El Museu del Calçat acollirà del 27 d’octubre al 4 de novembre la cinquena edició del Congrés de Patrimoni Històric Cultural del Vinalopó que estarà dedicat a la música. El regidor de Patrimoni Històric i Relacions amb la Universitat, Estimat Navalón, ha presentat aquesta trobada que es desenvoluparà amb el títol ‘Música i Patrimoni: el so de la nostra història’ i que, en paraules de l’edil, “posarà el focus en les bandes de música i en la música popular com a manifestació artística i cultural amb profundes arrels a la comarca”.
Estimat Navalón ha estat acompanyat per Rosario Navalón, directora de la Seu Universitària d’Elda; Juan Carlos Márquez, arqueòleg Municipal, i Loli Soler (arqueòloga i secretària de la AMCE Santa Cecilia).
El Congrés començarà el dijous 27 d’octubre, a les 20.30 hores, amb la conferència ‘Anècdotes i oblits en la història de les bandes de música: una cultura en la diàspora’, a càrrec de José Rafael Pascual, compositor, educador musical i director de banda. El divendres 28, a partir de les 18.00 hores, María Gertrudis Jaén, presidenta de la Comissió de Salvaguarda del Patronat del Misteri d’Elx, i Óscar López, expresident de les comissions de Comunicació i protocol del Patronat del Misteri d’Elx, dissertaran sobre el Patrimoni immaterial del Misteri d’Elx: societat, cultura i tradició.
El dijous 3 de novembre, a les 20.30 hores, l’Auditori ADOC acollirà l’homenatge a la família Gorgé: Música i història amb el recital històric-musical a càrrec del grup de cambra de les Orquestra Simfònica del Teatre Castelar i narració de Remedios Páez i José Manuel González.
El divendres 4 de novembre, a les 18.30 hores, tindrà lloc la taula redona ‘Les Societats Musicals i bandes de música com a agents de conservació del patrimoni cultural de les tradicions musicals’, amb la participació de David Mancera, president de la AMCE Santa Cecilia, i José Ángel Espinós, president de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i president de la Societat Musical La Paz de Sant Joan. Loretta Gónzález, de la Universitat d’Alacant, s’encarregarà de moderar la taula redona.
Aqueix mateix dia, a les 20.00 hores, es tancarà el Congrés amb la participació de David Vera, mestre de música i músic tradicional, amb la conferència ‘Música tradicional: testimoni i refugi de la cultura popular’.
La inscripció en el Congrés és gratuïta sense reconeixement acadèmic i es pot realitzar en patrimoniohistorico@elda.es. L’accés és lliure fins a completar l’aforament.