El Museu del Calçat d’Elda ha acollit aquesta setmana un fòrum organitzat per la Unió Europea, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Elda, per a abordar la situació social i professional dels artistes i treballadors del sector cultural i creatiu. La trobada, sota el títol ‘És possible viure de l’art?’, ha comptat amb la presència de representants del món cultural eldense, així com de membres de la Corporació Municipal.
L’alcalde d’Elda, Rubén Alfaro, ha sigut l’encarregat d’obrir un acte que ha comptat amb la participació presencial de l’eurodiputat Domènec Ruiz Devesa; la directora general d’Indústries Culturals, Propietat Intel·lectual i Cooperació del Ministeri de Cultura i Esports, Carmen Páez, i el director general adjunt d’Educació i Cultura de la CE, Arturo Caballero. La regidora de Turisme, Teatre i Mitjans de comunicació, Rosa Vidal, ha moderat i presentat el fòrum.
En la seua intervenció, el regidor eldense ha mostrat la seua satisfacció «per l’elecció d’Elda per a acollir aquest acte en el qual s’abordarà la situació social i professional dels artistes i treballadors del sector cultural i creatiu».
Rubén Alfaro ha destacat que «hem de sentir-nos satisfets perquè el nostre país ha sigut pioner a crear una normativa capdavantera per a garantir unes condicions laborals dignes i concordes a la important labor que els artistes realitzen en la nostra societat. Els professionals de l’art i de la cultura han vingut patint la precarietat, la irregularitat, la intermitencia, la dilació en la percepció de les seues retribucions, la falta de retorn econòmic, els salaris baixos i la falta de concreció d’un règim laboral».
L’alcalde d’Elda ha recordat que «ens enfrontem a un altre repte que va més enllà de les nostres fronteres. Ara l’objectiu és sensibilitzar al conjunt dels 27 Estats membres de la Unió Europea sobre la necessitat d’aprovar un marc legislatiu únic que contribuïsca a millorar les condicions socials i laborals dels artistes europeus».
A continuació, ha intervingut el ministre d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, qui de manera telemàtica ha destacat que «l’art i la cultura ens guien en la defensa dels nostres valors europeus, són ànima del projecte europeu responent als problemes dels seus professionals. L’acte que se celebra a Elda s’emmarca en els objectius de la presidència espanyola de la UE, portant Europa a tots els racons d’Espanya».
El ministre ha remarcat que «el lideratge espanyol està fent avançar Europa i en els pròxims mesos continuarem treballant per una Europa més justa, social, verda i digital. I el tema sobre el qual es debatrà hui a Elda està en el programa de la presidència espanyola. És necessari millorar la condicions laborals, socials i fiscals dels treballadors de la cultura a través de la promoció de l’Estatut europeu de l’artista i dels treballadors de la cultura, elevant-la a la categoria de ben públic essencial».
Per part seua, Carmen Páez ha afirmat que «hauria de ser possible viure de l’art i des del Govern es treballa perquè ho siga. Els treballadors de la cultura viuen en una situació de intermitencia i excepcionalitat. Per això, en 2018, un informe del Congrés dels Diputats recollia una sèrie de mesures per a adaptar aquesta excepcionalitat a la normativa general».
La representant del Ministeri de Cultura i Esports ha recordat que «la cultura és un sector econòmic fonamental però els seus treballadors es troben en la seua situació desigual. Hem avançat i estem contents, però no satisfets perquè queda camí per recórrer. Som un país europeista i creiem en la potencialitat de la UE, per això hem de traslladar la nostra reflexió a l’àmbit europeu, volem que el Parlament Europea faça un mandat als 27 estats membres i que aquests recullen el guant».
Per part seua, Domènec Ruiz ha indicat que «l’Estatut de l’Artista del nostre país és un model a seguir a la Unió Europea per a posar fi a la situació de precarietat dels professionals de la cultura. Volem organitzar un marc europeu per a millorar la seua qualitat de vida afrontant qüestions com la mobilitat, els contractes abusius, la intermitencia laboral… Necessitem un marc europeu amb una base legal».
Arturo Caballero ha assegurat que «la Comissió Europea és conscient d’aquesta situació i està compromesa, de fet la pandèmia va ser un catalitzador per a la presa de mesures. Des de la Comissió continuem impulsant per a aconseguir avanços a nivell dels estats, però sobretot de la Unió Europea».
El director general adjunt d’Educació i Cultura de la CE ha recordat que «en el sector cultural hi ha moltes oportunitats de finançament, però és cert que no sempre és fàcil accedir per falta d’informació».
Finalment, la periodista eldense Pepa Blanes, que ha intervingut de manera telemàtica, ha afirmat que «hi ha prejudicis ideològics que cal trencar per a posar fi a la precarietat, encara que la inversió pública ha millorat en els últims anys la situació i les condicions laborals del sector, on no sols hi ha artistes, hi ha una indústria que genera riquesa i ocupació en altres sectors. La cultura no és un luxe ni un capritx i a Espanya se’ns ha de quedar gravat que els artistes tenen un treball precari».