El XXIV Festival Medieval d’Elx posarà èmfasi en les arts escèniques. Per això, l’edil de Cultura, Patricia Maciá, ha presentat al que és, des d’aquesta edició, el director artístic de l’esdeveniment: el docent i especialista, Paco Alberola, que substitueix al programador de la Regidoria de Cultura, Julián Sáez, en el que, ha qualificat Maciá, de punt d’inflexió, en haver deixat Sáez “el llistó molt alt amb poc pressupost i molta imaginació”. Aquesta decisió es pren per a mantindre el “nivell digne del Festival” i “impulsar-lo com es mereix”. Un repte, reconeix la regidora, per a una cita que compleix 24 anys aquest 2019, per la qual cosa ha aprofitat per a reivindicar un millor finançament a la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.
Alberola ha agraït a Sáez i Maciá “la possibilitat de formar part d’aquest projecte”, i ha explicat que, a part del teatre i la música, es recuperaran números de dansa, dansa-teatre, circ, combat escènic… “Un Festival com aquest es construeix per a les persones”, destacant que, la intenció d’aquest, “és que la ciutadania se senta partícip”; una idea, ha manifestat, “present a l’hora de dissenyar-ho, atés que el Festival està arrelat i ja forma part de nosaltres, de la nostra història i idiosincràsia”. I ha enumerat les tres característiques que ho fan especial: la seua celebració a la tardor, quan ja han passat la majoria de festivals del país, el mercat i la Festa.
També ha detallat que l’objectiu és fomentar la trobada amb el públic, convidar als col·lectius locals a participar, interconnectar amb altres festivals i alimentar la didàctica, el debat i la investigació amb la recuperació d’elements locals i propis. Sobre això últim, ha avançat que en la XXIV edició s’estrenarà un text en romanç relacionat amb el Misteri, que va ser extret dels Arxius Municipals. A més, hi haurà un recorregut pels escuts heràldics dels edificis del centre de la ciutat, “alguns d’ells donats per Jaume I, com el de les Clarisses”, ha assenyalat Alberola, que ha recordat que el Festival se celebrarà en dos caps de setmana: del 24 al 27 d’octubre, i del 30 d’octubre al 3 de novembre.
Per part seua, Sáez, que ha agraït a Maciá per haver confiat en ell pel treball desenvolupat en les quatre últimes edicions, en les quals igualment va comptar amb la col·laboració d’Alberola, ha felicitat el susdit i a l’edil per la seua elecció: “Posseeix un enorme coneixement de les arts escèniques; és una persona molt capacitada”. I ha tingut també paraules d’agraïment per a Rubén Pacheco: “He pogut comptar sempre amb tots dos; han participat en el Festival i proposat coses interessants”. Sáez ha conclòs referint-se al Festival il·licità com “el més important d’Espanya de temàtica Medieval i el festival programat a la tardor més important de la Comunitat Valenciana i possiblement de la nació”.
Un currículum espectacular
Alberola és doctor per la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Múrcia, llicenciat en Interpretació per la Real Escola Superior d’Art Dramàtic de Madrid, i titulat en Esgrima Escènica i Lluita Espectacular per l’Escola Superior d’Art Dramàtic de Múrcia. Així mateix, és especialista en el teatre del Segle d’Or i en l’obra dramàtica de Shakespeare, a més de membre de l’Associació de Directors d’Escena d’Espanya i de l’Associació de Mestres Espanyols d’Armes, amén de monitor d’esgrima per la Federació Valenciana. Posseeix multitud de cursos de formació en comèdia, malabars, titelles o màscares, i ha participat en nombrosos festivals i companyies de teatre. “Considerem que és la persona adequada per a portar el Festival al màxim nivell”, ha declarat Maciá.
Comentarios