Alfàs en Jazz’ continuarà el dissabte 16 de setembre amb el concert de Pepe Zaragoza Quintet a la Casa de Cultura. Pepe Zaragoza pertany a una nova generació de músics que han començat ja a despuntar en l’actual escena del jazz. Així ho estima la crítica especialitzada, que ha definit a aquest músic com un dels millors compositors de jazz de menys de 30 anys.
Pepe Zaragoza va començar a estudiar trompeta als nou anys en el Conservatori Municipal d’Altea i, després, l’especialitat de jazz en el Conservatori Superior de València amb Ramón Cardo, Voro García, Toni Belenguer i Albert Sanz, entre altres. Va completar la seua formació en el Kugg Jazz Institute de Graz (Àustria), amb el trompetista nord-americà Jim Rotondi. Durant els seus inicis professionals, el músic va girar pel Marroc amb el quintet Bocomtu i va tocar en festivals de jazz com el d’Elx, el We Love Jazz de Roquetas de Mar o el del Palau de la Música de València.
A l’Alfàs arriba acompanyat de Vicent Macián (saxo tenor), Albert Palau (piano), Joan Codina (contrabaix) i Tico Porcar (bateria), i amb dos treballs discogràfics publicats fins al moment: ‘La plaça dels somnis’, el primer, que va rebre guardons i entusiastes crítiques, i ‘La cala del encís’, on es pot trobar una evolució de la música de Pepe Zaragoza, amb arrels procedents de la música llatina o el flamenc.
Finalment, la clausura del festival serà a càrrec de Bàrbara Bacora Band. Serà el dissabte 23 de setembre, a les 21.00 hores, a l’auditori de la Casa de Cultura de l’Alfàs. La cantant castellonenca arriba a l’Alfàs al costat de la seua banda, formada per cinc músics valencians de destacada trajectòria nacional i internacional: Ricardo Belda (piano) i Jesús Gimeno (bateria), components del seu quartet des de fa més de catorze anys, als quals s’uneixen Rober Molina (baix elèctric), Fabian Barraza (guitarra) i Samuel Parejo (percussió). Tots ells compten amb una important carrera musical nacional i internacional.
El seu repertori destaca per un constant acostament des del jazz a altres estils, que inclouen des de la balada més intima al up-tempo més descarat, sense oblidar la bossa-nova o el blues i les picades d’ullet al funk, el soul, el pop, el rock, el latin, el musical, la cançó sud-americana o els temes d’autor…tot això esguitat per la constant aventura de la improvisació i la cerca de l’emoció, a més de la introducció de temes propis, que progressivament van ocupant major pes en la seua identitat musical.
El seu espectacle és fresc i molt personal. Li agrada versionar grans clàssics, recuperar cançons antigues, crear altres noves, adaptar lletres, cantar a capella qualsevol cosa i interactuar amb el públic, a qui fa partícip del concert des del primer minut.
Amb una trajectòria molt intensa des que començara a cantar ja amb 15 anys en tota mena de formacions i estils, la veu i personalitat de Bàrbara Bacora suposa una refrescant proposta dins del panorama jazzístic i musical. El seu caràcter versàtil li permet transitar sense problemes pel jazz, la bossa nova, el funk, el soul, el pop… I sempre amb un component interactiu amb el públic, la qual cosa desemboca en actuacions molt dinàmiques.

Venda d’entrades
Les entrades per als concerts dels dissabtes 9, 16 i 23 de setembre es podran adquirir en la taquilla de la Casa de Cultura, de dilluns a divendres, de 9 a 13 hores. També una hora abans de cada concert. Els preus -5 euros- es mantenen igual que en edicions anteriors.
Des de la regidoria de Cultura, l’edil Manuel Casado ha volgut “animar a tots els amants de la música jazz de tota la província a acostar-se al setembre fins a l’Alfàs del Pi i gaudir amb el ventall de concerts programats, que abasta molts dels diferents estils del jazz. Un Festival que, al llarg de la seua història, ha viscut el jazz d’una forma especial i única, convertint-se en referència en tota la província”.