Divendres passat es clausurava des del Auditori Teulada Moraira el Workshop d’Arquitectura, després d’uns dies d’intens treball des d’aquesta àgora de cultura
El Auditori Teulada Moraira va acollir la quarta edició del Workshop d’Arquitectura. El taller “Despoblament rural & despoblament estacional. El cas de la Marina Alta”, va tindre lloc del 4 al 9 de juliol a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura – AQUESTA de la Universitat Politècnica de València i en el Auditori Teulada Moraira. Un taller que té com a objectiu la dinamització i l’enfortiment de les economies locals dels nuclis urbans amb problemes de despoblament estacional tant en la costa com a l’interior i que es pretén abordar mitjançant la implementació de noves maneres d’habitar.
Aquest taller intensiu d’estiu ha estat organitzat per la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica de la Generalitat Valenciana, la Catedra Living Architecture, la Catedra d’Habitatge, la Universitat Politècnica de València, la ETSA i on han col·laborat la Universitat Politècnica de Catalunya – UPC, l’Ajuntament de Teulada Moraira i el Auditori Teulada Moraira.
Després de les classes teòriques en la ETSA durant els dos primers dies, el vertader treball en grup de les classes taller per als més de 40 alumnes participants va tindre lloc en el marc especial del gran exponent de l’arquitectura avantguardista del Auditori Teulada Moraira.
Es va començar les jornades de treball des de l’auditori amb la ponència “Despoblament estacional a la Marina Alta” a càrrec del sociòleg Víctor Giner, veí de Gata de Gorgos i professor de la Universitat de València i gran coneixedor de la Marina Alta.
L’alumnat de les escoles d’Arquitectura de Barcelona i el Vallés de la UPC, i els de la ETSA de la UPV van poder desenvolupar estratègies i propostes d’actuació en els municipis de Moraira i Castell de Castells per a pal·liar els efectes del despoblament tant estacional com rural.
Dins de les jornades de treball es van visitar les zones d’actuació. El taller va finalitzar en un acte de presentació de les deu propostes de treball per part dels alumnes.
Aquestes propostes formaran part d’una publicació on es tractarà el contingut i objectius de la quarta edició d’aquest Workshop d’Arquitectura, al costat dels panells de cada proposta que conformaran una exposició d’arquitectura itinerant que finalitzarà a l’auditori on quedaran exposats de manera permanent.
En la seua visita a l’àrea de treball del taller, en el Auditori Teulada Moraira, per part del president de la Fundació de la CV Auditori Teulada Moraira i alcalde Raúl LLobell, on els alumnes ultimaven les seues propostes, va destacar la importància de tallers com aquests que ens ajuden a millorar i a entendre millor el nostre territori. Llobell, va agrair al director de la ETSA, Iván Cabrera la implicació i l’interés pel nostre municipi de Teulada Moraira en cadascuna de les edicions realitzades.
Per a clausurar el taller, els professors van resumir en quatre punts o lliçons el que es va estar fent en aquesta setmana de treball. Es va destacar com a primer punt el valor del territori, fent-se una lectura molt atenta per part dels alumnes que van treballar sobre dos àmbits ben diferents. Com a segona lliçó, es va esmentar la diversitat dels dos territoris i la importància de diversificar. La tercera parla de l’escala territorial i el seu reforç i la quarta lliçó tracta l’estratègia i la importància en l’urbanisme.
Des de la Fundació de la CV Auditori Teulada Moraira i la direcció del Auditori Teulada Moraira, agraeixen a totes les institucions participants la seua implicació en aquest projecte. Valoren la importància de les actuacions d’estudi en cadascuna de les quatre edicions d’aquests Tallers d’Arquitectura i els qualifiquen de molt positius.