El Voluntariat UA d’Emergència Social Col·lectiva ha generat un moviment solidari universitari sense precedents. Prop d’un miler persones de la comunitat universitària s’ha inscrit ja a través del formulari per a participar en la iniciativa posada en marxa pel Vicerectorat de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat. En aquest breu espai de temps s’ha convertit en un dels programes de voluntariat universitari amb més participació. Integra membres dels tres col·lectius de la Universitat d’Alacant: 756 estudiants; 45, del personal d’administració i serveis, i 145 del personal docent i investigador. Una xifra a la qual cal afegir a 31 Alumni que s’hi han sumat tot i residir en altres províncies o comunitats autònomes.

La vicerectora María José Rodríguez Jaume ha destacat que «el suport al programa del Voluntariat UA d’Emergència Social Col·lectiva de l’alumnat matriculat en el curs 2019-2020 ha sigut molt rellevant, no sols per l’elevat nombre d’estudiants, sinó també perquè procedeixen de tots els estudis de grau i postgrau».

El programa de voluntariat posat en marxa arran de la crisi humanitària que assota Alacant i el món té com a finalitat donar resposta universitària a les necessitats específiques que traslladen les autoritats i altres instàncies, i que requereixen mobilitzar persones en tasques concretes de suport sanitari i social.

En aquest sentit, la iniciativa de la Universitat d’Alacant activa les diferents accions en funció de les necessitats que es traslladen des de fora de la universitat i, al mateix temps, per a donar resposta a les necessitats internes. Les primeres tasques de les voluntàries i voluntaris se centren a oferir solucions per a la impressió i fabricació de material sanitari contra la COVID-19 i en la col·laboració per a proveir de recursos bàsics col·lectius en situació d’exclusió social. Aquestes actuacions específiques són coordinades per docents, investigadores i investigadors especialitzats en els diferents àmbits.

Al moviment solidari de la Universitat d’Alacant s’hi han sumat entitats, empreses i professionals aliens a la universitat, de manera que s’ha superat l’objectiu inicial d’aquest programa, que ha esdevingut un espai de trobada d’oferiments de col·laboració i sol·licituds d’ajuda. «Tot això ha desencadenat el sorgiment de xarxes informals de cooperació entre la Universitat d’Alacant i la societat civil, xarxes que es mantenen a través del flux del talent universitari i la responsabilitat social universitària», explica Rodríguez Jaume.

El programa de Voluntariat UA d’Emergència Social Col·lectiva s’inscriu en el Pla de Voluntariat «Amb tu+UA». Aquest pla es va articular fa quatre anys des del compromís de la UA amb el progrés d’una societat més justa i equitativa. Avui, el seu lema adquireix el seu sentit genuí: “Unim gent extraordinària amb grans causes”.