El teatre auditori de la Casa de Cultura de Mutxamel acull des de divendres passat
el VIII Certamen Nacional de Teatre Amateur Mutxamel a Escena’, un festival molt consolidat a Mutxamel, que porta anys apostant per ser una plataforma de promoció del teatre aficionat, amb la producció i representació d’espectacles de primer nivell que recorren escenaris de tota Espanya. En certamen està organitzat per la Regidoria de Cultura que dirigeix l’edil Rafael García Berenguer i compta amb l’Associació CINÉTIKA i de la Federació de Teatre Amateur de la Comunitat Valenciana, i amb el patrocini del Institut Valencià de Cultura i de la Diputació d’Alacant.
Per a aquesta huitena edició, es van presentar 39 obres de teatre, de les quals van ser seleccionades com a finalistes les quatre següents: ‘Perras’, de l’Associació Stres de Quatre, que es va representar el divendres 14 d’octubre; ‘Las cuatro torres’, de l’Associació Teatre RyD Doble R Teatre, el dissabte 15 d’octubre; ‘Las bicicletes son para el verano’, de l’Associació Taules Teatre, programada per al divendres 21 d’octubre; i ‘Miss Ceuta’, de Fil per Randa, un espectacle en valencià que es representarà el dissabte 22 d’octubre.
Totes les funcions començaran a les 20.00 hores a l’auditori de la Casa de Cultura amb entrada gratuïta i accés lliure. No és necessari traure una entrada prèvia per a accedir al recinte. La gala de lliurament de premis, presentada per Luis Larrodera, està prevista per al dissabte 29 d’octubre (també a les 20.00 hores). Les obres finalistes opten als premis de Millor Obra del Certamen, dotada amb un premi de 3.000 euros.
Així mateix, s’atorgaran les següents distincions, sense quantia econòmica, dotades amb una placa commemorativa: Millor Direcció ‘Nieves Cárceles García’; Millor Interpretació Femenina ‘Adelita del Camp’; Millor Interpretació Masculina ‘Paco Hernández’; Millor Actriu de repartiment ‘Trinidad Torregrosa’; Millor Actor de repartiment ‘José Blasco Torregrosa’; Millor Escenografia ‘Vicente Sirvent Sellés’; Millor Maquillatge i Perruqueria ‘Anabel Jiménez Vargas’; Millor Vestuari ‘Severiano Perelló’; Millors Efectes Tècnics ‘Juan Aracil’; i Millor Interpretació Musical ‘Sota de Mutxamel’. També podran atorgar-se fins a dos esments especials. El públic participarà puntuant d’1 a 10 cada representació. Amb aquesta valoració es concedirà el ‘Premi del Público al Millor espectacle’, dotat amb una placa.
Quatre obres finalistes
La primera obra de Mutxamel a Escena 2022 és ‘Perras’, una funció de Stres de Quatre Cia de Teatre, d’Albalat dels Sorells, a València, que es podrà veure aquest divendres 14 d’octubre. Aquest muntatge amb versió i direcció de Jacinto Cornelles, és un drama còmic interpretat per Juan Manuel Castillo i Jordi Tamarit. Aquests dos actors són Claudio i Néstor, que juntament amb les seues gosses Yanina i Colita, coincideixen algunes vesprades al parc. Mentre les seues mascotes juguen, ells conversaran i descobrirem que a vegades són els amos els qui haurien de portar corretja i no les mascotes. L’edat recomanada per a aquest espectacle és de majors de 13 anys.
Per a la setmana vinent, el divendres 21 serà el torn de ‘Las bicicletes son para el verano’, tot un clàssic del teatre contemporani espanyol, escrit per Fernando Fernán Gómez, que posarà en escena Taules Teatre, del Pinós. Aquesta obra teatral transcorre en l’estiu de l’any 1936, just quan esclata la Guerra Civil espanyola. A la ciutat de Madrid vivia una família formada per don Luis, la seua esposa Dolores i els seus dos fills, Manolita i Luisito. Luisito, malgrat haver sigut suspés, vol que el seu pare li compre una bicicleta. Però la situació obligarà a postergar la compra. I el retard, com la pròpia guerra, durarà molt més de l’esperat.
El dissabte 22 es representarà ‘Miss Ceuta’, de Fil per Randa, un espectacle en valencià, original de Roberto García i amb direcció de Gaspar Zamora. Està interpretat per Rafa Collado, Juanma García, Santi Nácher i Ricardo Marcelino. ‘Miss Ceuta’ és un musical original en el qual es representarà la vida de Paco Alonso, un ballador flamenc que va debutar en el Paral·lel barceloní en els anys 40, que va recórrer Espanya amb els millors ballets de l’època, i que va fer de Nova York la seua casa en aconseguir fugir de la repressió que tenia lloc a Espanya per part del franquisme. Paco cantarà les anècdotes que van marcar la seua vida, des de ser mecànic i debutar en el Liceu o com es va fer amb el paper de Paquito en el musical ‘Flor de Nit’ escrit per Vázquez Montalbán. Aquesta obra fa honor a tots aquells artistes que han aconseguit fer del seu ofici un art i del seu art, la seua vida.