El Festival Flamenc Mediterrani, organitzat per Fundació Mediterrani, comptarà per a la seua setena edició amb els balladors Manuel Liñán i Mercedes de Còrdova, els cantaors Vicente Soto i Encarna Anell, el guitarrista Pituquete i amb els guanyadors del Festival Internacional del Cante de les Mines de 2023.

El certamen, que tindrà lloc del 26 d’octubre al 25 de novembre en les seus d’Alacant i Múrcia de la Fundació Mediterrani, també ofereix una programació d’activitats paral·leles com una classe magistral de ball a càrrec de Mercedes de Còrdova, conferències, un cicle de cinema documental, el concurs de fotografia de flamenc i l’exposició de les fotografies guanyadores.

Luis Boyer, president de Fundació Mediterrani, assenyala que “la setena edició del Festival Flamenc Mediterrani és una aposta de la Fundació per art jondo i per alguns dels noms propis més influents del Flamenc”. A més, destaca Boyer, “enguany posem en marxa una col·laboració nova amb el Festival del Cante de les Mines per: els recents guanyadors dels premis de La Unió actuaran junts en un espectacle del nostre Festival Flamenc Mediterrani”.

El Festival de Flamenc Mediterrani és una proposta de Fundació Mediterrani per a acostar la cultura del Flamenc a les ciutats d’Alacant i Múrcia i poder ser una referència cultural que permeta vincular a la Fundació amb el potencial del Flamenc com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

El director del Festival, Javier Serrano destaca que “en la Fundació Mediterrani entenem el flamenc en clau de cultura. Per això, un dels objectius a l’hora de programar el Festival Flamenc Mediterrani és presentar un ventall ampli i a d’alt nivell entorn d’aquest art: cante i ball, projeccions cinematogràfiques, classes magistrals, conferències, concurs internacional de fotografia, i conjugant pals i estils amb destacades figures del flamenc nacional que han collit èxits internacionals.”

L’estètica i plasticitat del flamenc suposa “una matèria primera molt interessant per a la fotografia”, destaca Serrano, per la qual cosa la Fundació Mediterrani tornarà a convocar el concurs de fotografia del festival, el termini de presentació del qual estarà obert fins al 22 de setembre de 2023.

Precisament, aquesta VII edició s’arrancarà el 26 d’octubre a Alacant i el 27 d’octubre a Múrcia, amb la conferència “Les Claus de la Fotografia Flamenca”, impartida pel mateix Javier Serrano. Després de la ponència, tindrà lloc la primera actuació del Festival, protagonitzada per la cantaora Encarna Anell i el guitarrista Pituquete.

Aquest concert obri un nou tipus d’espectacles dins del certamen: Carmen Linares, padrina del Festival Flamenc Mediterrani, referent de l’art jondo i recentment guanyadora del Premi Princesa d’Astúries de les Arts, proposarà cada any a artistes flamencs d’indiscutible qualitat però que no són coneguts entre el gran públic. La primera recomanació de Linares ha sigut per a la cantaora gaditana Encarna Anell i el guitarrista xilé Andrés Hernández, Pituquete.

Encarna Anell i Pituquete
(Alacant, 26 d’octubre, 20:00h – Murcia, 27 d’octubre, 21:00h)
La cantaora Encarna Anell, al costat de la guitarra de Pituquete, realitzarà un recorregut per alguns dels cantes de Cadis més característics de la badia: Alegries, Tientos Tangos, Soleá, Tanguillos i Buleries.

La gaditana Encarna Anell ha viscut el flamenc des del bressol i artistes com Juan Villar, Chano Lobato i Mariana Cornejo, l’han considerada hereua dels cantes de Cadis. Des de molt jove comparteix amb natural talent i carisma els escenaris de grans figures del flamenc de la talla de Terratrémol, Carmen Linares, Duquende i la Xiqueta de la Pobla, entre altres.

La guitarra flamenca de Pituquete experimenta un llenguatge propi d’amplitud internacional, amb desplegaments tècnics i harmònics capaços d’expressar les seues vivències en qualsevol part del món, recuperant les memòries culturals de les seues principals influències. La seua formació a l’Escola Moderna de Música es conjuga amb els seus aprenentatges amb grans figures de la guitarra flamenca com Rafael Cañizares, Manolo Sanlúcar o Graella de Jerez.

Mercedes de Còrdova. “Sí, vull”
(Múrcia, 3 de novembre, 20:30h – Alacant, 4 de novembre, 19:00h)
Ballar és el llenguatge natural amb el qual Mercedes de Còrdova es qüestiona, es busca i es reafirma. Sota aquesta premissa, en “Si, vull” l’artista segella un doble compromís en el qual explora les emocions que fluctuen entorn de l’art i a l’amor i convida al públic a celebrar la vida.

La balladora cordovesa, es va enfundar per primera vegada les sabates als 4 anys. Sent tan sols una xiqueta de 12 anys va ser requerida per Javier Latorre al costat d’Eva Yerbabuena per a realitzar una gira per França. Ha rebut formació de grans mestres com el citat Javier Latorre, Araleo Moyano, Inmaculada Aguilar, Núria Leiva, Aida Gómez, Manolete, Eva Yerbabuena, entre altres.

A més de la seua actuació, la mateixa Mercedes de Còrdova impartirà el 2 de novembre, a Alacant, una classe magistral durant la qual mostrarà als participants (actius i oïdors) com prepara i afronta les seues coreografies.

Gala de guanyadors del LXII Festival Internacional del Cante de les Mines
(Múrcia, 10 de novembre, 20:30h – Alacant, 11 de novembre, 19:00h)
Els guanyadors del Festival Internacional del Cante de les Mines de 2023 actuaran en una gala de guanyadors en el Festival Flamenc Mediterrani que organitza la Fundació Mediterrani.

El festival de la Unió és un dels referents en el món del flamenc gràcies al prestigi guanyat al llarg de la seua història en el marc nacional i internacional. La vinculació entre la Fundació Mediterrani i El Festival del Cante de les Mines reflecteix l’aposta ferma pel talent flamenc.

Manuel Liñán. “Ball d’Autor”
(Múrcia 17 de novembre, 20:30h – Alacant 18 de novembre, 19:00h)
“Ball d’autor” és un espectacle del ballador Manuel Liñán emmarcat en un espai atemporal, el moment just abans d’agafar el son, on l’artista reflexiona, fantasia i imagina. El resultat és una fantasia dancística, dividida en diferents peces que res tenen a veure les unes amb les altres, un espectacle que creix en la ment d’aquest artista i la seua creativitat.

Després d’haver-hi coreografiado per a altres companyies i intèrprets com el Ballet Nacional d’Espanya, Nou Ballet Espanyol, Rafaela Carrasco o Belén Maya, i d’haver-se consolidat com a ballador solista, Liñán uneix aquestes dues facetes en una obra on ell, director i autor, va creant les diferents escenes, donant vida a cada element.

Artista d’arrelament flamenc, malbarata puresa en si mateix i en el seu ball. Manuel Liñán és vida, frescor i passió. Després d’anys d’investigació cap a noves tendències, aquest ballador i coreògraf s’inclina per portar la dansa fins a un punt insòlit entre la genialitat i la neciesa, situant-se en l’avantguarda flamenca. Els seus espectacles es caracteritzen per un absolut domini de l’espai escènic i per la capacitat de generar nous paradigmes i extraure d’ells el màxim potencial.

Vicente Soto. “Herència”
(Alacant, 25 de novembre, 19:00h)
“Herència” és un manifest sonor que recull des dels cantes primitius fins als més avantguardistes del Flamenc, interpretats per Vicente Soto “Sordesa”, un dels artistes amb major arrelament del Flamenc, i la seua filla, Ximple Soto, jove artista que ha irromput amb força en l’escena flamenca.

Vicente Soto “Sordesa” ha obtingut significatius guardons flamencs (Premi Nacional de Còrdova, Premi Pastora Pavó, Premi Mairena del Alcor…) i ha recorregut escenaris com La Scala de Milà, teatre de les Nacions de París, teatre Avinguda de Buenos Aires o Comunale de Roma.

Conferència. Begoña Cervera “L’art de la sabata flamenca”
(Alacant, 9 de novembre, 19:00h)
La segona conferència del VII Festival Flamenc Mediterrani estarà protagonitzada per l’artesana sabatera Begoña Cervera. La sabata de flamenc és un element essencial del ball flamenc, no sols perquè forma part de la indumentària, sinó perquè és clau per a la percussió. El so del talonege és una secció imprescindible del ritme flamenc.

Begoña Cervera és una de les mestres sabateres del Flamenc. Després de més de dues dècades dedicant-se a l’art del taló, explicarà com crea els seus models únics per a algunes de les principals figures del ball, en un treball que conjumina artesania, tradició i innovació.

Entrades i abonament
El Festival Flamenc Mediterrani celebrarà la seua VII edició del 26 d’octubre al 25 de novembre de 2023, en les seus de Fundació Mediterrani d’Alacant (Av. Doctor Gadea, 1) i de Múrcia (C/Escultor Nicolás Salzillo, 7). Les entrades per als espectacles es poden adquirir en taquilla i a través de la web de la Fundació. També es pot adquirir un abonament per a tot el Festival, que garanteix l’entrada per als espectacles, passe per al cicle del documental i accés assegurat a la resta d’esdeveniments programats dins del certamen.